Prospect Volon a 10, fiole

Indicatii: Administrare sistemica (intramusculara): febra de fan; afectiuni cronice obstructive ale cailor respiratorii (de exemplu, astmul bronsic, bronsita spastica cronica),
in forme grave si in caz de ineficienta a unei terapii locale; boli de piele insotite de prurit, exfoliatie si formarea de vezicule ca dermatita de contact, pemfigus vulgar, psoriazis, dermatita herpetiforma, dermatita atopica, exfoliativa, eczematoasa.

Compozitie 1 ml Volon A 10 suspensie contine: 10 mg triamcinolon acetonid, 9,9 mg alcool benzilic ca substanta antimicrobiana.
Excipienti: carmeloza sodica, polisorbat, clorura de sodiu, apa pro injectione.

Actiunea terapeutica
Actiunea antiinflamatorie a corticosteroidului se considera ca implica lipocotinele, proteinele inhibitorii ale fospolipazei A2, care prin inhibarea acidului arahidonic, controleaza biosinteza prostaglandinelor si leucotrienelor. Sistemul imun este deprimat de catre corticosteroizi si se manifesta prin scaderea activitatii sistemului limfatc, scaderea concentratiilor imnuoglobulinelor si a complementului seric, precipita limfopenie si interfera cu legarea anticorpilor de receptori.

Administrarea locala:
Administrarea intraarticulara este indicata: dupa tratamentul general al inflamatiilor rebele din afectiunile inflamatorii cronice ale unei articulatii sau a unui numar redus de articulatii; artrita exudativa in guta si pseudo-guta, artroza activata, hidrops articular intermitent, umar blocat cu atrofia sinovialei; in inflamatii cronice ale sinovialei se fac infiltratii intraarticulare cu radioizotopi sau substante chimice.
Administrarea intrafocala este indicata in bursite, periostite si adenopatii.
Injectarea intralezionala este indicata in anumite boli de piele: focare izolate de psoriazis, lichen plan (Lichen ruber planus), lichen cronic simplu (neurodermita cricumscrisa), alopecie cu zone circumscrise, lupus cronic diseminat discoid si pentru cheloide. In tratamentul intrafocal al tendinitelor, tendosinovitelor, este indicat Volon A 10.

Doze si mod de administrare
Indicatii: suspensia se agita pana la omogenizare. Fiind vorba de o suspensie cristalina, Volon A nu se administreaza intravenos. Atentie si la injectarea intravasculara; observatia este valabila in special pentru fata (deasupra gurii) si pentru pielea capului dar si pentru injectii intragluteale. Tratament general (intramuscular). Doza de corticoizi este individualizata, conforma cu tabloul bolii si corespunzatoare terapiei preconizate. In tratamentul general se administreaza foarte incet, profund intragluteal (nu intravenos si nici subcutan) 1 ml Volon A 40 (40 mg triamcinolon acetonid) la adulti si tineri peste 16 ani (vezi contraindicatiile). In bolile grave dozele pot atinge 80 mg triamcinolon acetonid. Injectarea profund intragluteala, inlatura pericolul unei atrofii a tesuturilor. Dupa injectare se preseaza cu ajutorul unui tampon steril, locul de injectie timp de 1-2 min, pentru a impiedica pierderea solutiei injectate. Pentru tratamentul febrei fanului si a altor boli alergice de sezon, este suficienta in general, o injectie cu Volon A 40 pe an, in timpul perioadei de polenizare. Daca sunt necesare mai multe injectii, intervalul dintre ele trebuie sa fie de cel putin 4 saptamani.

Tratament local:
Pentru administrare intraarticulara doza este dependenta de marimea articulatiei si de gravitatea simptomelor. In general pentru adulti si copii peste 12 ani (vezi contraindicatiile), sunt suficiente pentru ameliorarea simptomelor: articulatii mici (de exemplu, degete) pana la 10 mg triamcinolon acetonid; articulatii mijlocii (de exemplu, umar, cot) 20 mg; articulatii mari (de exemplu, sold, genunchi) 20-40 mg. Daca se asociaza mai multe articulatii, cantitatea totala administrata poate ajunge pana la 80 mg. Pentru doze mai mici se recomanda Volon A 10 mai diluat.
In cazul afectiunilor cutanate, mai intai se face o infiltratie locala pentru a inlatura durerea cat mai repede si pentru a nu dilua inutil corticoidul. Volonul A 10 poate fi amestecat cu un anestezic local (fara substante vasoconstrictoare), pentru a inlatura durerea si pentru a nu dilua inutil corticoidul. Volon A 40 poate fi amestecat dupa necesitati si cu un anestezic local (nu vasoconstrictor) pentru a produce o analgezie rapida. Se injecteaza in asa fel incat sa se evite formarea depozitelor in tesutul adipos subcutanat. Injectarea sa se faca in conditii stricte de asepsie.

Pentru administrarea intraarticulara, tegumentul se pregateste ca pentru operatie. Injectarea din neatentie in partile moi periarticulare, inlatura efectul aplicarii intraarticulare; ea are efectul unei injectii intramusculare. La utilizarea repetata, intervalul dintre injectari sa fie de cel putin 2 saptamani.
In tratamentul intrafocal al bursitelor si periostitelor si al inflamatiei ganglionilor, Volonul se administreaza in functie de marimea si localizarea suprafetei de tratat pana la 10 mg triamcinolon acetonid, pentru suprafete mici si pana la 10-40 mg triamcinolon acetonid, pentru suprafete mari. Cand sunt necesare doze mici, se utilizeaza Volon A 10. Volon A 40 se dilueaza cu solutie izotonica de clorura de sodiu si se administreaza in zona cu cele mai mari dureri. Se vor evita depozitele mari. Volon A 40 se poate amesteca, dupa necesitati, cu un anestezic local. in tratamentul adenopatiilor inflamatorii, Volon A 40 se injecteaza direct in spatiul vezical dupa o aspiratie prealabila cu ajutorul unei canule groase. in administrari repetate intervalul de injectare trebuie sa fie de cel putin 2 saptamani.
Pentru administrarea intralezionala in focarele dermatologice, se injecteaza 1 ml Volon A 40 impreuna cu un anestezic local (fara vasoconstrictie) cu care se amesteca in seringa. Focarele se injecteaza intre stratul cutanat si cel subcutanat, ca orice anestezie de infiltratie. Ca doza test se recomanda 1 mg triamcinolon acetonid pe cm. Pentru tratamentul mai multor focare intr-o sedinta, doza zilnica pentru adulti sa nu depaseasca 30 mg, iar la copii 10 mg (vezi contraindicatiile). Pentru doze mai mici se utilizeaza Volon A 10 cu concentratie redusa. La cheloizi se administreaza Volon A 40 nediluat, direct in tesutul cicatriceal – nu subcutan. La utilizare repetata, intervalul intre administrari trebuie sa fie de cel putin 2 saptamani.

Indicatii:
In timpul tratamentului sistemic cu Volon A 40, alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine si proteine. in tratamentul intrafocal al tendinitelor, tendosinovitelor si al artrozei cotului jucatorului de tenis, se recomanda Volon A 10 (amanunte vezi informatii de utilizare).

Durata tratamentului:
Este dependenta de felul si gravitatea bolii si este stabilita de medic. in tratamentul intramuscular al febrei de fan, de la o utilizare unica se poate ajunge la o terapie de lunga durata, de cativa ani ca in astmul bronsic sever. Daca dupa 3-5 infiltratii (intralezional, intrafocal sau intraarticular) nu se obtine un raspuns terapeutic satisfacator, tratramentul se intrerupe si se instituie o alta terapie. in administrari repetate intervalul de injectare trebuie luat in consideratie si eventual prelungit. Medicamentul trebuie pastrat intr-un loc intunecos si racoros. Medicamentul nu va fi administrat dupa depasirea termenului de valabilitate.

Contraindicatii
Administrarea locala de Volon A, suspensie cristalina, nu este indicata in varicela, reactii dupa vaccinare, procese cutanate tuberculoase sau luetice, micoze, piodermite, keilite, rozaceea. Volon A nu se administreaza intraarticular in cazul infectiilor respiratorii. La o utilizare repetata locala sau sistemica trebuie luate in consideratie urmatoarele contraindicatii ale corticoterapiei sistemice.

Contraindicatii absolute: ulcere gastrice si duodenale, atrofii osoase grave, boli psihotice in antecedente, afectiuni virale ca herpesul (Herpes simplex), Herpes zoster (in faza in care virusul se afla in sange), varicela, amoebiaza, micoze ale organelor interne, paralizie infantila cu exceptia encefalitei bulbare. In functie de cazurile individuale, nu se indica in preajma vaccinarilor (8 saptamani inainte si 2 saptamani dupa vaccinare), in glaucom. Utilizarea in infectii severe se face numai impreuna cu o terapie etiologica.

Copii: Volon A nu se administreaza intramuscular la copii sub 12 ani.
Contraindicatii relative: precautii in cazuri de ulcer gastrointestinal in antecedente, afectiuni musculare severe, diverticuloza, anastomoza intestinala recenta, predispozitie la tromoboze si embolii, carcinoame in stadiul metastatic, diabet (vezi efecte secundare), glomerulonefrita acuta, nefrita cronica, adenopatie dupa vaccinare BCG. Sub tratament cu corticoizi poate recidiva tuberculoza.
La copii, (vezi mai sus), Volon A suspensie cristalina poate fi utilizat numai dupa aprecierea raportului dintre beneficiul terapeutic si riscurile nedorite.

Masuri de precautie
Sarcina si alaptarea: utilizarea de triamcinolon acetonid in primele 5 luni de sarcina trebuie evitata, deoarece experientele pe animale au aratat efecte teratogene si nu exista cunostinte asupra sigurantei administrarii produsului in aceasta perioada, la om. Nu se cunosc tulburari de dezvoltare intrauterina la gravidele care au utilizat timp indelungat acest produs. Tratamentul efectuat in ultimul trimestru de sarcina prezinta pericolul unei atrofii corticosuprarenale fetale. Glucocorticoizii trec in laptele matern. Daca este necesar un tratament cu doze mari sau timp indelungat, este indicata intreruperea alaptarii.

Reactii adverse
Independent de felul si frecventa administrarii, destul de rar, pot apare reactii de hipersensibilitate ca inrosirea pielii (flush), formarea de vezicule la nivelul pielii, reactii circulatorii provocate de alcoolul benzilic. Injectiile efectuate din eroare in tesutul adipos subcutanat, pot conduce la necroza tesutului local, care, de regula, este reversibila. Necroze aseptice ale oaselor (cap femural si de humerus) si senzatia de caldura, pot apare in general dupa injectii intraarticulare, in cazuri izolate, pot apare numai iritatii dureroase la locul injectarii. Utilizarea repetata poate conduce la modificari ale pielii, dilatarea capilarelor, acnee steroidiana, vezicule la nivelul pielii, hipertricoza, foliculita, modificari pigmentare si inflamatia tegumentului perioral. In afara de aceste efecte, la administrarea repetata, pot apare si altele specifice corticoterapiei: facies cortizonic (“in luna plina”), sindromul Cushing, astenie musculara, atrofie musculara si osoasa, toleranta scazuta la glucoza, diabet (agravarea unui diabet existent sau manifestarea unui diabet latent), tulburari ale secretiei hormonilor sexuali (amenoree, tulburari ale ciclului menstrual, hipertricoza, impotenta, vergeturi), sangerari cutanate (petesii, echimoze), acnee steroidiana, potasiurie crescuta, tulburari functionale ale cortexului suprarenal, inflamatii ale vaselor (vasculita), ulcer esofagian, tulburari gastrointestinale, ulcer gastric, cresterea riscului la infectii, vindecare intarziata a plagilor si fracturilor, rupturi de tendoane, tulburari de crestere la copii, cefalee, transpiratie abundenta, necroza aseptica a oaselor (cap femural si humeral), ameteala, cresterea tensiunii cerebrale, glaucom, cataracta, tulburari psihotice, cresterea riscului de tromboza, pancreatita. Dupa tratamentul cu triamcinolon acetonid, in general, nu s-au semnalat alte efecte nedorite ale corticoizilor cum ar fi cresterea in greutate, edem si hipertensiune arteriala. Se indica o supraveghere medicala atenta.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.