Prospect Eklira Genuair

Eklira Genuair se utilizează pentru ameliorarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la adulţi.

Eklira Genuair

Bromură de aclidiniu

 Ce este Eklira Genuair?
Eklira Genuair este un medicament care conţine substanţa activă bromură de aclidiniu. Medicamentul este disponibil sub forma unei pulberi pentru inhalat într-un dispozitiv de inhalare portabil. Inhalatorul eliberează 375 micrograme de bromură de aclidiniu, echivalentul a 322 micrograme de aclidiniu pentru fiecare inhalare.

 Pentru ce se utilizează Eklira Genuair?
Eklira Genuair se utilizează pentru ameliorarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la adulţi. BPOC este o boală cronic ă în care căile respiratorii şi sacii alveolari din interiorul plămânilor prezintă leziuni sau se blochează, ceea ce cauzează dificultăţi de respiraţie. Eklira Genuair este utilizat pentru tratamentul (periodic) de întreţinere.
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

 Cum se utilizează Eklira Genuair?
Doza recomandată de Eklira Genuair este o inhalare de două ori pe zi. Pentru informaţii detaliate privind modul corect de utilizare a inhalatorului, consultaţi prospectul.

 Cum acţionează Eklira Genuair?
Substanţa activă din Eklira Genuair, bromura de aclidiniu, este un bronhodilatator anticolinergic. Aceasta înseamnă că dilatează căile respiratorii prin blocarea anumitor receptori din celulele musculare din plămâni, denumiţi receptori muscarinici, care controlează contracţia musculară. La inhalarea bromurii de aclidiniu, aceasta determină relaxarea muşchilor căilor respiratorii, ajutând la menţinerea căilor respiratorii deschise şi permiţând pacientului să respire mai uşor.

 Cum a fost studiat Eklira Genuair?
Efectele Eklira Genuair au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate pe subiecţi umani.
În studiul principal, care a cuprins 828 de pacienţi cu BPOC, s-au comparat două doze diferite de Eklira Genuair (200 şi 400 micrograme), administrate de două ori pe zi, cu placebo (un preparat inactiv). Principala măsură a eficacităţii a fost reprezentată de modul în care Eklira Genuair a ameliorat volumul expirator forţat (FEV 1, volumul maxim de aer pe care o persoană poate să-l expire într-o secundă) după şase luni.

 Ce beneficii a prezentat Eklira Genuair pe parcursul studiilor?
Eklira Genuair a fost mai eficace decât placebo în privinţa ameliorării funcţiei plămânilor la pacienţii cu BPOC. În medie, după şase luni de tratament , ameliorarea FEV 1 la pacienţii cărora li s-au administrat 200 şi 400 micrograme de Eklira Genuair a fost de 26 ml şi, respectiv, 55 ml , în timp ce la pacienţii cărora li s-a administrat placebo FEV 1 a scăzut cu 73 ml . 400 micrograme de Eklira Genuair corespund cantităţii de bromură de aclidiniu conţinută în inhalatorul care eliberează 322 de micrograme de aclidiniu.

 Care sunt riscurile asociate cu Eklira Genuair?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Eklira Genuair (observate la 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt sinuzita (inflamarea sinusurilor), rinofaringita (inflamarea nasului şi a faringelui), durerile de cap, tusea şi diareea. Pentru lista completă a efectelor secundare raportate asociate cu Eklira Genuair, consultaţi prospectul.
Eklira Genuair este contraindicat la persoanele care sunt hipersensibile (alergice) la bromura de aclidiniu, atropină, alte bronhodilatatoare anticolinergice sau la oricare alt ingredient al acestui medicament .

 De ce a fost aprobat Eklira Genuair?
CHMP a observat faptul că Eklira Genuair s-a arătat a fi eficace în ameliorarea simptomelor BPOC, iar efectele sale benefice s-au menţinut pe o perioadă de până la un an. CHMP a observat, de asemenea, că nu au existat motive majore de îngrijorare privind siguranţa asociate cu Eklira Genuair, efectele secundare fiind reversibile şi similare celorlalte medicamente bronhodilatatoare anticolinergice. În consecinţă, CHMP a hotărât că beneficiile Eklira Genuair sunt mai mari decât riscurile asociate acestuia şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.

 Ce măsuri se iau pentru ca Eklira Genuair să fie utilizat în condiţii de siguranţă?
Deoarece medicamentele bronhodilatatoare anticolinergice pot afecta inima şi vasele sanguine, compania va monitoriza îndeaproape efectele cardiovasculare ale medicamentului şi va efectua un alt studiu pe pacienţi pentru a identifica riscurile potenţiale.

 Alte informaţii despre Eklira Genuair
Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Eklira Genuair, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 20 iulie 2012.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Eklira Genuair, citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 06-2012

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.