Prospect Imatinib Teva

Imatinib Teva este un medicament împotriva cancerului. Se utilizează la copii pentru tratarea leucemiei mieloide cronice (LMC).

 Ce este Imatinib Teva?
Imatinib Teva este un medicament care conţine substanţa activă imatinib. Este disponibil sub formă de capsule (100 şi 400 mg) şi comprimate (100 şi 400 mg).

Imatinib Teva este un „medicament generic”. Aceasta înseamnă că Imatinib Teva este similar cu un „medicament de referinţă” deja autorizat în Uniunea Europeană (UE), numit Glivec. Pentru mai multe informaţii despre medicamentele generice, consultaţi documentul de întrebări şi răspunsuri disponibil aici.

 Pentru ce se utilizează Imatinib Teva?
Imatinib Teva este un medicament împotriva cancerului. Se utilizează la copii pentru tratarea leucemiei mieloide cronice (LMC), un tip de cancer al globulelor albe care constă în înmulţirea necontrolată a granulocitelor (un tip de globule albe). Imatinib Teva se utilizează la pacienţii cu „cromozom Philadelphia pozitiv” (Ph+). Aceasta înseamnă că anumite gene ale pacienţilor s-au rearanjat singure astfel încât să formeze un cromozom special numit cromozomul Philadelphia. Imatinib Teva se utilizează la copiii cu LMC Ph+ recent diagnosticat şi la care transplantul de măduvă osoasă nu este posibil. Se utilizează, de asemenea, la copiii aflaţi în „faza cronic ă” a bolii, dacă nu răspunde la tratamentul cu interferon alfa (un alt medicament împotriva cancerului), cât şi în fazele mai avansate ale bolii („faza accelerată” şi „faza blastică”).
Imatinib Teva se utilizează şi la adulţii cu LMC Ph+ în faza blastică.

 Cum se utilizează Imatinib Teva?
Tratamentul cu Imatinib Teva trebuie început numai de un medic cu experienţă în tratarea pacienţilor cu cancere ale sângelui. Imatinib Teva se administrează pe cale oral ă, în timpul meselor, cu un pahar mare de apă, pentru a reduce riscul iritaţiei stomacului şi intestinelor. Doza depinde de vârsta şi starea clinică a pacientului, precum şi de răspunsul la tratament, dar nu trebuie să depăşească 800 mg pe zi. Pentru mai multe informaţii, consultaţi prospectul.

 Cum acţionează Imatinib Teva?
Substanţa activă din Imatinib Teva, imatinibul, este un inhibitor al protein-tirozin kinazei. Aceasta înseamnă că blochează nişte enzime specifice numite tirozin kinaze. Aceste enzime se află la nivelul unor receptori de pe suprafaţa celulelor canceroase, inclusiv la nivelul receptorilor implicaţi în stimularea înmulţirii necontrolate a celulelor. Prin blocarea acestor receptori, Imatinib Teva ajută la controlarea diviziunii celulare.

 Cum a fost studiat Imatinib Teva?
Întrucât Imatinib Teva este un medicament generic, studiile pe pacienţi s-au limitat la teste care să demonstreze că comprimatele şi capsulele sunt bioechivalente cu medicamentul de referinţă, Glivec. Două medicamente sunt considerate bioechivalente dacă produc în organism aceleaşi niveluri de substanţă activă.

 Care sunt beneficiile şi riscurile asociate cu Imatinib Teva?
Întrucât Imatinib Teva este un medicament generic şi este bioechivalent cu medicamentul de referinţă, beneficiile şi riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinţă.

 De ce a fost aprobat Imatinib Teva?
CHMP a concluzionat că, în conformitate cu cerinţele UE, s-a demonstrat că Imatinib Teva are o calitate comparabilă şi este bioechivalent cu Glivec. Prin urmare, CHMP a considerat că, la fel ca în cazul Glivec, beneficiile sunt mai mari decât riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru Imatinib Teva.

 Alte informaţii despre Imatinib Teva
Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Imatinib Teva, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 08 ianuarie 2013.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Imatinib Teva, citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 01-2013

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.