Prospect Lonsurf

Lonsurf este un medicament impotriva cancerului, utilizat ca tratament pentru adultii cu cancer colorectal metastazat (cancer al intestinului gros care s-a extins la alte parti ale organismului).
Lonsurf
trifluridina/tipiracil

Ce este Lonsurf si pentru ce se utilizeaza?
Lonsurf este un medicament impotriva cancerului, utilizat ca tratament pentru adultii cu cancer colorectal metastazat (cancer al intestinului gros care s-a extins la alte parti ale organismului). Medicamentul se utilizeaza la pacientii carora le-au fost administrate deja sau carora nu li se pot administra alte tratamente disponibile, inclusiv chimioterapie pe baza de medicamente numite fluoropirimidine, oxaliplatina sau irinotecan si tratament cu alte medicamente impotriva cancerului cunoscute sub denumirea de anti-VEGF si anti-EGFR. Lonsurf contine substantele active trifluridina si tipiracil.

Cum se utilizeaza Lonsurf?
Tratamentul cu Lonsurf trebuie prescris de un medic cu experienta in utilizarea medicamentelor impotriva cancerului. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta. Lonsurf este disponibil sub forma de comprimate (15 mg trifluridina si 6,14 mg tipiracil; 20 mg trifluridina si 8,19 mg tipiracil) si se administreaza in cicluri de tratament de 28 de zile. Doza care trebuie luata se calculeaza pe baza suprafetei corpului pacientului (calculata pe baza inaltimii si greutatii pacientului). Comprimatele se iau de doua ori pe zi in zilele 1-5 si in zilele 8-12 ale fiecarui ciclu de tratament. Ele trebuie luate in decurs de o ora dupa mesele de dimineata si de seara. Daca apar anumite efecte secundare, medicul poate fi nevoit sa reduca doza sau sa intrerupa tratamentul. Tratamentul cu Lonsurf trebuie continuat atat timp cat se constata beneficii, iar efectele secundare pot fi tolerate. Pentru mai multe informatii, consultati Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Cum actioneaza Lonsurf?
Lonsurf este un medicament citotoxic (un medicament care distruge celulele care se divid, cum sunt celulele canceroase). Medicamentul contine doua substante active: trifluridina si tipiracil. In organism, trifluridina se transforma intr-o forma activa, care este incorporata direct in ADN, materialul genetic celular. Drept rezultat, trifluridina intervine in activitatea ADN-ului si impiedica diviziunea si inmultirea celulara.
Transformarea trifluridinei in forma sa activa se produce mai usor in celulele canceroase decat in celulele normale, ceea ce face ca forma activa a medicamentului sa atinga niveluri mai inalte si sa aiba o durata mai mare de actiune in celulele canceroase. Acest lucru duce la reducerea dezvoltarii celulelor canceroase, celulele normale fiind afectate doar in mica masura. Tipiracilul creste concentratia de trifluridina din sange, incetinind descompunerea acesteia. Prin urmare, se intensifica efectul trifluridinei.

Ce beneficii a prezentat Lonsurf pe parcursul studiilor?
S-a dovedit ca Lonsurf prelungeste supravietuirea generala la pacientii cu cancer colorectal metastazat carora li s-au administrat anterior alte tratamente. Intr-un studiu principal la care au participat 800 de pacienti, cei tratati cu Lonsurf au trait in medie 7,1 luni, comparativ cu 5,3 luni in cazul pacientilor care au fost tratati cu placebo (un preparat inactiv). Tuturor pacientilor inclusi in studiu li s-a administrat tratament de sustinere.

Care sunt riscurile asociate cu Lonsurf?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Lonsurf (care pot afecta mai mult de 3 persoane din 10) sunt neutropenie (valori scazute ale neutrofilelor, un tip de globule albe care combat infectia), greata, oboseala, anemie (numar scazut de globule rosii) si leucopenie (numar scazut de globule albe). Cele mai grave efecte secundare sunt supresia maduvei osoase (atunci cand maduva osoasa produce mai putine celule sangvine decat in mod normal) si toxicitatea gastrointestinala (leziuni ale mucoasei peretelui intestinal, de exemplu ulceratii). Pentru lista completa a efectelor secundare si a restrictiilor asociate cu Lonsurf, consultati prospectul.

De ce a fost aprobat Lonsurf?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Lonsurf sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. CHMP a considerat ca beneficiul Lonsurf, constand in prelungirea supravietuirii la pacientii cu cancer colorectal metastazat carora li s-a administrat tratament anterior, este relevant din punct de vedere clinic. In ceea ce priveste siguranta acestuia, desi efectele secundare asociate cu Lonsurf pot fi grave, ele sunt in concordanta cu ceea ce se poate astepta de la un medicament citotoxic. CHMP a considerat ca masurile instituite sunt adecvate pentru gestionarea acestor riscuri.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Lonsurf?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Lonsurf sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Lonsurf au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.