Prospect Yellox solutie oftalmica

Yellox se utilizează la adulţi pentru tratamentul inflamaţiei ochiului care apare în urma unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a cataractei (opacizarea cristalinului).
Yellox este o soluţie oftalmică care conţine substanţa activă bromfenac.

Pentru ce se utilizează Yellox?
Yellox se utilizează la adulţi pentru tratamentul inflamaţiei ochiului care apare în urma unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a cataractei (opacizarea cristalinului).
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

Cum se utilizează Yellox?
Doza de Yellox este de o picătură în ochiul/ochii afectat/afectaţi de două ori pe zi, începând cu ziua următoare operaţiei de cataractă şi continuând timp de două săptămâni. Tratamentul nu trebuie să depăşească două săptămâni.
Dacă se utilizează mai multe medicamente oftalmologice, acestea trebuie să se administreze la interval de cel puţin cinci minute.

Cum acţionează Yellox?
Substanţa activă din Yellox, bromfenac, este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Acesta acţionează prin blocarea unei enzime numite ciclooxigenază care produce prostaglandine, substanţele implicate în procesul inflamator. Prin reducerea producţiei de prostaglandine la nivelul ochiului, Yellox poate diminua inflamaţia cauzată de operaţia oftalmologică.

Cum a fost studiat Yellox?
Efectele Yellox au fost testate iniţial pe modele experimentale înainte de a fi studiate pe subiecţi umani.
În două studii principale, Yellox a fost comparat cu placebo (un tratament inactiv) pe 527 de pacienţi cu inflamaţie în urma operaţiei de cataractă. Principala măsură a eficacităţii a fost numărul de pacienţi fără semne de inflamaţie după două săptămâni.

Ce beneficii a prezentat Yellox pe parcursul studiilor?
Yellox a fost mai eficace decât placebo în tratamentul inflamaţiei oculare în urma operaţiei de cataractă. Într-unul din studii, 66% din pacienţii trataţi cu Yellox (104 din 158) nu prezentau semne de inflamaţie după două săptămâni în comparaţie cu 48% din pacienţii trataţi cu placebo (35 din 73). În cel de-al doilea studiu, cifrele au fost: 63% (124 din 198) în grupul pacienţilor trataţi cu Yellox şi 40% (39 din 98) în grupul celor trataţi cu placebo.

Care sunt riscurile asociate cu Yellox?
Cele mai frecvente sau mai importante efecte secundare raportate asociate cu Yellox sunt senzaţie anormală în ochi (0,5%), eroziune uşoară sau moderată a corneei (stratul transparent din partea anterioară a ochiului) (0,4%), prurit ocular (mâncărimi) (0,4%), dureri oculare (0,3%) şi înroşire a ochiului (0,3%). Pentru lista completă a efectelor secundare raportate asociate cu Yellox, a se consulta prospectul.

Yellox nu se administrează persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la bromfenac, la oricare dintre celelalte ingrediente sau la alte AINS. Acesta este contraindicat la pacienţi care manifestă atacuri de astm, urticarie (erupţie cutanată cu mâncărimi) sau rinită acută (nas înfundat şi secreţii nazale lichide) în urma administrării de acid acetilsalicilic (aspirină) sau alte AINS.

De ce a fost aprobat Yellox?
CHMP a hotărât că beneficiile Yellox sunt mai mari decât riscurile asociate şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.

Alte informaţii despre Yellox
Comisia Europeană a acordat Croma-Pharma GmbH o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Yellox, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 18 mai 2011. Autorizaţia de introducere pe piaţă este valabilă cinci ani, după care poate fi reînnoită.

Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Yellox, a se consulta prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 04-2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.