Prospect Clopidogrel Teva

Clopidogrel Teva se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange şi de rigidizarea arterelor).

Clopidogrel Teva este un medicament care contine substanta activa clopidogrel. Este disponibil sub forma de comprimate de culoare roz (75 mg).

Clopidogrel Teva este un „medicament generic ”. Aceasta inseamna ca Clopidogrel Teva este similar cu un „medicament de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Plavix. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se vedea documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.

 Pentru ce se utilizeaza Clopidogrel Teva?
Clopidogrel Teva se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Clopidogrel Teva poate fi administrat urmatoarelor grupe de pacienti:
•pacienti care au avut recent un infarct de miocard (criza de inima). Tratamentul cu Clopidogrel Teva poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza ;
•pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (accident cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Clopidogrel Teva poate fi initiat in perioada cuprinsa intre sapte zile si sase luni de la atac;
•pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu fluxul sanguin in artere);
•pacienti care au o afectiune cunoscuta sub numele de “sindrom acut coronarian”, in care trebuie asociat cu aspirina (un alt medicament care previne cheagurile de sange), inclusiv pacienti carora li s-a implantat un stent (un tub scurt introdus intr-o artera pentru a impiedica inchiderea ei). Clopidogrel Teva poate fi utilizat la pacienti care au un infarct miocardic cu „supradenivelare de segment ST” (valoare anormala pe ECG sau electrocardiograma), cand medicul considera ca tratamentul le-ar fi de ajutor. Poate fi utilizat, de asemenea, la pacienti care nu au aceasta valoare anormala pe ECG , daca sufera de angina instabila (o forma severa de durere in piept) sau au avut un infarct de miocard „non Q”.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Clopidogrel Teva?
Doza standard de Clopidogrel Teva este de un comprimat de 75 mg o data pe zi, luat cu sau fara alimente. În sindromul acut coronarian, Clopidogrel Teva se utilizeaza in asociere cu aspirina, iar tratamentul incepe in general cu o doza de incarcare de patru comprimate de 75 mg. Se continua apoi cu doza standard de 75 mg o data pe zi timp de cel putin patru saptamani (in infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST) sau timp de pana la 12 luni (in sindromul fara supradenivelare de segment ST).

 Cum actioneaza Clopidogrel Teva?
Substanta activa din Clopidogrel Teva, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta inseamna ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite plachete. Clopidogrelul opreste agregarea plachetara prin blocarea legarii unei substante numite ADP de un receptor special care se gaseste la suprafata plachetelor. Acest lucru impiedica plachetele sa devina „lipicioase”, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange si ajutand la prevenirea un alt atac de cord sau accident vascular cerebral.

 Cum a fost studiat Clopidogrel Teva?
Dat fiind ca Clopidogrel Teva este un medicament generic , studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.

 Care sunt beneficiile si riscurile Clopidogrel Teva?
Dat fiind ca Clopidogrel Teva este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentului de referinta.

 De ce a fost aprobat Clopidogrel Teva?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Clopidogrel Teva are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Plavix, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat eliberarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Clopidogrel Teva.

 Alte informatii despre Clopidogrel Teva:
Comisia Europeana a acordat Teva Pharma B.V. o autorizatie de introducere pe piata pentru Clopidogrel Teva, valabila pe intreg teritoriul UE, la 28 iulie 2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 06-2009

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.