Prospect Escapelle 1,5 mg

Escapelle este un contraceptiv de urgenta, care poate fi utilizat in termen de 72 ore (3 zile) dupa un contact sexual neprotejat sau de la esuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastra.
Escapelle 1,5 mg comprimate
Levonorgestrel

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante
pentru dumneavoastra Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa luati Escapelle 1,5 mg comprimate cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava, sau daca observati orice reactie
adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Escapelle 1,5 mg comprimate (denumit in continuare Escapelle) si pentru ce se
utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Escapelle
3. Cum sa luati Escapelle
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Escapelle
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Escapelle si pentru ce se utilizeaza
Escapelle este un contraceptiv de urgenta, care poate fi utilizat in termen de 72 ore (3 zile) dupa un contact sexual neprotejat sau de la esuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastra. Escapelle contine o substanta activa sintetica de tip hormonal, denumita levonorgestrel. Previne aproximativ 85% din sarcinile posibile, daca il luati in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare data si este mult mai eficient cu cat este luat mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Este mai bine sa il luati in decurs de 12 ore decat sa amanati pana in a treia zi.
Se considera ca Escapelle actioneaza prin:
– impiedica ovarele dumneavoastra sa elibereze un ovul;
– impiedica fertilizarea cu sperma a ovulului deja eliberat.
Escapelle poate prevenii sa ramaneti insarcinata doar daca este administrat in decurs de 72 de ore dupa un contact sexual neprotejat. Nu are efect daca sunteti deja insarcinata. Daca aveti contact sexual neprotejat dupa administrarea Escapelle, acesta nu va impiedica sa ramaneti insarcinata.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Escapelle
Nu luati Escapelle
– daca sunteti alergic la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
Atentionari si precautii
Daca vreuna dintre urmatoarele situatii se aplica in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului dumneavoastra inainte sa luati Escapelle deoarece contraceptia de urgenta poate sa nu fie recomandabila in cazul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va poate prescrie alt tip de contraceptiv de urgenta.
Daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata. Acest medicament nu are
niciun efect daca sunteti deja insarcinata. Daca sunteti deja insarcinata, Escapelle nu poate intrerupe sarcina, deci Escapelle nu este o „pilula de avort”.
Ati putea fi deja insarcinata, daca:
– menstruatia a intarziat mai mult de 5 zile, sau daca ati avut sangerari neobisnuite la
data cand trebuia sa apara urmatoarea menstruatie
– ati avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore in urma si de la ultima
dumneavoastra menstruatie.
Utilizarea Escapelle nu este recomandata daca:
– aveti o afectiune a intestinului subtire (cum ar fi boala Crohn) care inhiba absorbtia
medicamentului;
– suferiti de afectiuni grave ale ficatului;
– aveti antecedente de sarcina extrauterina (in care copilul se dezvolta undeva in afara
uterului);
– ati avut vreodata o afectiune numita salpingita (inflamatie a trompelor uterine).
O sarcina extrauterina anterioara sau infectia anterioara a trompelor uterine creste riscul de aparitie a unei alte sarcini extrauterine.
La toate femeile, contraceptia de urgenta trebuie administrata cat mai curand posibil dupa
contactul sexual neprotejat. Exista unele dovezi ca Escapelle poate fi mai putin eficace odata cu cresterea in greutate sau a indicelui de masa corporala (IMC), dar aceste date sunt limitate si neconcludente. Ca urmare, Escapelle este recomandat in continuare tuturor femeilor, indiferent de greutatea lor corporala sau IMC.
Daca sunteti ingrijorata cu privire la orice problema legata de administrarea contraceptiei de urgenta, va recomandam sa va adresati unui profesionist in domeniul sanatatii.
Daca sunteti ingrijorata cu privire la bolile cu transmitere sexuala
Daca nu ati folosit prezervativul (sau daca acesta a fost rupt sau a alunecat) in timpul actului sexual, este posibil sa fi contactat o boala cu transmitere sexuala sau virusul HIV.
Acest medicament nu va ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, numai
prezervativul o poate face. In cazul in care aveti suspiciuni, adresati-va medicului
dumneavoastra, farmacistului sau cabinetului de planificare familiala.
Escapelle impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Unele medicamente pot impiedica Escapelle sa actioneze normal; acestea includ:
– barbiturice si alte medicamente folosite in tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidona, fenitoina si carbamazepina);
– medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei (de exemplu: rifampicina, rifabutina);
– medicamente utilizate in tratamentul infectiei HIV (ritonavir, efavirenz);
– un medicament folosit pentru a trata infectiile fungice (griseofulvina);
– produse din plante care contin sunatoare (Hypericum perforatum);
– un medicament numit ciclosporina (suprima sistemul imunitar).
Cereti sfatul medicului sau farmacistului inainte de a utiliza Escapelle daca utilizati oricare dintre medicamentele mentionate mai sus.
Cat de des puteti utiliza Escapelle
Trebuie sa utilizati Escapelle doar in cazuri de urgenta si nu ca o metoda contraceptiva obisnuita. Daca Escapelle este utilizat mai mult decat odata in timpul unui ciclu menstrual, este mai putin sigur si mai probabil sa perturbe ciclul dumneavoastra menstrual.
Escapelle nu actioneaza ca metodele obisnuite de contraceptie. Medicul dumneavoastra va poate spune despre metodele de contraceptie pe termen lung care sunt mult mai eficiente in a va prevenii sa ramaneti insarcinata.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti deja gravida.
Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este foarte important sa va adresati medicului dumneavostra. Nu exista dovezi ca Escapelle va dauna copilului ce se dezvolta in uterul dumneavoastra, daca utilizati Escapelle asa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate va dori sa verifice daca acea sarcina este extrauterina (in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Aceasta atentionare este deosebit de importanta daca aveti o durere abdominala severa dupa ce ati luat Escapelle sau daca ati mai avut anterior o sarcina extrauterina, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau boala inflamatorie pelvina.
Alaptarea
Cantitati foarte mici din substanta activa a acestui medicament pot aparea in laptele matern. Se considera ca aceste cantitati nu sunt daunatoare copilului, insa pentru mai multa siguranta, puteti lua comprimatul imediat dupa ce alaptati si sa evitati apoi alaptarea pentru cel putin 8 ore dupa ce ati luat comprimatul. In acest fel, luati comprimatul cu mult inainte de urmatoarea masa si reduceti cantitatea de substanta activa pe care copilul dumneavoastra ar putea sa o preia din laptele matern.
Fertilitatea
Postinor-2 creste posibilitatea dereglarilor de ciclu menstrual care pot determina, uneori, aparitia ovulatiei mai devreme sau mai tarziu. Aceste schimbari pot determina modificarea perioadei fertile; cu toate acestea, nu exista date pe termen lung cu privire la fertilitate.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Escapelle contine lactoza
In caz de intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) trebuie sa tineti cont ca fiecare comprimat Escapelle contine si lactoza monohidrat 142,5 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa luati Escapelle
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Utilizarea la copii si adolescenti
Acest medicament nu este recomandat la copii. Daca aveti sub 16 ani, trebuie sa va prezentati la medicul dumneavoastra sau la cabinetul de planificare familiala pentru a primi contraceptie de urgenta.
Luati comprimatul cat mai curand posibil, de preferinta in interval de pana la 12 ore si nu mai mare de 72 ore (3 zile) dupa ce ati avut contact sexual neprotejat. Escapelle poate fi luat in orice moment al ciclului menstrual presupunand ca nu sunteti deja gravida sau va ganditi ca ati putea fi gravida. Nu mestecati comprimatul, ci inghititi-l intreg, cu apa. Nu intarziati administrarea comprimatului. Comprimatul actioneaza cu atat mai eficient cu cat il luati mai repede dupa contactul sexual neprotejat.
Daca utilizati deja o metoda regulata de contraceptie, cum ar fi pilula contraceptiva, puteti continua sa luati contraceptivul in mod regulat.
Daca dupa ce ati luat Escapelle a avut loc un alt contact sexual neprotejat (daca acest lucru se intampla in cadrul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou risc de sarcina.
Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsaturi)
Daca va este rau (varsaturi) in primele trei ore dupa administrarea comprimatului, trebuie sa luati imediat alt comprimat. Trebuie sa contactati imediat farmacistul pentru un alt comprimat.
Dupa ce ati luat Escapelle
Dupa ce ati luat Escapelle, daca doriti sa aveti contact sexual si nu folositi pilule contraceptive, este bine sa folositi prezervative sau diafragma si spermicide pana la urmatoarea menstruatie. Acestea sunt necesare, deoarece Escapelle nu isi va face efectul daca aveti contact sexual neprotejat repetat, inainte de aparitia urmatorului ciclu.
Se recomanda sa va programati un consult medical la aproximativ trei saptamani dupa ce ati luat Escapelle, pentru a va asigura ca medicamentul si-a facut efectul. Daca ciclul va intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va contactati medicul cat mai curand posibil. Daca ati ramas gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este important sa va adresati medicului.
Medicul dumneavostra va poate sfatui asupra altor metode de contraceptie pe termen mai lung care sunt mult mai eficiente in prevenirea sarcinii.
Daca veti continua sa utilizati contraceptia hormonala in mod regulat, cu pilulele contraceptive, si nu aveti sangerari in perioada de pauza de administrare, adresati-va medicul pentru a va asigura ca nu sunteti insarcinata.
Urmatorul ciclu menstrual dupa ce ati luat Escapelle
Dupa utilizarea Escapelle, ciclul dumneavoastra este de obicei normal si va incepe in ziua
obisnuita; cu toate acestea, uneori va fi cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu. Daca ciclul dumneavoastra intarzie cu mai mult de 5 zile fata de data prevazuta, apare o sangerare „anormala” in aceasta perioada sau credeti ca ati putea fi gravida, trebuie sa faceti un test de sarcina pentru a vedea daca sunteti gravida.
Daca luati mai mult Escapelle decat trebuie
Desi nu exista date despre reactii adverse grave care sa provina din administrarea mai multor comprimate odata, este posibil sa nu va simtiti bine, chiar sa va fie rau (sa aveti varsaturi), sau sa aveti sangerari vaginale. Trebuie sa va adresati farmacistului, medicului dumneavoastra, asistentei sau cabinetului de planificare familiala, pentru asistenta medicala, in special daca ati avut varsaturi, deoarece este posibil ca medicamentul sa nu fi actionat adecvat.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
Stare de rau (greata)
Ati putea avea unele sangerari neregulate pana la urmatoarea menstruatie
Ati putea avea dureri de burta
Oboseala
Dureri de cap
Frecvente (pot afecta pana la de 1 din 10 persoane):
Stare de rau (varsaturi). Daca va este rau cititi capitolul „Ce trebuie sa faceti daca va este
rau (varsaturi)”.
Ciclul dumneavoastra poate fi diferit. Cele mai multe femei au un ciclu normal la
momentul obisnuit, dar unele pot avea menstruatia mai tarziu sau mai devreme decat
momentul obisnuit. De asemenea, puteti avea sangerari neregulate sau sangerari in picaturi pana la urmatorul ciclu. Daca ciclul dumneavoastra intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.
Este posibil sa aveti sensibilitate la nivelul sanilor, diaree, sa va simtiti ametita dupa ce ati luat acest medicament.
Foarte rare (pot afecta pana la de 1 din 10000 persoane):
Eruptie trecatoare pe piele, urticarie, mancarimi, umflare a fetei, durere pelvina, dureri in
timpul sangerarii menstruale, durere abdominala.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Escapelle
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Escapelle
Substanta activa este levonorgestrelul. Fiecare comprimat contine levonorgestrel 1,5 mg.
Celelalte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de
magneziu, talc, amidon de porumb, lactoza monohidrat.
Cum arata Escapelle si continutul ambalajului
Comprimate rotunde, plate, de culoare aproape alba, cu diametrul de aproximativ 8 mm,
inscriptionate cu ,,G00” pe una din fete.
Cutie cu un blister din PVC/Al a un comprimat.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Gedeon Richter Plc. Gyömr?i út 19-21
H-1103 Budapesta Ungaria
Acest prospect a fost revizuit in Mai 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.