Prospect Kalcipos-D forte 500 mg/800 UI comprimate masticabile

Kalcipos-D forte este utilizat pentru prevenirea si tratamentul deficitului de calciu si vitamina D3 la persoanele varstnice, precum si ca tratament suplimentar in controlul osteoporozei, atunci cand este suspectat un risc de deficit de calciu si vitamina D3.
Kalcipos-D forte 500 mg/800 UI comprimate masticabile
Calciu/colecalciferol (Vitamina D3)

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala cu ale dumneavoastra. Daca observati orice reactie adversa, spuneti medicului sau farmacistului dumneavoastra. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct.4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Kalcipos-D forte si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Kalcipos-D forte
3. Cum sa luati Kalcipos-D forte
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Kalcipos-D forte
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Kalcipos D Forte si pentru ce se utilizeaza
Kalcipos-D forte este utilizat pentru prevenirea si tratamentul deficitului de calciu si vitamina D3 la persoanele varstnice, precum si ca tratament suplimentar in controlul osteoporozei, atunci cand este suspectat un risc de deficit de calciu si vitamina D3.
Kalcipos-D forte contine calciu si vitamina D3, ambele fiind componente importante pentru formarea osului. Vitamina D3 regleaza preluarea si metabolismul calciului, precum si incorporarea calciului in tesutul osos. Adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau unui alt profesionist din domeniul sanatatii daca aveti intrebari suplimentare si urmati intotdeauna recomandarile acestora.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Kalcipos D Forte
Nu luati Kalcipos-D forte
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la substanta(ele) activa(e) sau la oricare dintre celelalte componente
– daca aveti hipercalcemie (cantitati mari de calciu in sange) sau hipercalciurie (cantitati mari de calciu in urina)
daca aveti hipervitaminoza D (cantitati mari de vitamina D in sange)
– daca aveti pietre la rinichi
– daca aveti insuficienta renala
Atentionari si precautii
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati Kalcipos D Forte daca:
– aveti sarcoidoza (un anume tip de boala a tesutului conjunctiv care afecteaza plamanii, pielea si articulatiile).
– luati alte medicamente care contin vitamina D sau calciu.
– aveti o functie renala deficitara sau o tendinta crescuta de formare a pietrelor la rinichi.
– sunteti imobilizat si aveti osteoporoza.
Alte medicamente si Kalcipos D Forte
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Efectul tratamentului poate fi influentat daca acest medicament este luat in acelasi timp cu anumite alte medicamente utilizate pentru tratamentul:
– tensiunii arteriale mari (diuretice tiazidice)
– unor boli ale inimii (glicozide cardiace cum este digoxin)
– cantitatii mari de colesterol din sange (colestiramina)
– constipatiei (laxative cum este uleiul de parafina)
– epilepsiei (fenitoina sau barbiturice)
– bolilor inflamatorii/inhibarea imunitatii (corticosteroizi)
Va rugam sa va asigurati ca medicul dumneavoastra stie ca luati oricare dintre medicamentele mentionate mai sus. Poate fi necesar ca doza dumneavoastra sa fie modificata.
Cum sa utilizati simultan alte medicamente
Daca utilizati simultan medicamente pentru:
– osteoporoza (bifosfonati) trebuie sa luati acest medicament cu cel putin o ora inainte de a lua Kalcipos-D forte.
– infectii (chinolone) trebuie sa luati aceste medicamente cu doua ore inainte de a utiliza KalciposD forte sau la sase ore dupa ce luati Kalcipos-D forte.
– infectii (tetracicline) trebuie sa luati aceste medicamente cu doua ore inainte de a utiliza
Kalcipos-D forte sau dupa patru pana la sase ore de la administrarea Kalcipos-D forte.
– carii dentare (fluorura de sodiu) trebuie sa luati aceste medicamente cu cel putin trei ore inainte de a lua Kalcipos-D forte.
– anemie (fier) trebuie sa luati aceste medicamente cu cel putin trei ore inainte de a lua KalciposD forte.
– hipotiroidie (levotiroxina) trebuie ca intre administrarea acestui medicament si utilizarea
Kalcipos-D forte sa existe o perioada de cel putin patru ore.
Kalcipos-D forte impreuna cu alimente si bauturi
Absorbtia calciului poate fi inhibata de alimentele care contin acid oxalic (care se gaseste in spanac si
rubarba) si acid fitic (care se gaseste in cereale integrale). Trebuie sa asteptati cel putin doua ore inainte de a lua Kalcipos-D forte daca ati mancat alimente cu continut mare de acid oxalic sau acid fitic.
Sarcina si alaptarea
In timpul sarcinii, aportul zilnic nu trebuie sa depaseasca 1500 mg calciu si 600 UI de vitamina D. Ca urmare, Kalcipos-D forte nu este recomandat in timpul sarcinii. Totusi, Kalcipos-D forte poate fi utilizat in timpul sarcinii, in cazul in care exista deficit de vitamina D si calciu.
Kalcipos-D forte poate fi utilizat in timpul alaptarii. Calciul si vitamina D3 trec in laptele matern. Acest fapt trebuie luat in considerare atunci cand se administreaza suplimentar vitamina D la copil.
Daca sunteti gravida sau alapptati, credeti ca ati putea fii gravida sau planuiti sa aveti un copil adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Kalcipos-D forte nu are efecte cunoscute asupra abilitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Kalcipos-D forte
Un comprimat masticabil Kalcipos-D forte contine glucoza 200 mg si sucroza 1,8 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Kalcipos-D forte contine glucoza care poate fi daunatoare dintilor dumneavoastra si, prin urmare, este important sa mentineti o buna igiena la nivelul gurii.

3. Cum sa luati Kalcipos D Forte
Luati intotdeauna acest medicament exact cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.
Doza va fi stabilita de catre medicul dumneavoastra.
Doza recomandata este de 1 comprimat zilnic
Comprimatul masticabil trebuie sa fie mestecat sau lasat sa se topeasca incet in gura si niciodata nu trebuie inghitit intreg.
Cantitatea de calciu din Kalcipos-D forte este mai mica decat aportul zilnic recomandat in mod uzual. Ca urmare, Kalcipos-D forte este indicat la pacientii care au nevoie de suplimente de vitamina D, dar au un aport de 500 – 1000 mg calciu pe zi provenit din alimentatie. Aportul de calciu din alimentatie trebuie estimat de catre medicul prescriptor.
Kalcipos-D forte nu este indicat pentru utilizare la copii si adolescenti.
Daca luati mai mult Kalcipos-D forte decat trebuie
Daca ati luat mai mult Kalcipos-D forte decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cateva simptome de supradozaj cu Kalcipos-D forte sunt pierdere a poftei de mancare, sete, urinat anormal in exces, greata, varsaturi si constipatie.
Daca ati uitat sa luati Kalcipos D-forte Nu luati o doza dubla pentru a o inlocui pe cea uitata.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Kalcipos-D forte poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Trebuie sa opriti administrarea de Kalcipos-D forte si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca manifestati simptome de reactii alergice grave, cum sunt:
– umflare a fetei, buzelor, limbii sau gatului
– dificultati la inghitire
– urticarie si dificultati la respiratie
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000): hipercalcemie (cantitati mari de calciu in sange) si/sau hipercalciurie (cantitati mari de calciu in urina) Reactii adverse rare (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000 ): constipatie, flatulenta, greata, durere abdominala, diaree, prurit, eruptie trecatoare pe piele si urticarie. Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa care nu poate fi estimata din datele disponibile): reactii alergice grave.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected]
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Kalcipos D Forte
A nu se lasa acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Kalcipos-D forte dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina. A se pastra flaconul bine inchis pentru a fi protejat de umiditate. Perioada de valabilitate dupa prima deschidere a flaconului este de 6 luni. Nu aruncati acest medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Kalcipos-D forte
Substantele active sunt carbonat de calciu echivalent cu 500 mg calciu si colecalciferol 20 micrograme echivalent cu vitamina D3 800 UI.
Celelalte componente sunt glucoza lichida uscata prin dispersie, stearat de magneziu, citrat monosodic, xilitol, alfa-tocoferol racemic total, guma arabica, laurilsulfat de sodiu, zaharoza, trigliceride cu lant mediu, octenil succinat de amidon sodic, dioxid de siliciu, ascorbat sodic.
Cum arata Kalcipos-D forte si continutul ambalajului
Kalcipos-D forte este un comprimat masticabil rotund, de culoare alba pana la aproape alba, marcat cu R152 pe una dintre fete.
Kalcipos-D forte este diponibil in flacoane din plastic care contin 20, 30, 40, 50, 60, 90, 100 si 180 de Comprimate masticabile.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Meda AB Pipersväg 2, Box 906, SE-170 09 Solna Suedia
tel: +46 8 630 1900 fax: +46 8 630 1950 Fabricantul
Recipharm Stockholm AB Lagervägen 7 SE-136 50 Jordbro Suedia
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania: Kalcipos-D forte 500 mg/800 IU comprimate masticabile
Acest prospect a fost aprobat in noiembrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.