Prospect Rapamune

Rapamune este un medicament care contine substanta activa, sirolimus.
Medicamentul este disponibil sub forma de solutie orala (1 mg/ml) si sub forma de tablete triunghiulare (albe: 1 mg; galbene: 2 mg).

Pentru ce se utilizeaza Rapamune?
Rapamune se utilizeaza pentru a preveni rejetul de rinichi nou transplantat. Medicamentul este utilizat la adultii care prezinta risc de rejet mic pana la moderat. Se recomanda utilizarea Rapamune in asociere cu ciclosporina si corticosteroizii (alte medicamente pentru prevenirea rejetului de organ) timp de doua pana la trei luni. Dupa aceasta perioada, Rapamune poate fi utilizat ca tratament de intretinere in asociere cu corticosteroizii, dar numai in cazul in care tratamentul cu ciclosporina poate fi intrerupt.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Rapamune?
Tratamentul cu Rapamune trebuie inceput si continuat sub supravegherea unui medic specialist calificat in domeniul transplanturilor.
Rapamune se administreaza sub forma unei doze initiale de 6 mg cat mai curand posibil dupa transplant, urmata de administrarea a 2 mg o data pe zi timp de doua pana la trei luni. Trebuie monitorizate nivelurile sanguine de sirolimus, iar doza trebuie ajustata pentru a obtine nivelurile sanguine adecvate (4 pana la 12 ng/ml). Rapamune trebuie administrat la patru ore dupa fiecare doza de ciclosporina. Pacientii trebuie sa primeasca intotdeauna Rapamune in mod consecvent, fie cu alimente, fie fara.
Dupa aceasta perioada, Rapamune poate fi utilizat ca „tratament de intretinere” la pacientii la care este posibila intreruperea tratamentului cu ciclosporina. In aceste cazuri, doza de ciclosporina trebuie redusa treptat la zero timp de patru pana la opt saptamani, iar doza de Rapamune trebuie crescuta pentru a obtine niveluri sanguine de sirolimus de aproximativ 12 pana la 20 ng/ml. In medie, doza de Rapamune trebuie crescuta de patru ori.
Rapamune nu se recomanda pacientilor sub 18 ani deoarece informatiile disponibile despre siguranta si eficacitatea medicamentului la aceasta grupa de varsta nu sunt suficiente.

Cum actioneaza Rapamune?
Substanta activa continuta de Rapamune, sirolimus, este un agent imunosupresor. Medicamentul actioneaza prin blocarea unei proteine numita „factorul tinta al rapamicinei la mamifere” (mTOR, mammalian target of rapamycin). In organism, sirolimusul se leaga de o proteina intracelulara pentru a forma un „complex”. Acest complex blocheaza mTOR. Deoarece mTOR este implicata in multiplicarea limfocitelor T activate (tip de leucocite care sunt responsabile de atacarea organelor transplantate), Rapamune reduce numarul acestor celule, scazand riscul de aparitie a rejetului de organ.

Cum a fost studiat Rapamune?
Rapamune a fost evaluat in doua studii principale care au implicat 1 295 de adulti supusi unui transplant renal si care prezentau un risc mic pana la moderat de rejet. Studiile au comparat doua doze de solutie orala de Rapamune cu azatioprina (alt medicament antirejet) in primul studiu (719 pacienti) si cu placebo (un tratament fals) in al doilea studiu (576 pacienti). Medicamentele au fost utilizate ca supliment pentru tratamentul cu ciclosporina si corticosteroizi. Eficacitate a fost masurata prin evaluarea numarului de tratamente care au esuat (rejetul sau pierderea rinichiului nou sau deces) dupa sase luni.
Doua studii au evaluat Rapamune ca tratament de intretinere pe o perioada de pana la cinci ani pentru un total de 765 de pacienti care au raspuns la o schema initiala de tratament de doua-trei luni si la care a fost posibila intreruperea dozelor de ciclosporina.
Un studiu suplimentar a comparat eficacitatea solutiei orale si a tabletelor.

Ce beneficii a prezentat Rapamune in timpul studiilor?
Rapamune a fost mai eficace decat placebo si la fel de eficace ca azatioprina, in cazul in care tratamentul a fost adaugat la cel cu ciclosporina si corticosteroizi. In primul studiu, dupa sase luni, esecul tratamentului s-a produs la 19% din pacientii la care s-a adaugat doza aprobata de Rapamune (53 din 284), comparativ cu 32% din cei la care s-a adaugat azatioprina (52 din 161). In cel de-al doilea studiu, tratamentul a esuat la un numar mai mic de pacienti la care s-a adaugat Rapamune (30%, 68 din 277), fata de cei la care s-a adaugat un placebo (48%, 62 din 130).
Studiul asupra tratamentului de intretinere a demonstrat ca tratamentul pe termen lung cu Rapamune a fost eficace pentru ameliorarea parametrilor de supravietuire pentru rinichiul nou, existand o imbunatatire a modului de functionare a rinichiului nou si o imbunatatire a presiunii arteriale dupa intreruperea tratamentului cu ciclosporina.
Studiul suplimentar a demonstrat ca solutia orala si tabletele prezinta aceeasi eficacitate in ceea ce priveste prevenirea rejetului.

Care sunt riscurile asociate cu Rapamune?
Cel mai frecvente efecte secundare asociate cu Rapamune (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: infectie de tract urinar (infectie la nivelul cailor urinare), trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite), anemie (scaderea numarului de hematii), hipopotasemie (scaderea nivelului sanguin al potasiului), hipofosfatemie (scaderea nivelului sanguin al fosfatului), hipercolesterolemie (cresterea nivelului sanguin al colesterolului), hiperglicemie (cresterea nivelului sanguin al glucozei), hipertrigliceridemie (cresterea nivelului sanguin al trigliceridelor, un tip de lipide), limfocel (colectii perirenale de lichid), hipertensiune (presiune arteriala crescuta), dureri abdominale (dureri de burta), diaree, constipatie, greata (senzatie de rau), acnee (cosuri), artralgie (dureri articulare), edeme periferice (umflaturi, de obicei la nivelul picioarelor), pirexie (febra), durere, cresterea nivelului sanguin de lactat-dehidrogenaza (marker al distructiei tisulare) si cresterea nivelului de creatinina in sange (un marker al problemelor renale). De asemenea, este posibil ca Rapamune sa creasca riscul aparitiei cancerului, in special al limfomului si al cancerului de piele din cauza ca scade activitatea sistemului imunitar. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Rapamune, a se consulta prospectul.
Rapamune nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la sirolimus sau orice alt ingredient al acestui medicament.
De asemenea, trebuie luate precautii atunci cand Rapamune se administreaza concomitent cu alte medicamente. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

De ce a fost Rapamune aprobat?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile medicamentului Rapamune sunt mai mari decat riscurile sale in ceea ce priveste profilaxia rejetului de organ la pacientii adulti care primesc transplant renal si care prezinta un risc imunologic mic pana la moderat. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Rapamune.

Alte informatii despre Rapamune:
Comisia Europeana a acordat Wyeth Europa Ltd. o autorizatie de introducere pe piata pentru Rapamune, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 14 martie 2001. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 14 martie 2006.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.