Prospect CLIMARA

Indicatii:
Terapie de substitutie estrogenica la pacientele cu tulburari datorate climacteriului natural sau indus chirurgical (doar pentru afectiuni necanceroase) de ex. simptome vasomotorii (bufeuri, transpiratii), tulburari de somn , atrofii datorate insuficientei productiei de estrogeni endogeni.

Contraindicatii:
Sarcina ; alaptare; tumori suspectate sau existente ale uterului, sanilor sau ovarelor; endometrioza; disfunctii severe ale functiei hepatice, tumori hepatice existente sau in antecedente; procese tromboembolice existente sau in antecedente (tromboflebite, tromboze); diabet sever cu modificari vasculare; anemia cu celule in secera; modificari ale metabolismului lipidic; antecedente de herpes gestational; otoscleroza cu deteriorari in timpul unei sarcini anterioare; icter sau prurit persistent intr-o sarcina anterioara. Motive de intrerupere imediata: aparitia pentru prima oara a unor cefalei cu caracter migrenos sau aparitia mai frecventa a unor cefalei severe neobsnuite, tulburari de perceptie aparute brusc (tulburari de vedere si de auz), la primele semne de tromboflebita sau tromboembolie (de exemplu, dureri neobisnuite in gambe, respiratie dureroasa sau tuse fara etiologie precizata, dureri toracice), inainte cu 6 saptamani de operatii programate, in caz de imobilizare (de ex. dupa accidente), la aparitia unui icter, hepatita, prurit generalizat, cresterea frecventei crizelor epileptice, cresterea semnificativa a tensiunii arteriale, sarcina.

Reactii adverse:
Cel mai frecvent efect secundar raportat a fost iritatia la locul aplicarii. Sunt posibile urmatoarele efecte secundare: Sistem genito-urinar: modificari ale caracteristicilor sangerarii uterine, sangerari vaginale mici sau mai mari, cresterea dimensiunilor unui leiomiom uterin , alterarea cantitatii de mucus cervical. Sani: tensiune, marire. Gastrointestinal: greata , dureri abdominale, balonare, icter colestatic. Piele : cloasma sau melasma care poate fi persistenta. In cazuri individuale pot aparea dermatita alergica de contact , prurit post-inflamator, exantem generalizat. Sistem nervos central: cefalee, migrena , ameteala. Diverse: modificari ale greutatii corporale, agravarea porfiriei, edeme, modificari ale libidoului.

Compozitie:
Climara – Plasture de 12,5 cm2 continand 3,9 mg estradiol intr-o matrice acrilata adeziva. Climara forte – Plasture de 25,0 cm2 continand 7,8 mg estradiol intr-o matrice acrilata adeziva.

Actiune:
Inceperea perioadei climacterice este caracterizata prin aparitia unei scaderi din ce in ce mai pronuntate a productiei de estrogeni ovarieni. Aceasta conduce la o deficienta estrogenica in organismul femeii, care da nastere la diverse tulburari si dereglari ale starii generale de bine, pana cand organismul se adapteaza singur la scaderea productiei de estrogeni . Deficitul de estrogeni si simptomele sale caracteristice perioadei climacterice sunt reduse rapid si sigur prin administrarea regulata a hormonilor deficienti. Plasturele Climara creste estradiolul sanguin. Ajunge in circulatia sanguina prin piele (transdermic) si conduce la un nivel hormonal constant.

Administrare:
Inaintea inceperii tratamentului cu Climara sau Climara forte este necesar un examen medical general si ginecologic (inclusiv examinarea sanilor si citologia cervicala) si trebuie exclusa existenta unei sarcini. Ca o precautie, trebuie efectuate controale la un interval de aproximativ 6 luni. Tratamentul se incepe de obicei cu Climara, aplicat pe piele pe o zona inferioara a corpului o data pe saptamana. Daca medicul considera necesar, poate prescrie Climara forte. Odata inceput tratamentul, medicul va recomanda doza minima efectiva necesara ameliorarii simptomelor. Medicul va recomanda daca este necesara sau nu o pauza de o saptamana la fiecare 3 saptamani de utilizare. Mod de aplicare: Dupa indepartarea foliei protectoare, partea adeziva a produsului Climara sau Climara forte se aplica pe pielea curata si uscata. Climara sau Climara forte nu se va aplica pe sani. Locurile de aplicare se vor rota la un interval de cel putin o saptamana intre aplicatiile de pe o anumita zona. Suprafata aleasa nu trebuie sa fie iritata, cu leziuni sau intens seboreica. Linia din mijloc se va evita datorita riscului de dezlipire a plasturelui. Plasturele se va aplica imediat dupa deschiderea ambalajului si dupa indepartarea foliei protectoare. Plasturele va fi presat ferm in locul respectiv cu palma, pentru aproximativ 10 secunde, asigurandu-va ca are un contact bun, in special pe margini. Plasturele se va schimba saptamanal. Daca plasturele se aplica corect va puteti face baia sau dusul obisnuit. Plasturele se poate dezlipi de pe piele daca apa baii este foarte fierbinte sau in sauna. In cazul in care plasturele cade, se va aplica un nou plasture pentru zilele ramase din intervalul de 7 zile de doza . Terapia numai cu estrogeni nu va fi utilizata decat daca ati facut histerectomie. In toate celelalte cazuri se va administra o doza potrivita de progesteron pentru 10-12 zile in fiecare luna. Daca a fost ales un regim continuu de tratament , administrarea progesteronului se va incepe intr-un moment ales arbitrar (de ex. la inceputul sau la sfarsitul lunii) si se va repeta la intervale regulate de 4 saptamani. Daca se alege un regim de tratament ciclic (3 saptamani), progesteronul se va administra in ultimele 10-12 zile ale ciclului. O sangerare ca de menstruatie apare la 2-3 zile de la terminarea administrarii de progesteron.

Ambalaj: Cutie x 4 plicuri x 1 sistem TTS; (3 ani)

Firma producatoare: SCHERING AG

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.