Prospect Celvapan

Indicatii: Celvapan este un vaccin care protejeaza impotriva gripei „pandemice”.

Trebuie folosit numai pentru gripa A pandemica (H1N1) declarata oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii la 11 iunie 2009. O pandemie de gripa are loc cand apare o noua tulpina de gripa care se poate raspandi usor de la om la om deoarece oamenii nu au imunitate (protectie) impotriva ei. O pandemie poate afecta majoritatea tarilor si regiunilor din lume. Celvapan se administreaza conform recomandarilor oficiale. Vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Compozitie
Celvapan este un vaccin care se administreaza prin injectare. Acesta contine virusuri gripale care au fost inactivate (omorate). Celvapan contine tulpina de virus gripal numita A/California/07/2009 (H1N1)v.

 Actiune terapeutica
Celvapan se administreaza prin injectare in muschiul umarului in doua doze, la un interval de cel putin trei saptamani. Cum actioneaza Celvapan? Celvapan este un vaccin . Vaccinurile actioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Celvapan contine un virus numit A(H1N1)v care este cauza actualei pandemii. Virusul a fost inactivat inainte, astfel incat sa nu cauzeze nicio boala. Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste virusul inactivat ca fiind „strain” si produce anticorpi impotriva lui. Cand organismul este expus din nou la virus, sistemul imunitar va fi capabil sa produca anticorpi mai repede. Acest mecanism ajuta la protejarea impotriva bolii respective. Virusurile utilizate in Celvapan sunt crescute in celule de mamifer („celule Vero”), spre deosebire de cele din alte vaccinuri antigripale, care sunt crescute in oua de gaina.

 Contraindicatii
Celvapan nu se administreaza persoanelor care au avut o reactie anafilactica (reactie alergica severa) la oricare dintre componentele vaccinului sau la oricare dintre substantele prezente in vaccin in cantitati reziduale (foarte mici), cum ar fi formaldehida , benzonaza sau zaharoza. Totusi, ar putea fi justificata administrarea vaccinului la acesti pacienti in timpul unei pandemii, cu conditia sa existe echipament medical de reanimare.

 Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Celvapan este durerea la locul de injectare.

Print Friendly, PDF & Email
Categorie: Vaccin | Producator:

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.