Prospect PICOPREP pulbere pentru solutie orala

PICOPREP este o pulbere care contine picosulfat sodic, un laxativ care actioneaza prin stimularea activitatii intestinului.
PICOPREP pulbere pentru solutie orala
Picosulfat de sodiu/Oxid de magneziu/Acid citric

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect
1. Ce este PICOPREP si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati PICOPREP
3. Cum sa luati PICOPREP
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza PICOPREP
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este PICOPREP si pentru ce se utilizeaza
PICOPREP este o pulbere care contine picosulfat sodic, un laxativ care actioneaza prin stimularea activitatii intestinului. PICOPREP contine si citrat de magneziu, un alt tip de laxativ care actioneaza prin retinerea fluidelor in intestin pentru a se obtine un efect de „curatare”. PICOPREP este utilizat la adulti, adolescenti si copii incepand de la varsta de 1 an pentru evacuarea continutului intestinului inainte de a se efectua o radiografie, o endoscopie sau o interventie chirurgicala.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati PICOPREP
Nu luati PICOPREP daca:
– sunteti alergic (hipersensibil) la picosulfat sodic sau la oricare dintre celelalte componente.
– aveti o capacitate redusa de evacuare a stomacului (retentie gastrica).
– aveti ulcere stomacale sau intestinale.
– aveti probleme severe cu rinichii.
– suferiti un blocaj sau o perforare a intestinului.
– prezentati greata sau varsaturi.
– prezentati o afectiune pentru care este necesara interventia chirurgicala abdominala, cum este apendicita acuta.
– vi s-a spus de catre un medic ca aveti insuficienta cardiaca congestiva (inima nu este capabila sa pompeze in mod eficient sangele in corp).
– aveti o boala inflamatorie intestinala activa, cum este boala Crohn sau colita ulcerativa.
– medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti prea mult magneziu in sange.
– va este foarte sete sau ati putea suferi de o deshidratare severa.
– medicul dumneavoastra v-a spus ca prezentati leziuni ale muschilor, continutul acestora
infiltrandu-se in sange.
– suferiti de o afectiune numita:
– ileus (blocaj intestinal sau lipsa unui tranzit intestinal normal),
– colita toxica (lezarea peretelui intestinal),
– megacolon toxic (dilatarea intestinului gros).
In aceste conditii, deplasarea continutului intestinului poate fi perturbata sau impiedicata. Simptomele includ greata, varsaturi, diaree, durere abdominala, sensibilitate sau tumefiere, dureri de tipul colicilor si febra
Aveti grija deosebita cand utilizati PICOPREP
– daca vi s-a efectuat recent o interventie chirurgicala abdominala.
– daca aveti o boala de inima sau probleme la rinichi
– daca aveti o boala inflamatorie intestinala precum colita ulcerativa sau boala Crohn
– daca aveti varsta sub 18 ani, sunteti in varsta sau slabit fizic. Trebuie sa va asigurati ca beti o cantitate suficienta de lichid si electroliti pe parcursul tratamentului.
– daca luati PICOPREP inainte de o interventie chirurgicala care implica intestinul.
Daca oricare dintre acestea se refera la dumneavoastra, sau daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra inainte sa luati PICOPREP.
PICOPREP impreuna cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Este deosebit de important sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati:
– laxative de volum, de exemplu tarate
– medicamente cu administrare orala, eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special daca sunt prescrise in mod regulat, deoarece efectele lor se pot modifica, de exemplu contraceptive, antibiotice, antidiabetice, fier, penicilamina sau antiepileptice. Aceste medicamente trebuie luate cu cel putin 2 ore inainte de, si nu mai putin de 6 ore dupa administrarea PICOPREP.
– medicamente eliberate cu prescriptie medicala care pot afecta echilibrul hidric si/sau electrolitic, de exemplu comprimate pentru eliminarea apei din organism, steroizi, litiu, digoxina, antidepresive, carbamazepina sau antipsihotice.
Sarcina,alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida, sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua PICOPREP.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
PICOPREP nu are niciun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, trebuie sa va asigurati ca aveti intotdeauna acces la o toaleta dupa fiecare doza, pana cand trece efectul medicamentului.
Informatii importante privind unele componente ale PICOPREP
Fiecare plic contine 5 mmol (sau 195 mg) de potasiu. Trebuie sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra daca aveti probleme cu rinichii sau daca vi s-a recomandat un regim cu aport controlat de potasiu.
Acest medicament contine si lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, luati legatura cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa luati PICOPREP
Luati intotdeauna PICOPREP exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Pulberea PICOPREP trebuie sa fie dizolvata intr-o ceasca cu apa rece (aproximativ 150 ml). Amestecati timp de 2-3 minute si apoi beti solutia. Uneori solutia devine fierbinte pe masura ce PICOPREP se dizolva. Daca se intampla acest lucru, asteptati pana cand se raceste suficient inainte de a o bea.
Adulti (inclusiv varstnici) si copii in varsta de 9 ani si peste:
Doza uzuala este de un plic dimineata si un plic dupa-amiaza, in ziua anterioara procedurii. Primul plic se ia inainte de ora 08:00 dimineata, urmat de cel putin cinci portii de 250 ml de lichide limpezi, consumate pe parcursul mai multor ore, iar al doilea plic se ia 6 – 8 ore mai tarziu, urmat de cel putin trei portii de 250 ml de lichide limpezi, consumate pe parcursul mai multor ore.
Copii (sub 9 ani):
Aceleasi ore de administrare ca cele mentionate mai sus.
Medicamentul este prevazut cu o lingurita dozatoare.
Intre 1 si pana la 2 ani: 1 lingurita dimineata, 1 lingurita dupa-amiaza
Intre 2 si pana la 4 ani: 2 lingurite dimineata, 2 lingurite dupa-amiaza
Intre 4 si pana la 9 ani: 1 plic dimineata (administrat conform indicatiilor pentru „adulti”), 2 lingurite dupa-amiaza.
9 ani si peste: doza de adult.
Pentru masurarea dozei cu lingurita dozatoare:
– Umpleti lingurita, cu varf, cu pulbere din plic.
– Treceti partea tesita a lamei unui cutit peste varful linguritei dozatoare.
– Cantitatea de pulbere ramasa in lingurita dozatoare reprezinta o lingurita (4 g de pulbere).
– Turnati pulberea din masura intr-o cana cu apa. Cana trebuie sa contina:
o Aproximativ 50 ml de apa daca masurati o lingurita de pulbere
o Aproximativ 100 ml de apa daca masurati doua lingurite de pulbere
– Amestecati continutul canii timp de 2-3 minute.
– Beti solutia. Uneori solutia devine fierbinte pe masura ce PICOPREP se dizolva. Daca se intampla acest lucru, asteptati pana se raceste suficient inainte de a o bea.
– Aruncati orice cantitate de pulbere ramasa in plic
Ar trebui sa va asteptati sa aveti scaune moi, frecvente, in orice moment dupa ce luati o doza de PICOPREP. Va rugam sa va asigurati ca aveti intotdeauna acces la o toaleta dupa fiecare doza, pana cand trece efectul medicamentului.
Pentru a inlocui lichidele pierdute de organism, este important sa beti multe lichide limpezi pe intreg parcursul tratamentului cu PICOPREP pana la incetarea manifestarilor intestinale. In general, trebuie sa incercati sa beti lichide limpezi cand va este sete.
Lichidele limpezi trebuie sa includa o varietate de sucuri de fructe fara pulpa, bauturi necarbogazoase, supa limpede, ceai, cafea (fara lapte, soia sau frisca) si apa. Nu consumati exclusiv apa. Succesul procedurii la care veti fi supus in spital depinde de o evacuare cat mai eficienta a intestinului. S-ar putea sa fie necesara repetarea procedurii daca nu reusiti sa aveti un scaun complet. Trebuie sa respectati intotdeauna instructiunile primite de la medicul dumneavoastra cu privire la dieta alimentara.
Daca luati mai mult PICOPREP decat trebuie
Daca ati luat mai mult PICOPREP decat trebuie, luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau prezentati-va la serviciul de primiri urgente de la cel mai apropiat spital. Daca uitati sa luati PICOPREP
Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau farmacistului pentru recomandari.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, PICOPREP poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. S-au raport cazuri izolate de durere abdominala prelungita severa la unii pacienti, care poate indica o afectiune grava si poate necesita asistenta medicala de urgenta, si cazuri izolate de reactii alergice severe care pot avea ca urmare respiratia dificila. S-au constatat de asemenea cazuri izolate de ulcere usoare la nivelul intestinului subtire. In caz de reactie alergica sau durere abdominala prelungita severa, luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau cu cel mai apropiat serviciu de primiri urgente.
Reactiile adverse cunoscute la PICOPREP sunt mentionate in cele ce urmeaza:
Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 dar mai mult de 1 din 100 pacienti):
– Durere de cap
– Greata
– Proctalgie (durere anala)
Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 dar mai mult de 1 din 1000 pacienti):
– Eruptie pe piele si/sau mancarimi
– Varsaturi si diaree severa care pot avea ca urmare deshidratarea, insotita de dureri de cap si confuzie in lipsa substitutiei adecvate de lichide si saruri.
– Durere abdominala
– Varsaturi
– Valori scazute ale sodiului sau potasiului in sange (hiponatremie sau hipopotasemie) insotite sau nu de convulsii. Convulsiile au fost raportate ocazional la pacientii cu epilepsie Alte reactii adverse a caror frecventa nu este cunoscuta:
– Ca efect clinic principal, se pot produce scaune moi, foarte regulate, sau diareea. Totusi, daca scaunele devin deranjante sau va dau motive de ingrijorare, trebuie sa luati legatura cu medicul dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1, Bucuresti 011478- RO, tel: + 4 0757 117 259, fax: +4 0213 163 497, e-mail: [email protected] Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza PICOPREP
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Numai pentru o singura administrare. Aruncati continutul ramas neutilizat.
Nu utilizati PICOPREP dupa data de expirare inscrisa pe plic.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine PICOPREP
Substantele active sunt picosulfat de sodiu 10 mg, oxid de magneziu usor 3,5 g si acid citric anhidru 12 g. Celelalte componente sunt potasiu hidrogen carbonat, zaharina sodica si aroma naturala de portocale granulata care contine guma acacia, lactoza, acid ascorbic, butilhidroxianisol .
Cum arata PICOPREP si continutul ambalajului
Medicamentul dumneavoastra se numeste PICOPREP. Este o pulbere pentru solutie orala. Este furnizat in cutii care contin 2 plicuri, 100 plicuri (50 pachete a cate 2 plicuri) sau 300 plicuri (150 pachete a cate 2 plicuri).
Ambalajul este prevazut cu o lingurita dozatoare, pentru a se asigura administrarea corecta a dozei la copii. Lingurita dozatoare este utilizata pentru a masura 4 g de pulbere (4,75 ml). Trebuie sa folositi lingurita dozatoare doar daca administra?i medicamentul unui copil cu varsta sub 9 ani.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
PICOPREP
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda. Norvegia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Suedia
Acest prospect a fost revizuit in decembrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.