Prospect CEPHALEXIN

 INDICATII TERAPEUTICE : Cefalexina este indicata in tratamentul infectiilor produse de germeni sensibili:

Infectii ORL (angine, sinuzite, otite) produse de stafilococul auriu, inclusive tulpinile penicilazo-pozitive, streptococul piogen, pneumococul sensibil la penicilina.

Infectii bronho-pulmonare ( traheite, bronsite acute sau cronice acutizare, pneumonii bacteriene).

Infectii ale tractului urinar ( cistite, uretrite, pielonefrite).

Infectii cutanate si ale tesuturilor moi ( abcese, flegmoane, piodemite).

Capsule, 250 mg

 COMPOZITIE

O capsula contine 250 mg cefalexina sub forma de cefalexina monohidrat si excipienti: amidon de porumb, stearat de magneziu .

 GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Antibiotice beta-lactamice, cefalosporine si alte antibiotice inrudite.

Spectrul antibacterian cuprinde majoritatea cocilor gram pozitiv, coci gram negative si bacilli gram pozitiv. Specii sensibile: Staphylococcus sensibil la meticilina , Streptococcus , S. pneumoniae sensibil la penicilina, B. catarrhalis, N.gonorrhoeae, Pasteurelle, C. diphteriae, P. acnes. Specii moderat sensibile: Haemophilus influenzae, salmonella, shigella, C. diversus, P. mirabilis, C. perfringens, Peptostreptococcus.

Specii rezistente: Staphylococcus rezistent la meticilina , S. pneumoniae rezistent la penicilina, Enterococcus, L. monocytogenes, Enterobacter, Serratia, C. freundii, Procidencia, M. morhanii, P. vulgaris, Pseudomonas sp., Acinetobacter, Bacteroides , C. difficile.

Germenii secretori de penicilinaza pot fi sensibili la cefalexina; nu sunt sensibili si cei rezistenti la meticilina .

Eficacitatea fata de bacilli gram negative este in general mica. Proteus mirabilis, Klebsiella , pneumoniae si E. coli pot fi uneori sensibili.

 CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la cefalosporine, alte beta-lactamine sau la oricare dintre excipientii produsului.

 PRECAUTII

Daca apatre o reactie alergica la cefalexina administrarea acesteia trebuie intrerupta. Folosirea necorespunzatoare a cefalosporinelor, ca si in cazul altor antibiotice, poate duce le selectionarea unor tulpini bacteriene rezistente.

 INTERACTIUNI

Probenecidul interfera procesul de secretie tubulara a cefalexinei, favorizand retinerea sa in organism.

Se recomanda evitarea asocierii cefalexinei cu aminoglicozide sau diuretice cu actiune intense ( creste riscul nefrotoxicitatii).

Uneori determina pozitivitatea testului Coombs direct si indirect. Ocazional survine o crestere trecatoare a nivelului plasmic al transaminazelor serice si al fisfatazei alcaline.

Cefalexina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina .

 ATENTIONARI SPECIALE

Se recomanda prudenta la persoanele alergice la peniciline (10% prezinta reactivitate imunologica incrucisata pentru cefalosporine). La bolnavii cu insuficienta renala doza se adapteaza in fuinctie de clearanceul creatininei. Se recomanda prudenta cand este necesara asocierea cefalexinei cu medicamente nefrotoxice, in special aminoglicozide si diuretice cu actiune intense ( furosemid sau acid etacrinic).

Sarcina si alapatrea:

Se recomanda evitarea administrarii cefalexinei in primul trimestru de sarcina. Excretia cefalexinei in laptele matern se face in cantitati mici. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului se recomanda evitarea administrarii medicamentului in perioada alaptarii.

 Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Adulti :

Doza recomandata este de 500 mg cefalexina ( 2 capsule Cephalexin 250 mg) oral , la 6 ore. Doza poate fi crescuta in functie de natura si gravitatea infectiei, fara a depasi 4 g cefalexina/zi. In infectiile urinare necomplicate, in faringite streptococice si in infectii ale pielii, doza recomandata este de 500 mg cefalexina( 2 capsule Cephalexin 250 mg) la 12 ore.

Copii:

Doza recomandata este de 6,25 – 25 mg cefalexina/kg, oral , la 6 ore; in infectii ale pielii si in feringite streptococice doze este intre 12,5 – 50 mg cefalexina/kg la 12 ore.

Se recomanda administrarea capsulelor cu o ora inaintea meselor, deoarece prezenta alimentelor in stomac intarzie absorbtia medicamentului.

 REACTII ADVERSE

Reactii alergice: eruptii cutanate, febra , soc anafilactic, prurit genital cu sau fara candidoza.

Tulburari digestive: diaree, greata , varsaturi, colita pseudomembranoasa. Alterarea functiei renale apare mai frecvent daca se asociaza cefalexina cu aminoglicozide sau cu diuretice cu actiune intense ( furosemid , acid etacrinic). Manifestari hematologice: eozinofilie, trombocitopenie , leucopenie.

SUPRADOZAJ

Deoarece nu exista un antidot specific , in caz de supradozaj se recomanda tratamentul simptomatic si de sustinere a functiilor vitrale.

Cefalexina poate fi eliminate prin hemodializa sau dializa peritonneala.

PASTRARE

A nu se utilize dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Ase pastra la temperaturi sub intre 15 – 25 ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

 AMBALAJ

Cutie cu 1 blister a cate 12 capsule.

Cutie cu 100 blistere a cate 12 capsule (ambalaj clinic).

 PRODUCATOR

S.C. REMEDIA S.R.L., Romania

 DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.C. EUROPHARM S.A.-Brasov

Str. Poienelor nr.5; Brasov, Romania

AUTORIZATIA DE PUNERE PE PIATA NR. 3096/2003/01-02

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.