Prospect Prandin

Prandin este un medicament care contine substanta activa repaglinida.
Este disponibil sub forma de comprimate rotunde (albe: 0,5 mg; galbene: 1 mg; portocalii: 2 mg).

Pentru ce se utilizeaza Prandin?
Prandin se utilizeaza pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (non-insulino dependent). Impreuna cu dieta si exercitiul fizic, scade nivelul glicemiei la acei pacienti la care hiperglicemia (nivelul crescut al glucozei in sange) nu poate fi controlata numai prin dieta, scadere in greutate si exercitii fizice. Prandin poate fi asociat, de asemenea, cu metformin (alt medicament antidiabetic) la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 la care nivelul glicemiei nu este mentinut in limite satisfacatoare numai cu metformin.

Cum se utilizeaza Prandin?
Prandin se administreaza inainte de masa, de obicei cu 15 minute inainte de fiecare masa principala. Dozele se ajusteaza pentru obtinerea unui control optim. Medicul trebuie sa determine periodic glicemia pacientului, pentru a determina doza minima eficace. Prandin poate fi folosit si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 controlat prin dieta, dar care au episoade temporare de dezechilibru al glicemiei.
Doza initiala recomandata este de 0,5 mg. Dupa 1-2 saptamani, poate fi necesara cresterea dozei.
Daca pacientul a luat anterior alt medicament antidiabetic, se recomanda o doza de pornire de 1 mg.
Prandin nu se recomanda pacientilor cu varsta sub 18 ani datorita lipsei de informatii privind siguranta si eficacitatea administrarii la aceasta grupa de varsta.

Cum actioneaza Prandin?
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala a pancreasului, care nu mai produce destula insulina pentru a controla nivelul de glucoza din sange. In alte situatii, organismul nu poate utiliza eficient insulina existenta. Prandin ajuta pancreasul sa secrete mai multa insulina la ora mesei si este folosit pentru controlul diabetului de tip 2.

Cum a fost studiat Prandin?
Prandin a fost studiat in 45 de studii de „farmacologie clinica” (cercetand modul in care medicamentul actioneaza in organism) si in 16 studii clinice (urmarind efectele medicamentului utilizat in tratarea pacientilor cu diabet zaharat de tip 2). In total, 2 156 de pacienti au primit Prandin in aceste studii.
Studiile principale au comparat Prandin cu alte medicamente folosite in diabetul de tip 2 (glibenclamida, glipizida sau gliclazida). Alt studiu a urmarit efectele asocierii dintre Prandin si metformin. Studiile au masurat nivelul unei substante numite hemoglobina glicozilata (HbA1c) in sange. Aceasta indica cat de bine este controlata glicemia.

Ce beneficii a prezentat Prandin in timpul studiilor?
In toate studiile, Prandin a dus la o scadere a nivelului HbA1c, ceea ce a demonstrat un control al glicemiei similar cu cel observat la medicamentele cu care a fost comparat. In studiul in care Prandin a fost asociat metforminului, cele doua medicamente au avut cel putin un efect aditiv (echivalent insumarii efectelor lor luate separat).
Prandin produce un raspuns insulinic adecvat la 30 de minute de la administrarea dozei la pacientii cu diabet de tip 2 si are un efect de scadere a glicemiei pe tot parcursul mesei. Nivelul crescut al insulinei revine la normal dupa masa.

Care sunt riscurile asociate cu Prandin?
Cele mai frecvente efecte secundare ale Prandin (observate la 1-10 pacienti din 100) sunt hipoglicemia (scaderea nivelului glucozei in sange), durerile abdominale (de burta) si diareea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Prandin, a se consulta prospectul.
Prandin nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la repaglinida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. De asemenea, nu se administreaza pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent), care nu au in sange nici un „peptid C” (un marker al diabetului de tip 1). Nu se foloseste nici in cazul pacientilor cu cetoacidoza diabetica (cu niveluri crescute de cetone [acizi] in sange), la pacienti cu afectare hepatica severa sau la cei care iau gemfibrozil (un medicament care reduce nivelul grasimilor din sange). Dozele de Prandin trebuie modificate daca se asociaza cu medicamente folosite in boli de inima, in tratamentul durerii, in astm sau alte afectiuni. Lista completa este disponibila in prospectul medicamentului.

De ce a fost aprobat Prandin?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Prandin sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Prandin.

Alte informatii despre Prandin:
Comisia Europeana a acordat Novo Nordisk A/S o autorizatie de introducere pe piata pentru Prandin, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 29 ianuarie 2001. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 18 august 2003 si la 18 august 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.