Prospect VINBLASTIN, flacon injectabil

Indicatii: Boala Hodgkin, toate subtipurile histopatologice si stadiile clinice ale limfoamelor non-Hodgkiniene, leucemie limfoblastica cronica, tumori testiculare.

Forma de prezentare: flacon injectabil
Producator: Gedeon Richter
Clasificare ATC: vinblastinum, L01CA

Actiune terapeutica: Vinblastina este un alcaloid de origine vegetala (Catharanthus roseus). Ea blocheaza reversibil diviziunea mitotica in stadiul de metafaza. Datorita legarii de microtubuli, Vinblastina inhiba formarea fusului mitotic. La nivelul celulelor tumorale, Vinblastina inhiba, in mod selectiv, replicarea ADN si inhiba, de asemenea, sinteza de ARN, prin blocarea ARN polimerazei ADN dependente.

Compozitie: Fiecare flacon contine 5 mg (sau 10 mg) de sulfat de vinblastina, liofilizat; fiolele cu solvent contin 5 ml solutie fiziologica (0,9%) de clorura de sodiu.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la substanta activa sau la ingredienti; leucopenie, infectii bacteriene si virale.

Mod de administrare: Se va utiliza exclusiv intravenos (se vor lua toate masurile de precautie pentru a se evita extravazarea); administrata intratecal, are efect fatal. O atentie deosebita se va acorda calcularii dozei individuale, tinand cont de starea clinica a pacientului. Adulti: Doza initiala: Se incepe tratamentul cu o doza saptamanala de 0,1 mg/kg corp (sau 3,7 mg/m2 suprafata corporala), apoi se creste doza cu 0,05 mg/kg corp/saptamana (sau 18,5 mg/m2 suprafata corporala) sau pana la scaderea numarului de leucocite la 3 000/mm3. Doza de intretinere: Se creste doza la fiecare 7 sau 14 zile, cu mai putin decat doza initiala maxima sau se administreaza, alternativ, 10 mg o data sau de doua ori pe luna, pana la obtinerea remisiunii. Copii: Doza initiala: 2,5 mg/m2 suprafata corporala, intravenos, o data pe saptamana, cu o crestere gradata de 1,25 mg/m2 suprafata corporala, saptamanal, pana la maximum 7,5 mg/m2 suprafata corporala/saptamana sau pana la scaderea numarului de leucocite la 3 000/mm3. Doza de intretinere: Se administreaza la fiecare 7 sau 14 zile. Cresterea saptamanala a dozei se face cu mai putin decat doza initiala maxima. Substanta activa se dizolva cu continutul fiolei de solvent care insoteste flaconul, apoi solutia va fi diluata cu ser fiziologic; solutia de Vinblastin proaspat preparata se va administra intravenos, in perfuzie sau in injectie, intr-un minut, in tubul de la perfuzia intravenoasa cu solutie de clorura de sodiu 0,9% aflata deja in curs.

Efecte secundare: Cele mai frecvente: Leucopenie, alopecie. Mai putin intalnite: Hiperuricemie, nefropatie urica acuta, stomatita, trombocitopenie, mialgie, greata, voma. Rar intalnite: Enterocolita hemoragica, sangerari in caz de ulcer peptic preexistent, neurotoxicitate (ameteli, diplopie, cefalee, depresie, parestezii, senzatie de slabiciune), sindrom cauzat de secretia inadecvata de hormon antidiuretic. Tratamentul trebuie intrerupt in caz de simptome neurotoxice.

Interactiuni medicamentoase: Asocierea cu medicamente neurotoxice este interzisa (de ex. asparaginaza, izoniazida etc.). Se poate administra, cu prudenta, impreuna cu: Mitomycin-C (pot aparea dispnee acuta si bronhospasm); Fenitoina (concentratia serica a medicamentului anticonvulsiv poate scadea si, in consecinta, poate creste predispozitia la convulsii).

Precautii: Se poate administra, cu mare grija, in cazul utilizarii, concomitente sau anterioare, de citostatice sau radioterapiei, la varstnici, in caz de leucopenie, trombopenie si alterarea functiei hepatice. Daca numarul leucocitelor este sub 3.000, este recomandabil sa se intrerupa tratamentul si sa se administreze, profilactic, antibiotice. Se va controla regulat formula sanguina. Ca, in general, toate citostaticele, Vinblastina se poate administra cu precautie in perioada de sarcina. Medicul trebuie sa aprecieze raportul beneficiu/risc. In timpul tratamentului, alaptarea trebuie intrerupta. Tratamentul cu Vinblastina poate fi urmat de aparitia unei nefropatii acute cu acid uric; de aceea, se va controla cu regularitate nivelul seric al acidului uric si, in aceeasi masura, se va asigura un aport adecvat de lichide si o diureza satisfacatoare, cu recomandarea administrarii unui inhibitor de xantinoxidaza (de ex. Alopurinol). Extravazatiile pot produce reactii locale dureroase si necroza. Injectia trebuie intrerupta imediat si orice cantitate ramasa din doza de administrat se va introduce in alta vena. Administrarea locala de hialuronidaza este conceputa pentru a minimaliza disconfortul. In timpul tratamentului, se vor utiliza contraceptive non-hormonale.

Conditii de pastrare: Se va pastra la adapost de lumina si se va conserva in frigider, la temperaturi cuprinse intre 2 – 8 grade Celsius. Observatie: Se poate utiliza numai in spitale sau in clinici.

Forma de prezentare: Fiecare ambalaj contine 1 x 5 sau 10 x 5 mg sau 10 mg de sulfat de vinblastina si 1 x 5 sau 10 x 5 ml fiole cu solvent.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.