Prospect Dynid 0,5 mg/ml solutie orala

Dynid solutie orala este un medicament antialergic, care nu va produce somnolenta.Va ajuta sa controlati reactia alergica si simptomele acesteia.

Dynid 0,5 mg/ml solutie orala
Desloratadina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Dynid si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Dynid
3. Cum sa luati Dynid
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Dynid
6. Continutul ambalajului si alte informatii suplimentare

1. Ce este Dynid si pentru ce se utilizeaza
Dynid solutie orala este un medicament antialergic, care nu va produce somnolenta.Va ajuta sa controlati reactia alergica si simptomele acesteia.
Dynid amelioreaza simptomele asociate rinitei alergice (inflamatia mucoasei de la nivelul nasului provocata de alergie, de exemplu febra fanului sau alergia la praf). Aceste simptome includ stranutul, secretia abundenta din nas sau senzatia de mancarime nazala, senzatia de mancarime la nivelul cerului gurii, precum si senzatia de mancarime, inrosire sau lacrimare a ochilor.
Dynid solutie orala este utilizata si pentru ameliorarea simptomelor asociate urticariei (o afectiune a pielii provocata de alergie). Aceste simptome includ senzatia de mancarime si eruptii asemanatoare urticariei. Ameliorarea acestor simptome dureaza o zi intreaga si va permite sa va reluati activitatile zilnice normale si somnul.
Trebuie sa discutati cu un medic daca nu va simtiti mai bine sau daca va simtiti mai rau.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Dynid
Nu luati Dynid:
– daca sunteti alergic la desloratadina sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului (enumerate la pct. 6.1) sau la loratadina.
Dynid solutie orala este indicat copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 11 ani, adolescentilor (cu varsta de 12 ani si peste) si adultilor, inclusiv varstnicilor.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Dynid, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului
– daca aveti insuficienta renala severa
Dynid impreuna cu alte medicamente
Nu se cunosc interactiuni ale Dynid cu alte medicamente.
Dynid impreuna cu alimente si bauturi
Dynid poate fi luat cu sau fara alimente.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati , daca credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Daca sunteti gravida sau alaptati, nu este recomandata utilizarea Dynid.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
La dozele recomandate, nu este de asteptat ca Dynid sa va determine somnolenta sau scaderea atentiei. Totusi, foarte rar la unii oameni poate provoca somnolenta, care le poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau folosi utilaje.
Dynid solutie orala contine sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa utilizati Dynid
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este:
Adulti si adolescenti (cu varsta de 12 ani si peste): luati 10 ml (doua lingurite a cate 5 ml) solutie orala, o data pe zi.
Utilizarea la copii
Doza recomandata este:
Copii cu varsta de 1 pana la 5 ani: luati 2,5 ml (½ dintr-o lingurita de 5 ml) solutie orala o data pe zi. Copii cu varsta de 6 pana la 11 ani: luati 5 ml (o lingurita de 5 ml) solutie orala o data pe zi. In cazul in care flaconul de solutie orala este insotit de o seringa dozatoare pentru administrare orala, o puteti utiliza ca alternativa pentru a masura exact doza de solutie orala. Inghititi doza de solutie orala si apoi beti putina apa. Puteti sa luati acest medicament cu sau fara alimente. Referitor la durata tratamentului, medicul dumneavoastra va determina tipul de rinita alergica de care suferiti si va stabili cat timp trebuie sa luati acest medicament.
Daca rinita dumneavoastra este intermitenta (prezenta simptomelor mai putin de 4 zile pe saptamana sau mai putin de 4 saptamani), medicul dumneavoastra va va recomanda o schema de tratament care va depinde de evaluarea istoricului bolii dumneavoastra.
Daca rinita dumneavoastra este persistenta (prezenta simptomelor timp de 4 zile sau mai mult pe saptamana si mai mult de 4 saptamani), medicul dumneavoastra va poate recomanda un tratament pe o durata mai lunga.
Pentru urticarie, durata tratamentului poate varia de la pacient la pacient si de aceea trebuie sa urmati recomandarile medicului dumneavoastra.
Daca luati mai multa Dynid decat trebuie
Luati Dynid numai in dozele prescrise pentru dumneavoastra. Nu se asteapta aparitia unor probleme grave in caz de supradozaj accidental. Cu toate acestea, daca luati mai mult Dynid decat vi s-a recomandat, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca uitati sa luati Dynid
Daca uitati sa va luati doza la timp, luati-o cat mai curand posibil, apoi reveniti la schema de tratament obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
La majoritatea copiilor, adolescentilor si adultilor, reactiile adverse au fost similare celor produse de administrarea unui comprimat sau o solutie care nu contine substanta activa. Cu toate acestea, reactiile adverse aparute la copii cu varsta sub 2 ani au fost diareea, febra si insomnia, in timp ce la adulti au fost oboseala, uscaciunea gurii si durerea de cap, fiind raportate mai frecvent decat in cazul administrarii unui comprimat care nu contine substanta activa.
Dupa punerea pe piata a desloratadinei, au fost raportate foarte rar cazuri de reactii alergice severe (respiratie dificila, respiratie suieratoare, senzatie de mancarime, urticarie si umflatura) si eruptii trecatoare pe piele. De asemenea, au fost raportate foarte rar cazuri de palpitatii, accelerarea batailor inimii, durere abdominala, greata (senzatie de rau), varsaturi, senzatie de disconfort gastric, diaree, ameteli, somnolenta, greutate in a adormi, dureri musculare, halucinatii, convulsii, stare de neliniste cu crestere a frecventei miscarilor corpului, inflamatie a ficatului si valori anormale ale testelor functiei
ficatului. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. Cum se pastreaza Dynid
Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe flacon dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de temperatura si pastrare; a se pastra in ambalajul original, primar.
Nu utilizati acest medicament daca observati orice modificare a aspectului solutiei orale.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Dynid
Substanta activa este desloratadina 0,5 mg/ml
Celelalte componente sunt: citrat de sodiu, sorbitol lichid necristalizat, sucraloza, acid citric anhidru, propilenglicol, hipromeloza, aroma tutti-frutti si apa purificata.

Cum arata Dynid si continutul ambalajului
Dynid solutie orala este disponibila in flacoane prevazute cu sistem de siguranta pentru copii.
Ambalaje de 30 ml, 50 ml, 60 ml, 100 ml, 120 ml si 150 ml sunt prevazute cu o lingurita dozatoare sau o seringa dozatoare. Ambalajele de 225 ml si 300 ml sunt prevazute cu o lingurita dozatoare.
Seringa dozatoare are gradatii de 2,5 ml si 5 ml.
Lingurita dozatoare are capacitatea de 2,5 ml si 5 ml.
Flacoane de: 30 ml, 50 ml, 60 ml, 100 ml, 120 ml, 150 ml, 225 ml, 300 ml solutie orala
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricanti
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
City Tower, Hv?zdova 1716/2b, 140 78 Praga 4
Republica Ceha Fabricanti Genepharm S.A.
18 Km Marathon Avenue, 15351 Pallini, Grecia
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
City Tower, Hv?zdova 1716/2b, 140 78 Praga 4, Republica Ceha
(sediul administrativ) Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
Fibichova 143, 566 17 Vysoké Mýto , Republica Ceha (locul de fabricatie)
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri:
Portugalia Dynid 0,5 mg/ml solução oral
Bulgaria Dynid 0,5 mg/ml ????????? ???????
Republica Ceha Dynid 0,5 mg/ml perorální roztok
Ungaria Dynid 0,5 mg/ml bels?leges oldat
Polonia 0,5 mg/ml: Dynid
Romania Dynid 0,5 mg/ml solutie orala
Republica Slovaca Dynid 0,5 mg/ml perorálny roztok
Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.