Prospect Lartruvo

Lartruvo se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala si tratamentul trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in tratamentul cancerului.
Lartruvo
Olaratumab

Ce este Lartruvo si pentru ce se utilizeaza?
Lartruvo este un medicament impotriva cancerului utilizat pentru tratarea adultilor cu sarcom de tesuturi moi in stadii avansate, un tip de cancer care afecteaza tesuturile moi ale organismului, cele care asigura sustinerea, cum ar fi muschii, vasele de sange si tesutul gras. Lartruvo se utilizeaza in
asociere cu doxorubicina (un alt medicament impotriva cancerului) la pacientii care nu pot fi supusi unei interventii chirurgicale sau radioterapiei (tratament cu radiatii) si care nu au fost tratati anterior cu doxorubicina. Din cauza numarului mic de pacienti cu sarcom de tesuturi moi, boala este considerata „rara”, iar Lartruvo a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 12 februarie 2015.

Cum se utilizeaza Lartruvo?
Lartruvo se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala si tratamentul trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in tratamentul cancerului. Lartruvo este disponibil sub forma de solutie perfuzabila. In timpul perfuziei, pacientii trebuie sa fie monitorizati pentru a detecta aparitia semnelor si simptomelor care apar ca reactii asociate administrarii in perfuzie si trebuie sa aiba la dispozitie personal instruit si echipamente pentru resuscitarea de urgenta.
Doza recomandata de Lartruvo este de 15 mg/kg greutate corporala, administrata de doua ori intr-o perioada de trei saptamani, in zilele 1 si 8. Aceste cicluri cu durata de trei saptamani trebuie repetate pana cand se agraveaza boala sau pana cand devin inacceptabile reactiile adverse. Lartruvo se
administreaza in asociere cu doxorubicina timp de maxim 8 cicluri de tratament, urmate de administrarea Lartruvo in monoterapie la pacientii a caror boala nu s-a agravat. Doxorubicina se administreaza in ziua 1 a fiecarui ciclu, dupa perfuzia cu Lartruvo. Pentru mai multe informatii, cititi prospectul.

Cum actioneaza Lartruvo?
Substanta activa din Lartruvo, olaratumabul, este un anticorp monoclonal (un tip de proteina) care a fost conceput sa recunoasca si sa se lege de o proteina numita „receptorul ? pentru factorul de crestere derivat din trombocite” (PDGFR-?). Aceasta proteina se gaseste deseori pe suprafata celulelor, unde are rol in reglarea diviziunii celulare. In cancerele de tip sarcom de tesuturi moi, aceasta proteina este prezenta in concentratii mari sau este hiperactiva, conducand la cancerizarea celulelor. Se considera ca, atasandu-se de PDGFR-? de pe celulele sarcomului, Lartruvo blocheaza activitatea acestuia, incetinind astfel dezvoltarea cancerului.

Ce beneficii a prezentat Lartruvo pe parcursul studiilor?
Lartruvo a fost investigat intr-un studiu principal, la care au participat 133 de adulti cu sarcom de tesuturi moi in stadii avansate, care nu au putut fi supusi interventiei chirurgicale sau radioterapiei sau care nu fusesera tratati anterior cu antracicline (un grup de medicamente impotriva cancerului in care este inclusa doxorubicina). Studiul a demonstrat ca tratamentul cu Lartruvo in combinatie cu doxorubicina a fost mult mai eficace decat doxorubicina in monoterapie in ceea ce priveste prelungirea intervalului de timp in care pacientii au supravietuit fara ca boala sa li se agraveze (supravietuirea fara progresia bolii). Pacientii care au fost tratati cu Lartruvo in combinatie cu doxorubicina au trait in medie 6,6 luni fara agravarea bolii, fata de 4,1 luni in cazul pacientilor care au fost tratati doar cu doxorubicina. In plus, durata totala a supravietuirii pacientilor tratati cu Lartruvo in combinatiei cu doxorubicina a fost de aproape doua ori mai mare decat cea a pacientilor tratati cu doxorubicina (26,5 fata de 14,7 luni).

Care sunt riscurile asociate cu Lartruvo?
Cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Lartruvo (care pot afecta mai mult de o persoana din 10) includ greata, dureri musculo-scheletice (dureri osoase si musculare), neutropenie (valori scazute ale neutrofilelor, un tip de globule albe care lupta impotriva infectiilor) si mucozita (inflamarea
suprafetelor umede ale organismului, care afecteaza cel mai frecvent gura si gatul). Cele mai frecvente reactii adverse care au dus la oprirea tratamentului au fost reactiile asociate administrarii in perfuzie
(reactii alergice, care pot fi grave, cu simptome cum ar fi frisoane, febra si dificultati de respiratie) si mucozita. Cele mai grave reactii adverse au fost neutropenia si durerile musculo-scheletice. Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor asociate cu Lartruvo, cititi prospectul.

De ce a fost aprobat Lartruvo?
Datele obtinute din studiul principal au demonstrat ca Lartruvo in asociere cu doxorubicina imbunatateste supravietuirea fara progresia bolii si supravietuirea globala a pacientilor cu sarcom de tesuturi moi in stadii avansate. Totusi, din cauza numarului mic de pacienti inclusi in studiul principal,vor fi necesare date suplimentare de la compania care comercializeaza medicamentul. In ceea ce priveste profilul de siguranta al medicamentului, s-a observat ca la pacientii tratati cu Lartruvo in
combinatie cu doxorubicina s-a manifestat o crestere a frecventei reactiilor adverse; cu toate acestea, avand in vedere beneficiile tratamentului, s-a considerat ca reactiile adverse sunt tolerabile si gestionabile.
Prin urmare, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Lartruvo sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. Lartruvo a primit „aprobare conditionata”. Aceasta inseamna ca sunt asteptate dovezi suplimentare
despre acest medicament, pe care compania are obligatia sa le furnizeze. In fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va analiza orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Lartruvo?
Avand in vedere ca Lartruvo a primit aprobare conditionata, compania care comercializeaza Lartruvo va furniza date suplimentare dintr-un studiu in curs, pentru a confirma in continuare eficacitatea si siguranta medicamentului.
Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Lartruvo?
In Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospect au fost incluse recomandari si masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Lartruvo, care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.