Prospect Rosucard

Rosucard este un medicament din grupa statinelor, indicat pacientilor cu risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

1. Ce este Rosucard si cum se utilizeaza

Rosucard este un medicament din grupa denumita statine. Daca medicul dumneavoastra vi-a recomandat Rosucard inseamna ca:

– aveti valori ridicate ale colesterolului si implicit risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Vi-a fost recomandat un medicament din familia statinelor deoarece dieta dumneavoastra si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru a corecta valorile colesterolului. Pe langa administrarea acestui medicament trebuie sa continuati dieta precum si exercitiile fizice pentru a reducere nivelul colesterolului.

– aveti alti factori care cresc riscul de a face un infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte probleme de sanantate asociate acestora

Atat infarctul miocardic cat si accidentul vascular cerebral si problemele asociate pot fi declansate de ateroscleroza (afectiune ce apare ca urmare a depunerilor de grasimi la nivelul arterelor).

Rosucard se foloseste pentru a corecta valorile grasimilor (lipidelor) din sange. Cea mai des intalnita grasime este colesterolul.

In sange exista mai multe tipuri de colesterol, respectiv colesterolul “bun” (HDL-C) si colesterolul “rau” (LDL-C).

Utilizarea Rosucard poate reduce nivelul colesterolului “rau” si creste nivelul colesterolului “bun”. De asemenea Rosucard poate bloca producerea colesterolului “rau” in organism si imbunatateste capacitatea corpului de a-l elimina pe acesta din sange.

Majoritatea celor care au concentratii ridicate ale colesterolului nu vor fi afectati deoarece acest lucru nu creaza nici un simptom. Cu toate acestea insa, daca nivelul colesterolului nu este corectat, depunerile de grasime pot sa se depuna pe peretii vaselor de sange, ducand la ingustarea acestora.

Cateodata, ingustarea acestor vase de sange poate duce la blocaj, intrerupandu-se astfel irigarea cu sange a inimii sau a creierului, ceea ce va putea duce la aparitia accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic. Urmand un tratament de reducere a colesterolului puteti reduce riscul aparitiei infarctului miocardic sau al accidenului vascular cerebral precum si a problemelor de sanatate asociate cu aceste afectiuni.

Chiar daca valorile colesterolului au ajuns in limite normale trebuie sa continuati administrarea Rosucard pentru a preveni cresterea acestuia si depunerea de grasimi.

Daca medicul dumneavoastra insa va recomanda incetarea tratamentului sau daca ramaneti gravida trebuie sa nu mai luati acest medicament.

2. Ce trebuie stiut inainte de administrarea Rosucard

NU trebuie sa luati Rosucard daca:

– sunteti alergic la rosuvastatina sau alte componente ale acestui medicament (regasite la puctul 6)
– luati un medicament numit ciclosporina (se foloseste in urma transplantului de organe)
– sunteti gravida sau alaptati. Daca ramaneti gravida in timpul folosirii Rosucard intrerupeti tratamentul si anuntati-va medicul. Este de preferat sa nu ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Rosucard.
– aveti dureri musculare repetate sau inexplicabile
– aveti afectiuni ale ficatului
– suferiti de afectiuni severe ale rinichilor

NU trebuie sa luati Rosucard de 40mg (cea mai mare doza) in cazul in care:

– aveti afectiuni moderate ale rinichilor
– luati alte medicamente din familia fibrati pentru scaderea colesterolului
– glanda tiroida nu functioneaza corespunzator
– sunteti de origine asiatica (chinez, filipinez, coreea, indian, vietnamez, japonez)
– ati avut in trecut dureri musculare repetate si inexplicabile

Precautii

Inainte de a lua Rosucard discutati cu medicul sau farmacistul daca:

– suferiti de afectiuni ale rinichilor
– aveti afectiuni alre ficatului
– ati avut in trecut dureri musculare asociate cu administrarea medicamentelor pentru scaderea colesterolului
– glanda tiroida nu functioneaza corespunzator
– aveti insuficienta respiratorie severa
– sunteti consumator de cantitati mari de alcool etilic
– luati alte medicamente (fibrati) pentru scaderea colesterolului
– luati medicamente pentru tratarea HIV
– pacientul are sub 10 ani. Rosucard nu se administreaza copiilor sub 10 ani
– pacientul are sub 18 ani. Rosucard 40mg nu este indicat adolescentilor si celor sub 18 ani
– pacientul are peste 70 de ani (medicul trebuie sa stabileasca cea mai buna doza pentru dumneavoastra)
– sunteti asiatic (medicul trebuie sa stabileasca cea mai buna doza pentru dumneavoastra)

La un numar mic de indivizi, medicamentele din familia statine (cum este si Rosucard) poate afecta ficatul. Acest efect poate fi descoperit printr-un simplu test care va determina valori crescute ale enzimelor hepatice in sange. Medicul dumneavoastra va va face periodic acest test de sange inainte de si in timpul tratamentului cu Rosucard.

Rosucard impreuna cu alte medicamente

Informati medicul sau farmacistul cu privire la medicamentele pe care le-ati luat, le luati sau este posibil sa le luati inainte de a incepe tratamentul cu Rosucard. Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre medicamentele enumerate mai jos:

– ciclosporina
– warfarina (sau alte medicamente folosite pentru subtierea sangelui)
– fibrati (de ex. gemfibroza sau fenofibrat sau alte medicamente pentru reducerea colesterolului)
– medicamente pentru indigestie (neutralizarea acidului din stomac)
– eritromicina
– contraceptive orale
– terapie de substitutie hormonala

Efectele acestor medicamente pot fi influentate de Rosucard sau ele pot influenta efectele Rosucard.

Rosucard poate fi administrat cu sau fara alimente.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau in perioada de alaptare sau credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti insarcinata, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

Adresati-va medicul sau farmacistului inainte de a lua orice medicament.

Nu folositi Rosucard daca sunteti gravida sau alaptati. Daca ati ramas insarcinata in timpul tratamentului cu Rosucard intrerupeti imediat acest tratament si vorbiti cu medicul dumneavoastra. In timpul tratamentului cu Rosucard nu este indicat sa ramaneti insarcinata. Folositi metode contraceptive corespunzatoare.

Conducerea vehiculelor si manevrarea utilajelor

Pentru majoritatea persoanelor care urmeaza tratament cu Rosucard capacitatea de a conduce vehicule si a manevra nu va fi afectata. Unele persoane insa pot acuza ameteli in timpul administratii de Rosucard. Daca simtiti ameteli discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a conduce vehicule sau de a manevra utilaje.

Rosucard 10mg comprimate filmate are in compozitie lactoza monohidrat 60mg. Daca medicul vi-a spus sau stiti ca aveti intoleranta la unele glucide, intrebati medicul inainte de a incepe tratamentul cu Rosucard.

3. Dozaj pentru adulti

Tratamentul cu Rosucard ar trebui sa inceapa cu doza de 5mg sau 10mg. Administrarea dozei de 5mg se poate face prin impartirea tabletei de 10mg de-a lungul liniei trasate. Pentru a stabili doza de inceput se vor lua in calcul mai multi factori:

– concentratia de colesterol
– potentialii factori care ar putea determina sensibilitate la reactiile adverse
– gradul de risc pe care il aveti in ceea ce priveste aparitia unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic

Cresterea dozajului si doza maxima zilnica

Daca ati inceput tratamentul cu Rosucard de 5mg, medicul dumneavoastra poate sa creasca acesta doza la 10mg, apoi la 20mg si apoi la 40mg daca considera ca este necesara.

Doza maxima pe zi de Rosucard este de 40mg. Aceasta este recomandata doar pentru pacientii care au valori ridicate ale colesterolului si cu risc ridicat de accident vascular cerebral sau infarct miocardic si care nu sunt scazute destul de mult cu doza de Rosucard de 20mg.

Daca utilizati Rosucard pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, doza recomandata este de 20mg. Medicul dumneavoastra poate insa sa va recomande o doza mai mica daca aveti vreunul din factorii de risc mentionati mai sus.

Pentru copii si adolescenti doza recomandata pentru inceput este de Rosucard 5mg. Medicul poate recomanda cresterea acestei doze in functie de nevoile dumneavoastra.

Administrare Rosucard

Luati fiecare tableta cu apa. Administrati Rosucard zilnic, o singura data pe zi. Puteti lua Rosucard oricand pe parcursul zilei. Incercati sa luati Rosucard la aceeasi ora pentru a va fi mai usor sa va amintiti de administrarea acestuia.

Este necesar sa faceti verificari periodice ale colesterolului pentru a va asigura ca nivelul acestuia a ajuns la o limita normala si se mentine.

Daca ati luat o doza mai mare decat cea recomandata adresati-va medicului sau celui mai apropiat spital. Daca ajungeti la spital si sunteti tratat pentru alte afectiuni mentionati faptul ca luati tratament cu Rosucard.

Daca ati uitat sa luati doza de Rosucard nu va ingrijorati, luati urmatoarea doza in ziua urmatoare la aceeasi ora. Nu dublati doza pentru a compensa doza de care ati uitat.

Daca doriti sa opriti tratamentul cu Rosucard consultati medicul dumneavoastra. Este posibil ca valorile colesterolului sa creasca din nou daca incetati tratamentul cu acest medicament.

4. Reactii adverse

Ca orice medicament, Rosucard poate determina aparitia reactiilor adverse.

Incetati tratamentul cu Rosucard si vorbiti cu medicul dumneavoastra daca apar urmatoarele reactii alergice:

– dificultati cand respirati si umflarea fetei, buzelor, gatului sau limbii
– mancarime severa la nivelul pielii insotita de umflaturi
– umflarea fetei, limbii, buzelor si/sau gatului ce pot duce cauza dificultati la inghitire

In cazul in care in urma administratii de Rosucard apar dureri neobisnuite ale muschilor si persista mai mult decat va asteptati intrerupeti imediat tratamentul. Aceste dureri musculare apar mai des la adolescenti si copii comparativ cu adultii.

In cele ce urmeaza va vom prezenta reactiile adverse raportate in cazul administrarii de rosuvastina (substanta activa din Rosucard):

Reactii frecvente (afecteaza 1 din 10 indivizi):
– dureri de cap
– diabet zaharat
– dureri de stomac
– cresterea proteinelor din urina
– constipatie
– ameteli
– greata
– senzatii de slabiciune
– dureri musculare

Reactii mai putin frecvente (afecteaza 1 din 100 de indivizi):
– eruptii trecatoare la nivelul pielii, mancarimi sau alte afectiuni ale pielii
– cresterea cantitatii de proteine din urina

Reactii adverse rare (afecteaza 1 din 1000 de persoane):
– reactii alergice severe – manifestate prin umflarea fetei, buzelor, limbii sau/si gatului, dificultati in respiratie si/sau inghitire. Daca banuiti ca aveti o reactie alergica intrerupeti tratamentul cu Rosucard si discutati cu medicul dvs.
– afectarea musculaturii
– dureri severe de stomac
– cresterea enzimelor hepatice in sange
– dureri articulare

Reactii adverse foarte rare (afecteaza 1 din 10.000 de persoane)
– icter
– ginecomastie (marirea sanilor la barbati)
– hepatita
– pierderi de memorie
– urme de sange in urina
– afectarea nervilor de la nivelul membrelor (precum amorteala)

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poati fi estimata din datele avute)
– diaree
– edeme
– Sindromul Steven-Johnson (afectiune grava care se manifesta cu vezicule la nivelul ochilor, pielii, gurii si organelor genitale)
– greutati in respiratie
– tuse

Alte posibile reactii adverse
– tulburari de somn (cosmaruri, insomnie)
– diabet zaharat
– pierderi de memorie
– probleme cu respiratia, tuse, febra
– tulburari sexuale
– depresie

5. Cum se depoziteaza Rosucard

Acest medicament nu se va lasa la indemana si la vederea copiilor.

Nu utilizati acest medicament daca data de expirare trecuta pe cutie este depasita. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Pentru a proteja Rosucard de lumina si umiditate acesta trebuie pastrat la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu aruncati medicamentele in chiuveta sau in vasul de toaleta. Consultati farmacistul pentru a afla cum sa aruncati medicamentele de care nu mai aveti nevoie. Astfel veti contribui la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului de Rosucard

Substanta activa din Rosucard este rosuvastina. Un comprimat filmat contine rosuvastina 10mg (respectiv 5mg, 20mg, 40mg)

Celelalte substante componente sunt:

nucleu: lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloza microcristalina, croscameloza sodica, stearat de magneziu
film: macrogol 6000, hipromeloza 2910/5, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), talc.

Cum arata Rosucard si care este continutul ambalajului

Rosucard 10mg comprimate filmate: comprimate filmate ovale, biconvexe, culoare roz deschis, prevazute cu o linie mediana. Acest comprimat poate fi impartit in doua parti egale.

Marimile ambalajului: 28, 30, 84 sau 90 de comprimate filmate. Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaj sa fie disponibile la vanzare.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.