Prospect UNIFLOX

Medicamente oftalmice si auriculare, antibiotice, chinolone.
UNIFLOX 0,3%
picaturi oftalmice si auriculare, solutie 0,3%

Compozitie
Un mililitru solutie contine ofloxacina 3 mg si excipienti: clorura de benzalconiu, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, apa pentru preparate injectabile.
Grupa farmacoterapeutica:
Medicamente oftalmice si auriculare, antibiotice, chinolone.
Indicatii terapeutice
Oftalmologie
Tratamentul infectiilor bacteriene ale partilor anterioare ale ochiului, provocate de microorganisme sensibile la ofloxacina; inflamatii bacteriene la nivelul conjunctivei, corneei, genelor si tractului lacrimar cum ar fi: conjunctivite infectioase, keratite, kerato-conjunctivite, blefarite, blefaroconjunctivite, dacriocistite, orgelet, chalazion si ulcer corneean.
Pregatirea pre-operatorie, pentru interventii in regiunea ochilor si postoperator, dupa extragerea corpilor straini si in cazul plagilor la nivelul ochiului. Ca adjuvant se utilizeaza concomitent cu tratamentul administrat pe cale sistemica, in cazul inflamatiilor supurative ale structurilor oculare.
O.R.L La adulti, in tratamentul infectiilor conductului auditiv extern, inflamatiile acute ale urechii medii, inflamatiile supurative cronice ale urechii medii, cu perforarea timpanului si pentru prevenirea infectiilor in chirurgia urechii. La copii, se foloseste in tratamentul infectiilor conductului auditiv extern si inflamatiile urechii medii cu timpanostomie.

Contraindicatii
Medicamentul Uniflox nu trebuie utilizat in caz de hipersensibilitate la oricare din componentii produsului sau la alte fluorochinolone, in conjunctivite cronice bacteriene, procese inflamatorii ale ochiului si ale urechii, produse de tulpini bacteriene rezistente la ofloxacina.
Trebuie sa existe motive extrem de bine intemeiate pentru administrarea produsului la femei gravide sau care alapteaza.
Produsul nu trebuie administrat copiilor cu varsta sub 3 ani.
Interactiuni
Efectele medicamentului UNIFLOX si cele ale altor produse pot interfera. Medicul dumneavoastra trebuie sa stie toate medicamentele pe care le folositi in mod curent sau pe care le veti folosi in viitorul apropiat, cu sau fara prescriptie medicala. Medicamentele care contin magneziu, aluminiu, fier si zinc scad absorbtia ofloxacinei.
In cazul in care utilizati alt medicament oftalmic sau otic, intrebati medicul despre posibilitatea utilizarii lor concomitente. Nu folositi concomitent medicamente de uz oftalmic fara recomandarea medicului.

Atentionari speciale
Pacientii nu trebuie sa poarte lentile de contact pe durata utilizarii produsului. In timpul tratamentului nu trebuie purtate nici lentile de contact tari, daca este posibil, sau, cel putin, inaintea administrarii trebuie scoase si repuse la cel putin 20 de minute dupa aceea.
Sarcina si alaptarea
Siguranta administrarii de ofloxacina la femeile gravide nu a fost inca demonstrata, nefiind cunoscute studii controlate sau de evaluare la femei gravide. Nu se stie daca ofloxacinua aplicata local trece in laptele matern. De aceea, in cursul sarcinii si al alaptarii, medicamentul UNIFLOX poate fi utilizat numai daca efectul terapeutic preconizat pentru mama depaseste riscul potential pentru fat si sugar.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Folosirea produsului nu diminueaza atentia in cazul conducerii vehiculelor sau al folosirii diverselor masini si utilaje. Totusi, imediat dupa aplicarea produsului in sacul conjunctival, poate sa apara trecator, vedere neclara si local senzatie de arsura, care ar face mai dificila executarea acestui gen de activitati. De aceea, conducerea unui vehicul si desfasurarea unor activitati care cer o acuitate vizuala deosebita (masini unelte, lucru la inattime), se recomanda a fi facute cel mai devreme la 15 minute dupa administrarea produsului
Doze si mod de administrare
Oftalmologie
Adulti
Dozele si durata tratamentului trebuie stabilite de medic. De obicei, primele doua zile se aplica 1-2 picaturi la intervale de o ora, iar urmatoarele 2-3 zile 1-2 picaturi, de 6-8 ori pe zi la intervale egale. Durata tratamentului trebuie sa fie de cel putin 7 zile (3 zile dupa regresia secretiei purulente), dar nu mai mult de 14 zile.
Copii cu varsta peste 3 ani
Medicul trebuie sa acorde atentie deosebita prescrierii dozelor si modului de administrare fiind necesara directa supraveghere a tratamentului. De obicei, se administreaza o picatura de 5 ori pe zi timp de 7 zile.
O.R.L.
Inainte de instilarea in ureche, se recomanda incalzirea solutiei, tinand flaconul in palma 1-2 minute, pentru a preveni vertijul indus de administrarea unei solutii reci. Solutia de uz otic trebuie aplicata in conductul auditiv, pacientul fiind asezat sau culcat pe o parte, astfel ca urechea afectata sa fie orientata in sus. Pacientul trebuie sa ramana in aceasta pozitie cel putin 5 minute dupa aplicarea medicamentului.
Adulti
Dozele si modul de administrare a tratamentului trebuie stabilite de medic. De obicei, in cazul inflamatiei conductului auditiv extern, se aplica 10 picaturi de doua ori pe zi timp de 10 zile.
In tratamentului supuratiilor cronice ale urechii medii, cu perforarea timpanului, doza recomandata este de 10 picaturi de 2 ori pe zi timp de 14 zile.
Copii cu varsta peste 3 ani:
In cazul copiilor, produsul trebuie prescris de un medic specialist ORL, fiind necesar ca intregul tratament sa fie realizat sub directa supraveghere a acestuia. De obicei, in cazul inflamatiei acute a conductului auditiv extern si al otitelor medii acute cu timpanostomie, doza recomandata este de 5 picaturi de 2 ori pe zi, timp de 10zile.
Reactii adverse
Dupa aplicarea medicamentului in sacul conjunctival, poate sa apara tranzitoriu, local, o senzatie de arsura si hiperemie conjunctivala.
Dupa administrarea in ureche poate sa apara senzatie de prurit si gust amar.
Foarte rar, s-au semnalat: eczeme, parestezii, vertij, dureri in ureche si senzatie de uscaciune a gurii.
In cazul aparitiei oricarei reactii adverse mentionate sau nu in acest prospect, este absolut necesar sa solicitati urgent consult medical.
Supradozaj
Daca se respecta modul de administrare si doza prescrisa, nu este posibil supradozajul.
In cazul ingestiei accidentale, nu este de asteptat o mdificare clinica.
Daca produsul a fost folosit accidental de un copil, prezentati-l imediat unui medic.
Pastrare
A se pastra flaconul in cutie pentru a fi protejat de lumina. A nu se congela
A se utiliza in cel mult 28 de zile de la prima deschidere a flaconului
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor
Ambalaj
Cutie cu un flacon picurator din polietilena de joasa densitate, inchis cu capac cu filet din polietilena de inalta densitate, continand 5 ml picaturi oftalmice si auriculare, solutie
Cutie cu un flacon picurator din polietilena de joasa densitate, inchis cu capac cu filet din polietilena de inalta densitate, continand 10 ml picaturi oftalmice si auriculare, solutie

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.