Prospect Conbriza

Indicatii: Conbriza se utilizeaza in tratamentul osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile aflate in postmenopauza.

Se utilizeaza la femei cu risc de fracturi (ruperea oaselor). S-a demonstrat ca Conbriza reduce semnificativ fracturile vertebrale, dar nu si pe cele de sold . Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Compozitie
Conbriza este un medicament care contine substanta activa bazedoxifen. Este disponibil sub forma de comprimate albe asemanatoare unei capsule (20 mg).

 Actiune terapeutica
Osteoporoza apare in momentul in care nu se mai formeaza suficient os nou pentru a inlocui osul distrus in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere (fracturare). Osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand nivelul estrogenului, hormonul feminin, scade: estrogenul incetineste procesul de distrugere a osului si scade probabilitatea fracturilor osoase. Substanta activa din Conbriza, bazedoxifenul, este un modulator selectiv al receptorului de estrogen (MSRE). Bazedoxifenul actioneaza ca „agonist” al receptorului de estrogen (o substanta care stimuleaza receptorul de estrogen) in anumite tesuturi din organism. Bazedoxifenul are acelasi efect asupra oaselor ca estrogenul.

 Doze si mod de administrare
Doza recomandata de Conbriza este de un comprimat o data pe zi. Poate fi luat la orice ora din zi, cu sau fara alimente. De asemenea, se administreaza pacientelor suplimente de calciu si vitamina D daca acestea nu asimileaza suficient din alimentatie. Conbriza trebuie administrat cu prudenta la femeile cu afectiuni renale severe. Nu se recomanda administrarea medicamentului la femeile cu afectiuni hepatice.

 Contraindicatii
Conbriza nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la bazedoxifen sau la oricare alt ingredient al acestui medicament . Este interzisa utilizarea la femeile care au avut probleme de tromboembolie venoasa, inclusiv tromboza venoasa profunda (TVP), embolie pulmonara (un cheag de sange in plamani) si tromboza de vena retiniana (un cheag de sange in spatele ochiului). Este interzisa utilizarea la femeile cu sangerari uterine inexplicabile. Conbriza se administreaza doar femeilor aflate in postmenopauza, asadar este interzisa utilizarea sa la femeile care ar putea ramane insarcinate.

 Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Conbriza (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt bufeurile si spasmele musculare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Conbriza, a se consulta prospectul.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.