Prospect Clopidogrel Sandoz

Clopidogrel Sandoz se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice.

Clopidogrel Sandoz este un medicament care contine substanta activa clopidogrel. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare alba (75 mg).

Clopidogrel Sandoz este un „medicament generic ”. Aceasta inseamna ca Clopidogrel Sandoz este similar cu „medicamentul de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), numit Plavix. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se vedea documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.

 Pentru ce se utilizeaza Clopidogrel Sandoz?
Clopidogrel Sandoz se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Clopidogrel Sandoz poate fi administrat urmatoarelor grupe de pacienti:
• pacienti care au avut recent un infarct de miocard (criza de inima); Tratamentul cu Clopidogrel Sandoz poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza ;
• pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (un atac cerebral cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului); tratamentul cu Clopidogrel Sandoz poate fi inceput in perioada cuprinsa intre sapte zile si sase luni de la atac;
• pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu fluxul sanguin in artere).
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Clopidogrel Sandoz?
Doza standard de Clopidogrel Sandoz este de un comprimat de 75 mg o data pe zi, luat cu sau fara alimente.

 Cum actioneaza Clopidogrel Sandoz?
Substanta activa din Clopidogrel Sandoz, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta inseamna ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite trombocite (plachete sanguine). Clopidogrelul opreste agregarea plachetara prin blocarea legarii unei substante numite ADP de un receptor special care se gaseste la suprafata trombocitelor. Acesta impiedica trombocitele sa devina „lipicioase”, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange, prevenind astfel o alta criza de inima sau un alt atac cerebral.

 Cum a fost studiat Clopidogrel Sandoz?
Dat fiind ca Clopidogrel Sandoz este un medicament generic , studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc in organism aceleasi niveluri de substanta activa.

 Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Clopidogrel Sandoz?
Dat fiind ca Clopidogrel Sandoz este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentului de referinta.

 De ce a fost aprobat Clopidogrel Sandoz?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Clopidogrel Sandoz are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Plavix, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Clopidogrel Sandoz.

 Alte informatii despre Clopidogrel Sandoz:
Comisia Europeana a acordat Acino Pharma GmbH o autorizatie de introducere pe piata pentru Clopidogrel Sandoz, valabila pe intreg teritoriul UE, la 21-septembrie-2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat in 07-2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.