Prospect Obizur

Obizur este un medicament utilizat pentru tratamentul episoadelor hemoragice la adultii cu hemofilie dobandita, o afectiune hemoragica cauzata de dezvoltarea spontana a anticorpilor care inactiveaza factorul VIII.
Obizur
susoctocog alfa

Ce este Obizur si pentru ce se utilizeaza?
Obizur este un medicament utilizat pentru tratamentul episoadelor hemoragice la adultii cu hemofilie dobandita, o afectiune hemoragica cauzata de dezvoltarea spontana a anticorpilor care inactiveaza factorul VIII. Factorul VIII este una dintre proteinele necesare la coagularea normala a sangelui. Obizur contine substanta activa susoctocog alfa.

Cum se utilizeaza Obizur?
Obizur poate fi obtinut numai pe baza de reteta si tratamentul trebuie supravegheat de un medic cu experienta in tratamentul hemofiliei. Obizur este disponibil sub forma de pulbere si solvent care se amesteca pentru a se obtine o solutie injectabila intravenos. Doza si frecventa de administrare, precum si durata tratamentului se ajusteaza in functie de starea si cerintele pacientului si gradul de pericol reprezentat de sangerare. Pentru mai multe informatii, consultati Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Cum actioneaza Obizur?
Pacientii cu hemofilie dobandita cauzata de anticorpi impotriva factorului VIII au probleme de coagulare a sangelui, cum ar fi sangerari la nivelul articulatiilor, muschilor sau organelor interne. Substanta activa din Obizur, susoctocog alfa, actioneaza in organism in acelasi mod ca factorul uman VIII, dar are o configuratie putin diferita. Drept urmare, aceasta nu va fi atat de usor de recunoscut de anticorpi si poate inlocui factorul uman VIII care a fost inactivat, ajutand astfel la coagularea sangelui si la controlul sangerarii.

Ce beneficii a prezentat Obizur pe parcursul studiilor?
Obizur a fost investigat intr-un studiu principal care a cuprins 28 de pacienti adulti cu hemofilie dobandita cauzata de anticorpi impotriva factorului VIII care prezentau un episod hemoragic grav. Obizur nu a fost comparat cu niciun alt medicament. Raspunsul la Obizur a fost considerat pozitiv daca hemoragia s-a oprit sau s-a diminuat, iar raspunsul negativ a insemnat ca hemoragia a continuat sau s-a agravat. Toti cei 28 de pacienti au prezentat un raspuns pozitiv in decurs de 24 de ore de la initierea tratamentului cu Obizur; la 24 de pacienti din 28, hemoragia s-a oprit complet.

Care sunt riscurile asociate cu Obizur?
La utilizarea Obizur pot aparea reactii de hipersensibilitate (alergice) si pot include edem angioneurotic (umflarea tesuturilor subcutanate), senzatie de arsura si usturime la locul injectarii, frisoane, inrosirea fetei, eruptie pe piele cu mancarimi, dureri de cap, urticarie, hipotensiune arteriala (tensiune arteriala mica), senzatie de oboseala sau agitatie, greata sau varsaturi, tahicardie (batai rapide ale inimii), senzatie de apasare in piept, respiratie suieratoare si senzatie de furnicaturi. In unele cazuri, reactiile capata un caracter sever (anafilaxie) si pot fi asociate cu scaderi abrupte si periculoase ale tensiunii arteriale. Obizur este contraindicat la pacientii care au avut o reactie alergica severa la susoctocog alfa, la oricare dintre celelalte ingrediente ale medicamentului sau la proteinele de hamster. Pacientii cu hemofilie dobandita cauzata de anticorpi impotriva factorului VIII pot produce anticorpi impotriva susoctocog alfa. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Obizur, consultati prospectul.

De ce a fost aprobat Obizur?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Obizur sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. CHMP a remarcat lipsa de tratamente specifice pentru hemofilia dobandita cauzata de anticorpi impotriva factorului VIII. Rezultatele studiului principal au demonstrat ca Obizur a fost eficace in tratarea episoadelor hemoragice grave la adultii cu aceasta tulburare. In ceea ce priveste siguranta, comitetul a considerat ca este de asteptat posibila aparitie a reactiilor alergice si de dezvoltare a anticorpilor impotriva medicamentului si ca acestea sunt depasite de efectele benefice. Obizur a fost autorizat in „conditii exceptionale”. Aceasta inseamna ca, din cauza raritatii bolii, pana in prezent nu s-au putut obtine informatii complete despre Obizur. In fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va analiza orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Obizur?
Avand in vedere ca Obizur a fost aprobat in circumstante exceptionale, compania care comercializeaza medicamentul va institui si va mentine un registru al pacientilor pentru a colecta si a analiza datele obtinute pe termen scurt si pe termen lung privind eficacitatea si siguranta Obizur la pacientii cu hemofilie dobandita cauzata de anticorpi impotriva factorului VIII.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Obizur?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Obizur sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Obizur, au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti. In plus, compania care comercializeaza Obizur va furniza profesionistilor din domeniul sanatatii care se preconizeaza ca vor utiliza Obizur materiale educationale care vor contine informatii privind modul de calcul al dozei.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.