Prospect Menveo

Menveo se utilizează pentru a proteja adulţii şi adolescenţii în vârstă de 11 ani şi peste împotriva bolii invazive cauzate de patru grupe ale bacteriei N. meningitidis (A, C, W135 şi Y).
Menveo este un vaccin. Este compus dintr-o pulbere şi o soluţie care sunt combinate pentru a forma o soluţie injectabilă. Conţine părţi din bacteria Neisseria meningitidis (N. meningitidis).

 Pentru ce se utilizează Menveo?
Menveo se utilizează pentru a proteja adulţii şi adolescenţii în vârstă de 11 ani şi peste împotriva bolii invazive cauzate de patru grupe ale bacteriei N. meningitidis (A, C, W135 şi Y). Se utilizează la persoanele cu risc de expunere la această bacterie. Boala invazivă apare când bacteria se răspândeşte în organism cauzând infecţii grave ca meningita (infecţia membranelor care învelesc creierul şi coloana vertebrală) şi septicemia (infecţie a sângelui).
Vaccinul trebuie administrat conform recomandărilor oficiale.
Vaccinul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

 Cum se utilizează Menveo?
Menveo se administrează sub formă de injecţie unică în muşchiul umărului.

 Cum acţionează Menveo?
Vaccinurile acţionează prin „învăţarea” sistemului imunitar (mecanismul natural de apărare al organismului) cum să se apere împotriva bolilor. După ce o persoană este vaccinată, sistemul imunitar recunoaşte părţile din bacterie prezente în vaccin drept „străine” şi produce anticorpi împotriva lor. Atunci când persoana este expusă la bacterie, aceşti anticorpi, împreună cu alte componente ale sistemului imunitar vor putea să omoare bacteria, ajutând la protejarea împotriva bolii provocate de aceasta.

Menveo conţine cantităţi mici de oligozaharide (un tip de glucide) extrase din patru grupe ale bacteriei N. meningitidis: A, C, W135 şi Y. Acestea au fost purificate, apoi „conjugate” (legate) de o proteină din bacterie Corynebacterium diphtheriae. Acest procedeu contribuie la stimularea răspunsului imunitar.

 Cum a fost studiat Menveo?
Efectele Menveo au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate pe subiecţi umani.
Capacitatea Menveo de a declanşa producţia de anticorpi (imunogenitatea) a fost evaluată într-un studiu principal la care au participat aproape 4 000 de persoane în vârstă de 11 ani şi peste. Menveo a fost comparat cu Menactra (un vaccin similar împotriva N. meningitidis). Principala măsură a eficacităţii a fost dacă Menveo este la fel de bun ca vaccinul cu care s-a făcut comparaţia în ceea ce priveşte stimularea răspunsului imunitar împotriva celor patru tipuri de oligozaharide N. meningitidis.

 Ce beneficii a prezentat Menveo în timpul studiilor?
Rezultatele studiului principal au arătat că Menveo a fost la fel de eficace ca vaccinul cu care a fost comparat în ceea ce priveşte stimularea unui răspuns imunitar împotriva tuturor celor patru tipuri de oligozaharide N. meningitidis la adulţi şi la adolescenţi. Numărul de persoane care au avut un răspuns imunitar împotriva oligozaharidelor a fost similar la cele două vaccinuri.

 Care sunt riscurile asociate cu Menveo?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Menveo (observate la 1 pacient din 10) sunt durerea de cap, starea de greaţă, starea de rău şi durerea, eritemul (înroşirea pielii), induraţia (întărire) şi pruritul (mâncărime) la locul injecţiei. Pentru lista completă a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Menveo, a se consulta prospectul.

Menveo nu trebuie utilizat la persoanele care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la substanţa activă sau la oricare alt ingredient al acestui medicament, incluzând anatoxina difterică. Este interzisă administrarea vaccinului persoanelor care au avut o reacţie care a pus viaţa în pericol după o administrare anterioară a unui vaccin care conţinea componente similare Vaccinarea trebuie amânată la persoanele care au febră mare.

 De ce a fost aprobat Menveo?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a remarcat că cele cinci grupe ale bacteriei N. meningitidis (A, B, C, W135 şi Y) sunt responsabile de apariţia bolii invazive şi că Menveo oferă o protecţie mai mare decât celelalte vaccinuri disponibile. Prin urmare, Comitetul a hotărât că beneficiile Menveo sunt mai mari decât riscurile sale şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.

 Alte informaţii despre Menveo:
Comisia Europeană a acordat Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Menveo, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 15 martie 2010. Autorizaţia de introducere pe piaţă este valabilă timp de cinci ani, după care poate fi reînnoită.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 03-2010.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.