Prospect Resovist, solutie injectabila

Indicatii: Substanta de contrast pentru imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) a leziunilor hepatice, atunci cand examinarea fara substanta de contrast nu a oferit informatii certe.
Forma de prezentare:
Solutie injectabila 0,5 mmol Fe/ml; cutie x 1, 5 sau 10 seringi preumplute x 0,9 sau 1,4 ml

Doze si mod de administrare:
Adulti: cu greutate < 60 kg: 0,9 ml (echivalent cu 0,45 mmol fer); pacienti cu greutate > 60 kg: 1,4 ml (echivalent cu 0,7 mmol fer). Varstnici, pacienti cu insuficienta renala sau hepatica: nu sunt necesare ajustari ale dozei.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate; hipersensibilitate la dextran. Nu exista experienta clinica la pacienti cu varsta sub 18 ani; de aceea, utilizarea la acesti pacienti nu este recomandata.

Atentionari:
Ferucarbotranul nu trebuie folosit in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar. Nu se administreaza in timpul alaptarii decat in cazuri speciale. in acest caz alaptarea se intrerupe cateva zile.

Reactii adverse:
La pacientii cu teren atopic, incluzand antecedente de astm bronsic, este necesara atentie speciala deoarece s-a observat ca la acestia incidenta reactiilor adverse este de 2 ori mai mare. Majoritatea reactiilor adverse au fost de intensitate usoara – moderata: durere, vasodilatatie, parestezii. Ocazional, poate sa apara o crestere usoara si tranzitorie a timpului partial de tromboplastina (TPT), in asociere cu scaderea activitatii factorului XI (scaderea maxima a fost in medie de 15 %), timpul Quick nemodificandu-se. Dupa administrare de ferucarbotran a fost observata o crestere dependenta de doza a sideremiei si a concentratiei feritinei, cu atingerea unui nivel maxim dupa 24 ore, in timp ce capacitatea totala de legare a ferului nu a fost afectata. Ca si in cazul altor complexe paramagnetice, foarte rar s-au observat reactii de hipersensibilitate si anafilactice, inclusiv soc, care necesita interventie medicala de urgenta.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.