Prospect Netildex picaturi oftalmice, solutie

Netildex este un medicament cu aplicare la nivelul ochilor. Netildex contine ca substante active o combinatie dintre un antibiotic aminoglicozidic semisintetic, cu spectru larg numit netilmicina si un corticosteroid cu o activitate remarcabila de scadere a inflamatiei numit dexametazona.
Netildex 4,55 mg/1,32 mg/ml picaturi oftalmice, solutie
Sulfat de netilmicina / Fosfat sodic de dexametazona

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Netildex si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Netildex
3. Cum sa utilizati Netildex
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Netildex
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE NETILDEX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Netildex este un medicament cu aplicare la nivelul ochilor. Netildex contine ca substante active o combinatie dintre un antibiotic aminoglicozidic semisintetic, cu spectru larg numit netilmicina si un corticosteroid cu o activitate remarcabila de scadere a inflamatiei numit dexametazona. Este utilizat in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale polului anterior al globului ocular, inclusiv postoperatorii, in prezenta sau cand exista riscul unei infectii bacteriene la nivelul ochilor Acest medicament este indicat la adulti. Produsul trebuie folosit la copii si adolescenti numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.

2. INAINTE SA UTILIZATI NETILDEX
Nu utilizati Netildex
Daca sunteti alergic (hipersensibil) la netilmicina, dexamentazona sau la oricare dintre celelalte componente ale Netildex.
Daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte medicamente antibiotice aminoglicozidice.
Daca suferiti de presiune crescuta la nivelul ochilor.
Daca aveti antecedente personale sau familiale de glaucom (afectiune la nivelul ochilor caracterizata prin cresterea presiunii intraoculare). Daca suferiti de infectii ale ochiului cauzate de un virus numit herpes simplex (precum cheratita herpetica). Daca aveti afectiuni cauzate de virusuri la nivelul corneei si conjunctivei. Daca suferiti de boli ale ochiului cauzate de fungi. Daca aveti infectii ale ochiului cauzate de anumite bacterii (precum infectii tuberculoase sau alte infectii micobacteriene).
In timpul alaptarii.
Aveti grija deosebita cand utilizati Netildex
– daca utilizati medicamentul pe o perioada mai lunga de 15 zile. In acest caz medicul dumneavoastra va va monitoriza in mod constant presiunea de la nivelul ochilor.
– daca utilizati medicamentul pe perioade lungi de timp poate sa apara o afectiune la nivelul ochilor cu scaderea vederii numita cataracta subcapsulara posterioara.
– administrarea prelungita poate determina intarzierea vindecarii leziunilor si afectarea unor componente anatomice ale ochiului (corneei sau a sclerei).
– administrarea prelungita poate favoriza dezvoltarea si agravarea altor infectii la nivelul ochiului, in special infectii cu fungi si virusuri.
– daca aveti infectii purulente la nivelul ochilor (administrarea corticosteroizilor poate masca infectia purulenta). – daca observati ca boala dumneavoastra nu se amelioreaza dupa un timp relativ scurt sau daca apar fenomene alergice la componentele medicamentului, tratamentul trebuie intrerupt si se va consulta imediat medicul pentru prescrierea unei terapii adecvate.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. In special spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati:- alte antibiotice din clasa aminoglicozidelor (nu se recomanda administrarea concomitenta cu alte antibiotice aminoglicozide);
– alte antibiotice precum polimixine, cefaoltina;
– medicamente care elimina apa din organism precum furosemid si acid etacrinic;
– medicamente impotriva ciupercilor precum amfotericina B;
– medicamente care scad imunitatea precum ciclosporina;
– medicamente pentru cancere precum cisplatina;
– alte medicamente care afecteaza rinichii si apartul auditiv;
– antibiotice din clasa beta-lactamice (deoarece antibioticele aminoglicozidice si antibioticele beta-lactamice se inactiveaza reciproc).
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Administrarea Netildex in timpul sarcinii se va face numai daca este absolut necesar si dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Siguranta Netildex in timpul alaptarii nu a fost studiata, astfel ca utilizarea sa nu este recomandata in acest caz.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Netildex
Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza vreunul din componentele acestui medicament.

3. CUM SA UTILIZATI NETILDEX
Utilizati intotdeauna Netildex exact cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, daca nu sunteti sigur.
Netildex se administreaza local in ochi. Netildex nu este o solutie injectabila, deci nu trebuie injectata subconjunctival sau introdusa in camera anterioara.
Adulti Doza uzuala este de o picatura instilata in sacul conjunctival de 4 ori pe zi, sau conform recomandarii medicului.
Solutia oftalmica Netildex este unidoza si trebuie administrata imediat dupa deschidere. Solutia ramasa nefolosita trebuie aruncata. Asigurati-va de integritatea fiecarei unidoze inainte de a o folosi. Daca se administreaza mai mult de un medicament cu administrare locala la nivelul ochilor, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci pana la zece minute.
Utilizarea la copii
Siguranta si eficacitatea Netildex la copii si adolescenti nu au fost inca stabilite. Produsul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.
Mod de utilizare al flaconului Reguli de administrare
Lasati capul pe spate, trageti usor de pleoapa inferioara, uitati-va in sus si administrati picaturile in sacul conjunctival (spatiul dintre ochi si pleoapa). Inchideti ochii usor si ramaneti cu ei inchisi pentru cateva secunde.
Recomandari pentru utilizarea picaturilor
Nu se administreaza medicamentul din acelasi flacon mai multor persoane.
Medicamentul va fi administrat in conditii de igiena maxima: spalati mainile si nu atingeti varful picuratorului de alte obiecte sau suprafete (inclusiv ochiul).
Flaconul trebuie inchis dupa fiecare administrare.
Daca ati utilizat mai mult Netildex decat trebuie
Daca v-ati administrat prea mult din acest medicament in ochi, clatiti-va cu apa calduta. Nu va mai administrati picaturile pana la ora la care trebuie sa va administrati urmatoarea doza. Daca ati uitat sa utilizati Netildex
Daca ati uitat sa va administrati Netildex, puneti in ochi picaturile imediat ce v-ati amintit, apoi continuati administrarea conform recomandarii medicului. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Netildex poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Foarte frecvente care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile.
Asigurati-va de integritatea unidozei. Detasati unidoza tragand de fasia acesteia (prima figura alaturata). Deschideti prin rasucirea partii superioare, fara a trage (a
doua figura alaturata). Rasturnati unidoza si instilati picaturile apasand usor
partile laterale (a treia figura alaturata). Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele: Reactii adverse mai putin frecvente: fenomene de intoleranta si sensibilizare precum roseata locala senzatie de arsura si mancarime.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: crestere a presiunii intraoculare dupa 15–20 de zile de administrare la pacientii susceptibili si la cei cu glaucom, aparitia cataractei subcapsulare posterioare in urma tratamentului prelungit, agravarea infectiilor cu virusul herpes simplex sau a celor fungice, intarzierea vindecarii. In toate cazurile de mai sus se recomanda intreruperea tratamentului si instituirea altuia corespunzator. Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa ementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA NETILDEX
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Netildex dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Netildex
Substantele active sunt sulfat de netilmicina, fosfat sodic de dexametazona. Un mililitru solutie contine sulfat de netilmicina 4,55 mg si fosfat sodic de dexametazona 1,32 mg. Un flacon unidoza contine 0,3 ml picaturi oftalmice, solutie.
Celelalte componente sunt: citrat de sodiu, dihidrogenofosfat sodic, monohidrogenofosfat disodic, apa purificata.
Cum arata Netildex si continutul ambalajului
Netildex se prezinta sub forma de solutie limpede.
Medicamentul este disponibil in cutie cu 15 sau 20 flacoane unidoza din PEJD ce contin 0,3 ml picaturi oftalmice, solutie.
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata: OFTAFARMA ROMANIA SRL, str. Carol Davila nr. 105-107, et.2, ap. 5, sector 5, Bucuresti, Romania
Telefon: 021.314.28.95 Fax: 021.314.28.94 E-mail: [email protected]
Acest prospect a fost aprobat in Mai, 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.