Prospect Centralgin

Indicatii: Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat contine metamizol sodic 500 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimate
Comprimate neacoperite, plate, de culoare alba pana la alb-galbuie.

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. Tratamentul febrei, atunci cand aceasta este refractara la alt tratament .

 4.2 Doze si mod de administrare

Adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani
Se administreaza oral 1-2 comprimate Centralgin (500-1000 mg metamizol sodic) intr-o singura priza. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g (aproximativ 70 mg/kg).

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Deoarece la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica eliminarea metamizolului este intarziata, nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza . In ceea ce priveste administrarea de lunga durata, nu exista suficienta experienta, ca urmare ea trebuind evitata.

Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata trebuie luat in considerare faptul ca atat functia renala cat si cea hepatica pot fi afectate. Este necesara administrarea dozelor minime eficace.

Copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani
La copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani nu se administreaza metamizol sub forma de comprimate.

 4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la metamizol, la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS ) sau la oricare dintre excipientii medicamentului, antecedente alergice la derivatii de pirazol, afectiuni ale maduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoza, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta, trimestrul I si III de sarcina.

 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Atentie! Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc .
Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces.
In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma. Pentru urmatoarele afectiuni riscul de soc anafilactic este mai mare:
– astm bronsic alergic, rinita alergica;
– urticarie;
– intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut , lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate ridica suspiciunea privind existenta unui astm bronsic la AINS ). Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati.
In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential / beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila. Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captoprilul, litiul, metotrexatul si triamterenul. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului). Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus in evidenta efecte teratogene. La fat exista riscul afectarii hematologice. Administrarea metamizolului in ultimul trimestru de sarcina poate provoca inchiderea prematura a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicata in primul si in ultimul trimestru de sarcina; in trimestrul al doilea se poate utiliza numai daca este absolut necesar, dupa analiza raportului risc fetal/beneficiu matern.
Metabolitii medicamentului sunt eliminati in laptele matern; datorita riscului mielotoxic, in urmatoarele 48 ore dupa administrare se intrerupe alaptarea.

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Administrat in dozele recomandate metamizolul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 4.8 Reactii adverse

Tulburdri ale sistemului imunitar
Metamizolul poate provoca rareori reactii anafilactice sau anafilactoide, cu evolutie grava. Acestea pot sa apara imediat dupa administrarea orala, dar si la cateva ore dupa administrare (in general, ele apar in prima ora dupa administrare). Reactiile anafilactice se manifesta prin dispnee acuta, chiar apnee
prin bronhospasm si edem laringian, hipotensiune arteriala mergand pana la colaps, urticarie etc. Evolutia poate fi rapid letala daca nu se face tratamentul adecvat in timp util: se injecteaza imediat adrenalina, de preferinta intravenos lent (0,1-0,25 mg diluat in 10 ml ), in 5-15 min; de asemenea, se introduce intravenos, lent sau in perfuzie, hemisuccinat de hidrocortizon 250-500 mg. Reactiile anafilactoide constau in apnee (prin spasm bronsic si edem laringian) si/sau colaps. Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Aparitia crizelor de astm a fost observata la pacientii cu astm la AINS . Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat
Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson.
Tulburari hematologice si limfatice
Rar pot sa apara leucopenie si foarte rar agranulocitoza sau trombocitopenie . Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra , angina ulcero-necrotica si hemoragiile. Hemograma arata disparitia aproape totala a polinuclearelor, iar in maduva se constata blocarea maturarii la nivelul promielocitelor. Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.
Tulburari renale si ale cailor urinare
Foarte rar pot sa apara insuficienta renala acuta sau nefrita interstitiala, insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu proteinurie.

 4.9 Supradozaj

Semnele si simptomele intoxicatiei
In caz de supradozaj acut s-au semnalat: greata , dureri abdominale, afectarea functiei renale si – rar -simptome la nivelul sistemului nervos central (vertij , somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (tahicardie ).
Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.
Tratamentul
Daca administrarea de metamizol este recenta se pot incerca masurile uzuale de micsorare a absorbtiei (lavaj gastric, respectiv administrare de carbune medicinal). Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi indepartat prin hemodializa, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatica.
Atat tratamentul intoxicatiei cat si prevenirea complicatiilor necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice si antipiretice, pirazolone, cod ATC: N02BB02 Metamizolul este un derivat de pirazolona cu proprietati analgezice, antipiretice si slab antiinflamatorii. Mecanismul de actiune nu este pe deplin cunoscut. Rezultatele anumitor cercetari indica faptul ca atat metamizolul cat si metabolitul sau principal (4-N-metilaminoantipirina) au atat un mecanism central de actiune cat si unul periferic.
Calmarea durerii, scaderea temperaturii crescute in sindromul febril si efectul antiinflamator sunt atribuite diminuarii sintezei prostaglandinelor prin inhibarea ciclooxigenazei. Efectul se instaleaza in 30-60 minute dupa administrarea orala si in aproximativ 30 minute dupa administrarea parenterala si dureaza aproximativ 4 ore.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Dupa administrarea orala metamizolul este hidrolizat in totalitate in tubul digestiv, cu formarea unui metabolit farmacologic activ, 4-metil-amino-antipirina (4-MAA), care se absoarbe. Absorbtia nu este diminuata de ingestia concomitenta de alimente, dar este usor intarziata. 4-metil-amino-antipirina si
metabolitii sai se leaga in proportie mica de proteinele plasmatice, difuzeaza rapid in tesuturi si se elimina in laptele matern.
Metabolitul principal se metabolizeaza la nivel hepatic . Principala cale de metabolizare este acetilarea,
realizata prin intermediul enzimelor citocromului P 450. Acestea actioneaza fie asupra 4-MAA, fie
asupra metabolitului sau demetilat. 4-MAA acetilata si demetilata, este transformata in continuare
prin sulfo- sau glucuronoconjugare.
Excretia se realizeaza predominant pe cale urinara.
La varsnici eliminarea este intarziata.
In caz de insuficienta renala acuta s-a observat o scadere a clearance -ului total al 4-MAA si exista risc de acumulare a acestuia, in cazul administrarii repetate.
Metabolismul 4-MAA nu a fost afectat in caz de insuficienta hepatica moderata. La pacientii cu insuficienta hepatica grava, demetilarea si acetilarea pot fi diminuate semnificativ.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Vezi pct. 4.6.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor

Talc
Stearat de magneziu Dioxid de siliciu coloidal

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

2 ani

 6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. Centrofarm S.A.,
Calea Plevnei nr. 53, et.1, sector 1, Bucuresti, Romania

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.