Prospect Vemlidy

Vemlidy este un medicament antiviral utilizat pentru tratarea hepatitei B cronice (de lunga durata), o boala infectioasa care afecteaza ficatul.
Vemlidy
tenofovir alafenamida

Ce este Vemlidy si pentru ce se utilizeaza?
Vemlidy este un medicament antiviral utilizat pentru tratarea hepatitei B cronice (de lunga durata), o boala infectioasa care afecteaza ficatul. Se utilizeaza la pacienti cu varsta de cel putin 12 ani care cantaresc cel putin 35 de kg. Medicamentul contine substanta activa tenofovir alafenamida.

Cum se utilizeaza Vemlidy?
Vemlidy este disponibil sub forma de comprimate de 25 mg, care se administreaza pe cale orala (un comprimat pe zi), in timpul mesei. De regula, pacientii vor lua medicamentul cel putin 6-12 luni, iar tratamentul poate sa dureze mai multi ani. Vemlidy se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala.

Cum actioneaza Vemlidy?
Substanta activa din Vemlidy, tenofovir alafenamida, actioneaza prin oprirea multiplicarii virusului hepatitic B in ficat. In organism substanta este transformata in compusul sau activ tenofovir, care blocheaza activitatea reverstranscriptazei, o enzima produsa de virusul hepatitic B, care ii permite sa se reproduca in celulele pe care le-a infectat.

Ce beneficii a prezentat Vemlidy pe parcursul studiilor?
Vemlidy reduce nivelurile virale de hepatita B la majoritatea pacientilor. Intr-un studiu care a cuprins 426 de pacienti care sufereau de hepatita cronica cu „antigen e negativ”, nivelurile de ADN viral s-au redus semnificativ dupa 48 de saptamani de tratament la 94 % dintre pacientii carora li s-a administrat Vemlidy. Acest rezultat a fost similar cu cel inregistrat la pacienti carora li s-a administrat o alta forma de tenofovir (fumarat de tenofovir disoproxil), 93 % dintre ace?tia prezentand niveluri foarte scazute de ADN viral. Intr-un al doilea studiu, care a cuprins 875 de pacienti care sufereau de hepatita cronica cu „antigen e pozitiv”, 64 % dintre pacientii carora li s-a administrat Vemlidy si 67 % dintre cei carora li s-a administrat fumarat de tenofovir disoproxil au prezentat niveluri foarte scazute de ADN viral dupa 48 de saptamani. Aceste rezultate sugereaza ca medicamentul comparator ar putea fi mai eficient in cazul pacientilor cu „antigen e pozitiv”, insa diferentele observate sunt mici.
Termenii „antigen e pozitiv” si „antigen e negativ” se refera la prezenta sau absenta antigenului e, o proteina virala specifica hepatitei B. Prezenta acestei proteine inseamna ca virusul se multiplica rapid si ca incarcatura virala poate fi mai mare.

Care sunt riscurile asociate cu Vemlidy?
Cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Vemlidy sunt dureri de cap (11 % dintre pacienti), greata (6 % dintre pacienti) si oboseala (6 % dintre pacienti). Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor, cititi prospectul.

De ce a fost aprobat Vemlidy?
Vemlidy reduce nivelurile virale ale hepatitei B din organism, iar eficacitatea sa este comparabila cu cea a unui alt medicament pe baza de tenofovir (fumarat de tenofovir disoproxil). Referitor la riscurile
acestuia, reactiile adverse asociate cu Vemlidy pot fi gestionate. In plus, Vemlidy este eficace intr-o doza mai mica decat fumaratul de tenofovir disoproxil si poate duce la reducerea reactiilor adverse la
nivelul rinichilor si al oaselor. Prin urmare, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Vemlidy sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Vemlidy?
In Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospect au fost incluse recomandari si masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Vemlidy, care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.