Prospect Ralago 1 mg comprimate

Ralago se utilizeaza pentru tratamentul bolii Parkinson. Poate fi utilizat cu sau fara levodopa (un alt medicament folosit pentru tratarea bolii Parkinson).
Ralago 1 mg comprimate
Rasagilina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Ralago si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Ralago
3. Cum sa luati Ralago
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Ralago
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Ralago si pentru ce se utilizeaza
Ralago se utilizeaza pentru tratamentul bolii Parkinson. Poate fi utilizat cu sau fara levodopa (un alt medicament folosit pentru tratarea bolii Parkinson). In boala Parkinson, exista o pierdere de celule care produc dopamina in creier. Dopamina este o substanta de la nivelul creierului care este implicata in controlul miscarii. Ralago ajuta la cresterea si
mentinerea nivelului dopaminei in creier.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Ralago
Nu luati Ralago:
– daca sunteti alergic la rasagilina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la pct. 6).
– daca aveti probleme severe cu ficatul.
Nu utilizati urmatoarele medicamente in timp ce luati Ralago
– inhibitori de monoaminooxidaza (MAO) (de exemplu pentru tratamentul depresiei sau al bolii Parkinson sau pentru orice alta indicatie), incluzand medicamente si produse din plante care se elibereaza fara prescriptie medicala, de exemplu sunatoare.
– petidina (un puternic calmant al durerii).
Trebuie sa asteptati cel putin 14 zile intre intreruperea tratamentului cu Ralago si inceperea tratamentului cu inhibitori ai MAO sau petidina.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Ralago, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
– daca aveti probleme usoare pana la moderate cu ficatul
– trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice suspiciune de modificari cutanate.
Copii si adolescenti
Ralago nu este recomandat utilizarii sub varsta de 18 ani.
Ralago impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sa farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente sau daca fumati sau intentionati sa va lasati de fumat. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua urmatoarele medicamente cu Ralago:
– anumite antidepresive (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, inhibitori selectivi ai
recaptarii serotoninei si norepinefrinei (noradrenalinei)), antidepresive triciclice sau tetraciclice
– antibioticul ciprofloxacina utilizat pentru tratamentul infectiilor
– antitusivul dextrometorfan,
– simpatomimetice, cum sunt cele care intra in compozitia picaturilor oculare, a
decongestionantelor nazale si a medicamentelor utilizate in tratamentul racelilor, care contin efedrina sau pseudoefedrina.
Trebuie evitata utilizarea Ralago concomitent cu antidepresive care contin fluoxetina sau fluvoxamina. Daca ati inceput tratamentul cu Ralago, trebuie sa asteptati cel putin 5 saptamani dupa intreruperea tratamentului cu fluoxetina. Daca ati inceput tratamentul cu fluoxetina sau fluvoxamina, trebuie sa
asteptati cel putin 14 zile dupa intreruperea administrarii Ralago.
Spuneti medicului daca dumneavoastra observati sau familia/ingrijitorii dumneavoastra observa faptul ca dezvoltati comportamente neobisnuite in care nu puteti rezista impulsului, nevoii sau dorintei arzatoare de a face anumite activitati periculoase sau in detrimentul dumneavoastra sau al celorlalti. Acestea se numesc tulburari de control al impulsurilor. La pacientii tratati cu Ralago si/sau alte medicatii utilizate in tratamentul bolii Parkinson, au fost observate comportamente cum sunt compulsiile, ideatia obsesiva, dependenta patologica de jocurile de noroc, cheltuieli excesive, comportament impulsiv, precum si o preocupare anormal de crescuta pentru sex sau o intensificare a
ideatiei si senzatiilor legate de sex. Medicul dumneavoastra ar putea sa fie nevoit sa modifice doza sau sa intrerupa tratamentul.
Ralago impreuna cu alimente si bauturi
Ralago poate fi luat cu sau fara alimente.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectul asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum sa luati Ralago
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata de Ralago este de un comprimat de 1 mg, administrat pe cale orala, o data pe zi. Ralago poate fi administrat cu sau fara alimente.
Daca luati mai mult Ralago decat trebuie
Daca credeti ca ati utilizat prea mult Ralago comprimate, anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist. Luati cu dumneavoastra cutia sau flaconul de Ralago pentru a-l arata medicului sau farmacistului.
Daca uitati sa luati Ralago
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Luati urmatoarea doza normal, la ora stabilita.
Daca incetati sa luati Ralago
Nu opriti administrarea de Ralago fara a discuta inainte cu medicul dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
– miscari anormale (diskinezie)
– dureri de cap.
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane
– dureri abdominale,
– cadere
– reactii alergice
– febra
– gripa,
– stare generala de rau
– dureri la nivelul gatului,
– dureri in piept (angina pectorala)
– tensiune arteriala scazuta la ridicarea in picioare cu simptome de ameteala /usoara durere de cap (hipotensiune arteriala ortostatica)
– scaderea poftei de mancare
– constipatie
– gura uscata,
– greata si varsaturi,
– flatulenta
– valori anormale ale rezultatelor testelor sanguine (leucopenie)
– dureri articulare (artralgii)
– dureri musculoscheletice
– inflamarea articulatilor (artrite)
– amorteala si slabiciune a musculaturii mainii (sindrom de tunel carpian)
– pierdere in greutate,
– vise anormale
– dificultati in coordonarea motorie (tulburari de echilibru)
– depresie
– ameteala (vertij),
– contractii musculare prelungite (distonie),
– secretii mucoase (rinita),
– iritatii ale pielii (dermatita)
– eruptie pe piele ,
– ochi rosu (conjunctivita),
– senzatie imperioasa de a urina.
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane
– accident vascular cerebral
– infarct miocardic
– eruptii cu vezicule pe piele (veziculo-buloase)
In plus, s-a raportat cancer de piele la aproximativ 1% dintre pacientii inclusi in studiile clinicecontrolate cu placebo. Totusi, datele stiintifice sugereaza ca boala Parkinson, si nu un anumit medicament in special, este asociata cu un risc crescut de cancer de piele (nu in exclusivitate, melanoame). Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice suspiciune privind modificari la nivelul pielii dumneavoastra.
Boala Parkinson este asociata cu simptome de halucinatie si confuzie.
In perioada de dupa punerea pe piata a medicamentului aceste simptome au fost observate la pacienti cu boala Parkinson tratati cu rasagilina.
Au existat cazuri in care pacienti care in perioada in care au primit una sau mai multe medicatii pentru tratamentul bolii Parkinson, nu au fost capabili sa reziste impulsului, nevoii sau tentatiei de a face o actiune ce ar fi putut fi periculoasa pentru ei sau pentru ceilalti. Acestea se numesc tulburari de control al impulsurilor. La pacientii tratati cu rasagilina si/sau alte medicatii utilizate in tratamentul bolii Parkinson au fost observate urmatoarele:
– ideatie obsesiva sau comportament impulsiv
– impuls puternic de a juca in mod excesiv jocuri de noroc in ciuda consecintelor grave la nivel personal sau familial
– interes si comportament sexual alterat sau crescut la un nivel semnificativ pentru dumneavoastra sau pentru altii, de exemplu, o crestere a preocuparii pentru sex
– cheltuieli sau cumparaturi excesive incontrolabile.
Spuneti medicului dumneavoastra daca manifestati oricare dintre aceste comportamente; veti discuta metode de a controla sau reduce aceste simptome.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament

5. Cum se pastreaza Ralago
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30?C.
A se pastra in blisterul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Ralago
Substanta activa este rasagilina. Fiecare comprimat con?ine rasagilina 1 mg (sub forma de
hemitartrat de rasagilina).
Celelalte componente (excipienti) sunt: celuloza microcristalina, amidon de porumb
pregelatinizat (tip 1500), dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc si acid stearic.
Cum arata Ralago si continutul ambalajului
Comprimate de culoare alba pana la aproape alba, rotunde, usor biconvexe, cu diametrul de 7 mm, cu margini tesite; pot fi vizibile puncte mai inchise la culoare.
Ralago este disponibil in cutii care con?in blistere cu 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84 si 90 comprimate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania Ralago Acest prospect a fost revizuit in octombrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.