Prospect ROUVAX, suspensie

Indicatii: Acest produs este un vaccin. Prevenirea rujeolei la copii, incepand cu varsta de 12 luni. Pentru copii care traiesc in colectivitati sau in tarile in curs de dezvoltare aceasta limita de varsta poate fi scazuta la 9 luni.
Descriere:
Vaccin viu hiperatenuat impotriva rujeolei.

Compozitie:
O singura doza de vaccin liofilizat contine: Ingrediente active (per doza): virus rujeolic viu hiperatenuat cel putin 1 000 CCID 50 (tulpina Schwarz) (CCID 50 = culturi celulare doza infectanta 50%). Excipienti (per doza): albumina umana, lactoza, excipient pentru liofilizat, diluent – 0,5 ml.

Forma farmaceutica:
Vaccin liofilizat ce se reconstituie cu diluentul, rezultand suspensia pentru injectie.

Posologie si mod de administrare:
Vaccinarea antirujeolica se face incepand cu varsta de 12 luni. Pentru copiii care traiesc in colectivitati sau in tarile unde exista o incidenta crescuta a rujeolei asociate cu o rata inalta de mortalitate, vaccinarea poate incepe la varsta de 9 luni, fiind urmata de un rapel la 6 luni de la prima injectie, cand se poate asocia cu vaccinarea antiurliana si antirubeoloasa. In functie de politicile de vaccinare nationale, o noua injectie poate fi administrata dupa varsta de 4 ani sau la varsta prepubertala odata cu vaccinarea antiurliana si antirubeoloasa. Se prefera calea de administrare intramusculara dar poate fi administrat si subcutanat. Culoarea vaccinului reconstituit variaza de la galben pal limpede la galben roz sau galben orange clar. Vaccinul reconstituit trebuie utilizat imediat.

Contraindicatii:
Imunodepresia congenitala sau dobandita (inclusiv infectia HIV). La copii nascuti din mame HIV pozitive datorita anticorpilor materni tip Ig G care traverseaza placenta, statusul serologic al copilului nu poate fi stabilit pana la varsta de 9 -10 luni (anticorpii materni pot persista pana peste varsta de 14 luni). In aceste cazuri este necesar sa se astepte ca, copilul sa devina seronegativ, stabilit prin testul Western Blot si daca este posibil asociat cu metoda determinarii genomului viral, inainte ca absenta infectiei HIV sa fie stabilita. Daca copilul nu este infectat: calendarul vaccinarilor poate fi aplicat normal. Daca copilul este infectat: avizul unei echipe formate din epidemiolog si pediatru este necesara. Administrarea recenta de imunoglobuline (vezi Interactiuni medicamentoase). Alergie cunoscuta la neomicina. Sarcina (vezi Sarcina si alaptare).

Precautii:
Vaccinul este preparat pe culturi de celule embrionate de pui, ceea ce face posibila aparitia unei reactii de hipersensibilizare la pacientii alergici la proteina de ou (reactie anafilactica dupa ingestia de ou). Daca exista incertitudini, nu ezitati sa cereti sfatul medicului.

Interactiuni medicamentoase:
Datorita riscului de inactivare, se recomanda ca vaccinul sa nu se administreze mai devreme de 6 saptamani si daca este posibil dupa 3 luni de la administrarea de imunoglobuline sau preparate de sange continand imunoglobuline (sange, plasma). Din acelasi motiv nu se vor administra imunoglobuline mai devreme de 2 saptamani de la vaccinare. Ca urmare a vaccinarii, persoanele tuberculino-pozitive pot deveni tranzitoriu tuberculino-negative.

Sarcina si alaptare:
Sarcina constituie o contraindicatie de vaccinare. Totusi vaccinarea in timpul unei sarcini nedepistate nu justifica recomandarea de intrerupere a acesteia.

Reactii adverse:
Vaccinul este in general bine tolerat. Reactii minore pot fi observate intre a 5-a si a 12-a zi dupa vaccinare: hipertermie, in 5-15% din cazuri peste 39C, pentru 1-2 zile. Ea poate fi prevenita prin utilizarea de medicamente antipiretice; simptome rinofaringiene si respiratorii trecatoare; exantem morbiliform usor. Convulsiile hipertermice au fost observate rar. Cateva cazuri de purpura trombocitopenica au fost observate dupa vaccinarea antirujeolica sau antirubeolica.

Proprietati farmacologice:
Vaccinul contine virus viu hiperatenuat, obtinut pe culturi de celule embrionate de pui. Imunitatea se instaleaza in aproximativ 15 zile dupa vaccinare si persista cel putin 20 ani.

Durata de valabilitate: 24 luni.

Conditii de pastrare:
Se va pastra la frigider intre +2C si +8C. A nu se congela! A se feri de lumina! A nu se utiliza dupa data expirarii indicata pe ambalaj.

Forma de prezentare monodoza:
Cutie cu o singura doza de vaccin +1 seringa sau 1 fiola a 0,5 ml diluent. 10 cutii cu cate o doza de vaccin +10 seringi sau 10 fiole a 0,5 ml diluent.

Forma de prezentare multidoza:
10 cutii cu cate 10 doze de vaccin +10 cutii a 5 ml diluent.

Producator: Aventis Pasteur

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.