Prospect VERORAB, suspensie injectabila

Indicatii: Prevenirea rabiei la subiectii expusi riscului de contaminare – Recomandat urmatoarelor categorii de persoane: grupuri profesionale supuse la risc de contaminare, medici veterinari, asistenti veterinari (incusiv studenti la facultatea de Medicina Veterinara), personalul tehnic ce lucreaza impreuna cu medicii veterinari, persoane din laboratoare ce manevreaza material contaminat cu virus rabic,
persoane din abatoare, targuri de animale, crescatori de animale, fermieri, lucratori forestieri din zone enzootice, persoane care calatoresc in zone enzootice: Africa, America de Sud, Asia. Tratamentul dupa contaminarea rabica confirmata sau doar suspecta – tratamentul persoanelor muscate de animale turbate sau suspecte de a fi turbate; tratamentul contactantilor. Tratamentul trebuie inceput imediat dupa contaminare intr-un Centru Antirabic. Tratamentul va fi adaptat tipului leziunii si conform cu statusul animalului.

Descriere:
Vaccin antirabic inactivat pentru imunizare pre sau post expunere (tulpina Wistar PM/WI 38-1503-3M), obtinut pe linii de culturi celulare continue Vero.

Compozitie:
O singura doza de vaccin liofilizat contine: Ingrediente active: Virus rabic (tulpina Wistar PM/WI 38 -1503-3M)* o doza imunizanta. Excipienti: maltoza, albumina umana. Diluent: solutie clorura de sodiu 4% q.s. 0,5 ml.

Forma farmaceutica:
Suspensie injectabila obtinuta prin reconstituirea dozei liofilizate cu diluentul.

Doze si mod de administrare:
Se administreaza pe cale intramusculara.

Imunizare preexpunere:

Imunizare primara 2 injectii Z 0………………Z 28
Primul rapel 1 injectie la 1 an dupa ultima doza
Rapeluri ulterioare 1 injectie la fiecare 3 ani

Imunizare postexpunere (prevenirea rabiei dupa o expunere confirmata sau suspecta la virus):
Primul ajutor: tratamentul rapid al leziunii este foarte important si trebuie efectuat imediat cat mai repede posibil dupa muscatura. In prima instanta spalarea leziunii cu sapun sub jet puternic de apa, urmata de aplicarea de alcool 40-70%, tinctura de iod sau amoniu quaternar 0,1% (asigurati-va ca nu au ramas urme de sapun in leziune deoarece aceste doua produse se pot neutraliza reciproc). Vaccinarea curativa se va administra numai sub atenta supraveghere a medicului si numai in Centre Antirabice.

La subiectii nevaccinati antirabic:
Tratamentul consta in 5 injectii (0,5 ml) pe cale intramusculara in zilele: Z 0….Z 3….Z 7….Z14….Z 30, dupa contactul cu un animal turbat sau suspect de turbare. Optional se poate face o doza rapel in ziua Z 90.

5 injectii rapel (optional)
Z0………….Z3………….Z7………….Z14………….Z30 ……….Z90

Doza este aceeasi pentru adulti sau copii.
In caz de risc crescut la rabie, se indica o imunizarea pasiva complementara cu ser antirabic sau imunoglobuline umane antirabice in ziua Z 0 (vezi tabelul). Serul antirabic sau imuno-globulinele umane se vor injecta astfel: jumatate de doza pe cale intramusculara intr-un loc diferit de vaccinul Verorab, cealalta jumatate se va administra in leziune prin instilatii profunde sau infiltratii circulare.

La subiectii imunizati anterior (tratament profilactic complet si confirmat):

Inainte de 1 an 1 injectie Z 0
Vaccinarea anterioara intre 1 – 3 ani 3 injectii Z 0 ………..Z 3……………Z 7
Vaccinarea mai veche de 3 ani sau incompleta Tratament antirabic complet si seroterapie daca este necesar

Daca este necesar tratamentul poate fi completat cu terapie profilactica antitetanica si o cura de antibiotice pentru a preveni suprainfectia.

Metoda de administrare:
Vaccinul se va administra numai pe cale intramusculara in regiunea deltoidiana pentru adulti sau in regiunea antero-laterala a coapsei pentru copii. Nu se va administra in regiunea gluteala.

Reconstituirea vaccinului:
Diluentul se va introduce in flaconul cu vaccinul liofilizat, se va agita bine flaconul dupa care se va incarca suspensia in seringa. Solutia reconstituita trebuie sa fie omogena, clara si fara particule in suspensie. Suspensia astfel obtinuta se va injecta imediat dupa reconstituire, iar seringa se va distruge.

– Indicatii de tratament in cazul contaminarii rabice –

STATUSUL ANIMALULUI
TIPUL LEZIUNII (Indiferent de vaccinarea anterioara) TRATAMENT
In momentul expunerii In urma-toarele 10 zile
Contact dar fara leziune Sanatos Sanatos Nici unul
Contact indirect Suspect de rabie Bolnav Nici unul
Fara contact
Atingerea (urme) pe piele Sanatos SanatosBolnav Nici unulSe va incepe vaccinarea imediat ce animalul a prezentat un semn de rabie
Ruperea pielii, zgarieturi minore sau abraziuni. Suspect de rabie SanatosBolnav Se va incepe vaccinarea; se opreste tratamentul daca animalul este sanatos dupa ziua a 5-a de supraveghere medicalaSe incepe vaccinarea pana la diagnosticul pozitiv. Se parcurge schema de vaccinare
Muscaturi minore (pe suprafetele care acopera bratele, trunchiul si picioarele) Animal bol-nav, animal salbatic sau animal ce nu poate fi supravegheat Se va efectua schema de vaccinare completa
Atingere pe mucoase Sanatos Sanatos Se va incepe vaccinarea imediat; se opreste tratamentul daca animalul este sanatos dupa ziua a 5-a de supreveghere medicala
Bolnav Imunoglobuline umane antirabice + vaccinare imediat ce animalul a prezentat un semn de rabie
Ruperea mucoaselorMuscaturi mari, multiple sau la fata, cap, degete sau gat Suspect de rabie Sanatos Imunoglobuline umane antirabice + vaccinare de urgentaTratamentul va fi intrerupt daca animalul este sanatos dupa ziua a 5-a de supraveghere medicala
Bolnav Imunoglobuline umane antirabice + vaccinare de urgenta.Se va efectua schema completa de vaccinare.
Zgarieturi profunde Animal sus-pect (domestic sau salbatic) sau animal ce nu poate fi supravegheat Imunoglobuline umane antirabice + vaccinare de urgenta. Se va efectua schema completa de vaccinare.

Contraindicatii:
Tratament curativ: Avand in vedere gravitatea acestei maladii si caracterul esential de urgenta al acestui tratament, nu exista contraindicatii. Tratament preventiv: In cazul vaccinarii preventive la subiectii cu risc mare de contaminare, vaccinarea va fi amanata in caz de boli acute febrile in evolutie si in caz de sarcina. In toate cazurile, se va evalua riscul vaccinarii in comparatie cu beneficiile.

Precautii:
Atentie! O persoana muscata de un animal suspect sau contaminata cu un produs infectat se va prezenta de urgenta la cel mai apropiat Centru Antirabic unde va fi ales tratamentul adecvat (datele despre o vaccinare anterioara sunt esentiale in alegerea tratamentului adecvat). Precautii de utilizare: Se va utiliza cu atentie in caz de alergie demonstrata la neomicina (datorita urmelor prezente in vaccin).

Interactiuni medicamentoase:
Corticosteroizii si tratamentele imunosupresive pot conduce la esecul vaccinarii. De aceea este indicat in prealabil sa se faca testul de neutralizare a anticorpilor.

Sarcina si alaptare:
Sarcina este o contraindicatie; in caz de tratament profilactic la subiectii cu risc de contaminare vaccinarea va fi amanata. In toate cazurile, se va evalua riscul vaccinarii in comparatie cu beneficiile.

Reactii adverse:
Pot aparea reactii locale minore ca: roseata, usoara induratie la locul injectarii. Rar reactie febrila.

Proprietati farmacologice:
Vaccin inactivat folosit pentru prevenirea rabiei la cei cu risc de contaminare si tratamentul dupa o contaminare confirmata sau posibila cu virus rabic. Imunitatea se instaleaza dupa 2 doze de vaccin administrate la un interval de 1 luna (Z 0……….Z 28) si dureaza cel putin 1 an. Aceasta imunitate se va mentine cu un rapel initial la 1 an urmat de rapeluri la fiecare 3 ani.

Durata de valabilitate:
36 luni. Vaccinul reconstituit trebuie utilizat imediat.

Conditii de pastrare:
Se va pastra la frigider intre + 2+8C. A nu se congela! A nu se utiliza dupa data expirarii indicata pe ambalaj.

Forma de prezentare:
Cutie cu o doza de vaccin liofilizat + 0,5 ml diluent in seringa. Cutie cu 5 doze de vaccin liofilizat + diluentul corespunzator (5 seringi, fiecare cu 0,5 ml).
______________________________________________

*Virus obtinut pe linii de cultura celulare Vero inactivat si purificat a carui activitate protectoare este > cu 2,5 U.I., inainte si dupa incalzire timp de 1 luna la 37C.

Producator: Aventis Pasteur

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.