Prospect Cinqaero

Cinqaero este un medicament antiastmatic utilizat pentru tratamentul adultilor cu un anumit tip de astm bronsic numit astm bronsic eozinofilic.
Cinqaero
Reslizumab

Ce este Cinqaero si pentru ce se utilizeaza?
Cinqaero este un medicament antiastmatic utilizat pentru tratamentul adultilor cu un anumit tip de astm bronsic numit astm bronsic eozinofilic. Se utilizeaza ca terapie adjuvanta la adulti cu astm bronsic sever care nu este controlat in mod adecvat prin administrarea unei doze crescute de corticosteroizi inhalatori, impreuna cu un alt medicament utilizat pentru prevenirea astmului bronsic. Medicamentul contine substanta activa reslizumab.

Cum se utilizeaza Cinqaero?
Cinqaero se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala si trebuie prescris de medici cu experienta in tratamentul astmului bronsic eozinofilic. Este disponibil sub forma de concentrat din care se prepara o solutie perfuzabila (picurare) in vena. Doza recomandata este de 3 mg per kg de greutate corporala. Perfuzia trebuie administrata la interval de 4 saptamani, pe durata considerata benefica pacientului, iar continuarea terapiei trebuie reevaluata de medici cel putin o data pe an. Pentru mai multe informatii, cititi prospectul.

Cum actioneaza Cinqaero?
In astmul bronsic eozinofilic, simptomele sunt asociate cu existenta unui numar prea mare de globule albe, numite eozinofile, in sange si in sputa din plamani. Substanta activa din Cinqaero, reslizumabul, este un anticorp monoclonal conceput sa se lege de o substanta numita interleukina-5, care stimuleaza dezvoltarea si activitatea eozinofilelor. Prin legarea de interleukina-5 si blocarea activitatii acesteia, Cinquaero reduce numarul de eozinofile din sange si din plamani. Acest lucru contribuie la diminuarea inflamatiei, ducand la reducerea crizelor de astm bronsic si la ameliorarea simptomelor.

Ce beneficii a prezentat Cinqaero pe parcursul studiilor?
Beneficiile Cinqaero au fost demonstrate in doua studii principale la care au participat 953 de pacienti cu astm bronsic eozinofilic care nu era controlat in mod adecvat cu corticosteroizi inhalatori impreuna cu un alt medicament antiastmatic utilizat pentru prevenirea bolii. Cinqaero a fost comparat cu placebo (o perfuzie inactiva), ambele fiind administrate la interval de 4 saptamani, timp de un an. Principala masura a eficacitatii a fost numarul de acutizari (exacerbari) ale astmului bronsic pe durata terapiei.
Acutizarile au fost observate la 32% din pacientii (151 din 477) carora li s-a administrat Cinqaero, comparativ cu 50% (237 din 476) din cei carora li s-a administrat placebo. In plus, au existat date conform carora pacientii carora li s-a administrat Cinqaero au raportat o ameliorare a functiei pulmonare si a simptomelor de astm bronsic si o scadere a numarului de eozinofile din sange. Datele in favoarea acestor concluzii au sugerat ca beneficiul s-a mentinut pana la doi ani.

Care sunt riscurile asociate cu Cinqaero?
Cea mai frecventa reactie adversa asociata cu Cinqaero (care poate afecta aproximativ 2 persoane din 100) este cresterea nivelurilor enzimei creatin-fosfokinaza sanguina (o unitate de evaluare a posibilelor leziuni musculare). Reactiile anafilactice (alergice severe) pot afecta mai putin de 1 persoana din 100. Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor asociate cu Cinqaero, cititi prospectul.

De ce a fost aprobat Cinqaero?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Cinqaero sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. Reducerea numarului de acutizari si ameliorarea functiei pulmonare asociate cu Cinqaero au fost considerate relevante clinic,in special pentru pacientii la care afectiunea nu poate fi controlata adecvat prin administrarea unor doze crescute de corticosteroizi inhalatori, impreuna cu un alt medicament utilizat pentru prevenirea astmului bronsic. In ansamblu, medicamentul a fost bine tolerat si s-au implementat masuri adecvate de monitorizare si gestionare a riscurilor.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Cinqaero?
In Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospect au fost incluse recomandari si masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Cinqaero, care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.