Prospect Kuvan

Kuvan este un medicament care contine substanta activa diclorhidrat de sapropterina.

Este disponibil sub forma de comprimate solubile de culoare galben deschis (100 mg).

 Pentru ce se utilizeaza Kuvan?
Kuvan este folosit pentru a trata hiperfenilalaninemia (HPA, valori crescute ale fenilalaninei in sange) la pacientii suferind de o boala genetica denumita fenilcetonurie (FCU) sau de deficit de tetrahidrobiopterina (BH4). Pacientii cu aceste boli nu pot converti aminoacidul fenilalanina (prezent in proteinele din alimentatie) in tirozina (un alt aminoacid). Aceasta provoaca o acumulare a fenilalaninei in sange, fapt care duce la probleme cerebrale si ale sistemului nervos central.
Kuvan poate fi administrat la adulti si la copii. Kuvan se poate administra la copiii care sufera de hiperfenilalaninemie cauzata de fenilcetonurie si care au varsta de cel putin patru ani. Nu a fost studiat la copiii care sufera de hiperfenilalaninemie cauzata de fenilcetonurie , care au varsta mai mica de patru ani. Kuvan se poate administra la copiii de orice varsta cu hiperfenilalaninemie cauzata de deficitul de BH4.
Terapia cu Kuvan trebuie continuata numai la pacientii care raspund adecvat la tratament.
Deoarece numarul pacientilor cu hiperfenilalaninemie este scazut, boala este considerata „rara”, iar Kuvan a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 8 iunie 2004.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Kuvan?
Tratamentul cu Kuvan ar trebui initiat de un medic cu experienta in tratamentul fenilcetonuriei si al deficitului de BH4. Cantitatea de fenilalanina si proteine din dieta pacientului trebuie monitorizata, pentru a se asigura controlul nivelului de fenilalanina in sange si al echilibrului nutritional. Kuvan se administreaza pe termen lung.
Doza de Kuvan depinde de greutatea corporala a pacientului. Pacientii cu fenilcetonurie trebuie sa inceapa tratamentul cu doze de 10 mg per kilogram de greutate corporala o data pe zi, iar cei cu deficit de BH4 cu 2 pana la 5 mg/kg o data pe zi. Dupa o saptamana, doza se poate creste pana la 20 mg/kg o data pe zi, daca pacientul nu a raspuns la tratament. Raspunsul satisfacator este definit ca o reducere a nivelului de fenilalanina in sange cu cel putin 30% sau pana la un nivel stabilit de medic. Daca s-a obtinut acest lucru dupa o luna, pacientul este clasificat ca „responder” si poate continua tratamentul
cu Kuvan.
Kuvan este administrat in timpul mesei la aceeasi ora in fiecare zi, preferabil dimineata. Comprimatele se dizolva intr-un pahar cu apa inainte ca pacientul sa bea solutia. Pentru unii pacienti cu deficit de BH4, doza se poate diviza in doua sau trei doze pe parcursul zilei, pentru rezultate optime. Kuvan se va administra cu precautie la pacientii cu varsta de peste 65 de ani si la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale.

 Cum actioneaza Kuvan?
Valorile crescute ale fenilalaninei in sange sunt datorate unei dificultati de conversie a fenilalaninei in tirozina sub influenta unei enzime denumite „fenilalanina hidroxilaza”. Pacientii cu fenilcetonurie au versiuni nefunctionale ale enzimei, iar pacientii cu deficit de BH4 au valori scazute ale BH4, un „cofactor ” de care are nevoie aceasta enzima pentru a functiona corect. Substanta activa din Kuvan, diclorhidratul de sapropterina, este o replica sintetica a BH4. In fenilcetonurie, aceasta functioneaza prin imbunatatirea activitatii enzimei disfunctionale, iar in deficitul de BH4, prin substituirea cofactorului lipsa. Prin aceasta, se restabileste potentialul enzimei de a converti fenilalanina in tirozina, reducand nivelurile de fenilalanina in sange.

 Cum a fost studiat Kuvan?
Efectele Kuvan au fost mai intai testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate pe pacienti umani.
Pentru tratamentul pacientilor cu fenilcetonurie, Kuvan a fost studiat in doua studii principale care au comparat Kuvan cu placebo. Toti pacientii inclusi in studiu au aratat un raspuns la o cura initiala de opt zile cu Kuvan, dar au inregistrat o perioada de cel putin o saptamana fara medicament inainte de inceperea studiilor.
Primul studiu a inclus 89 de pacienti cu varsta minima de opt ani, care nu respectau o anumita dieta stricta. Principala masura a eficacitatii a fost reducerea concentratiei de fenilalanina in sange pe durata a sase saptamani.
Cel de al doilea studiu a inclus 46 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani, care respectau o dieta cu un nivel controlat de fenilalanina. Din cea de a treia saptamana de tratament, dieta a fost modificata la fiecare doua saptamani in functie de valorile fenilalaninei in sange. Principala masura a eficacitatii a fost modificarea cantitatii de fenilalanina pe care o pot consuma copiii, mentinand valorile fenilalaninei sanguine in limitele stabilite. Studiul a avut o durata de 10 saptamani.
Pentru tratamentul pacientilor cu deficit de BH4, societatea a prezentat rezultatele a trei studii din literatura publicata referitoare la diclorhidratul de sapropterina. Unul dintre aceste studii a inclus 16 pacienti tratati in medie timp de 15,5 luni.

 Ce beneficii a prezentat Kuvan in timpul studiilor?
In tratamentul fenilcetonuriei, Kuvan a fost mai eficace decat placebo In primul studiu, valorile fenilalaninei in sange au fost in jur de 867 de micromoli per litru la inceputul studiului. Valorile normale sunt in jur de 60 de micromoli per litru la persoanele fara fenilcetonurie. Dupa 6 saptamani, valorile fenilalaninei au scazut cu 236 de micromoli per litru la pacientii sub tratament cu Kuvan si au crescut cu 3 micromoli per litru la pacientii cu placebo. In al doilea studiu, copiii care au primit Kuvan au putut manca in medie cu 17,5 mg de fenilalanina mai mult per kilogram de greutate corporala pe zi dupa 10 saptamani, comparativ cu 3,3 mg mai mult la copiii sub tratament cu placebo.
In studiile cu pacienti cu deficit de BH4, pacientii au demonstrat o ameliorare a valorilor fenilalaninei in sange si a altor markeri de boala atunci cand se aflau sub tratament cu diclorhidrat de sapropterina.

 Care sunt riscurile asociate cu Kuvan?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Kuvan (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt  durerea de cap si rinoreea (cursul nasului). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Kuvan, a se consulta prospectul.
Kuvan nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la diclorhidratul de sapropterina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

 De ce a fost aprobat Kuvan?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Kuvan sunt  mai mari decat riscurile sale in tratamentul hiperfenilalaninemiei la pacientii adulti si pediatrici cu fenilcetonurie si cu deficit de BH4, care au raspuns la acest tratament. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Kuvan.

 Alte informatii despre Kuvan:
Comisia Europeana a acordat Merck KGaA o autorizatie de introducere pe piata pentru Kuvan, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 2 decembrie 2008.
Rezumatul avizului Comitetului pentru produse medicamentoase orfane pentru Kuvan este disponibil aici.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 10-2008.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.