Prospect Ceftamil 1 g

Ceftamil este un antibiotic utilizat la pacienti adulti, adolescenti si copii (inclusiv nou-nascuti).
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Ceftamil si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Ceftamil
3. Cum se administreaza Ceftamil
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Ceftamil
6. Continutul ambalajului si alte informatii suplimentare

1. Ce este Ceftamil si pentru ce se utilizeaza Ceftamil este un antibiotic utilizat la pacienti adulti, adolescenti ?i copii (inclusiv nou-nascuti). Actioneaza prin distrugerea bacteriilor care determina aparitia infectiilor. Apartine unui grup de medicamente numite cefalosporine.
Ceftamil este utilizat pentru tratamentul infectiilor bacteriene severe ale:
-plamanilor sau toracelui
-plamanilor si bronhiilor la pacienti cu fibroza chistica
-creierului (meningita)
-urechii
-tractului urinar
-pielii si tesuturilor moi
-abdomenului si peretelui abdominal (peritonita)
-oaselor si articulatiilor.

De asemenea, Ceftamil poate fi utilizat pentru:
-prevenirea infectiilor in timpul interventiilor chirurgicale la nivelul prostatei la barbati
-tratamentul pacientilor cu numar scazut de globule albe in sange (neutropenie) si febra aparute ca urmare a unei infectii bacteriene.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Ceftamil Nu trebuie sa vi se administreze
-daca sunteti alergic (hipersensibil) la ceftazidima sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6.6).
-daca ati avut o reactie alergica grava la oricare alt antibiotic (peniciline, monobactami sau carbapenemi) ati putea fi, de asemenea, alergic la Ceftamil. Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul cu Ceftamil in cazul in care considerati ca aceasta sunt valabile in cazul dumneavoastra. Nu trebuie sa vi se administreze Ceftamil.

Atentionari si precautii
In timp ce vi se administreaza Ceftamil trebuie sa fiti atenti la anumite simptome cum sunt reactii alergice, tulburari ale sistemului nervos si infectii gastro-intestinale precum diaree. Aceasta va reduce riscul unor posibile probleme. Consultati („Reactii adverse la care trebuie sa fiti atenti”) punctul 4.
Daca ati avut o reactie alergica la alte antibiotice puteti fi, de asemenea, alergic la Ceftamil. Daca este necesara efectuarea unor analize de sange sau urina Ceftamil poate influenta rezultatele analizelor de detectare a prezentei zaharului in urina si ale unei analize de sange cunoscute sub denumirea de testul Coombs.
Daca vi se efectueaza analize: Spuneti persoanei care recolteaza proba ca vi s-a administrat Ceftamil. Ceftamil impreuna cu alte medicamente
Nu trebuie sa vi se administreze Ceftamil fara sa discutati cu medicul dumneavoastra daca luati, de asemenea: -un antibiotic numit cloramfenicol
-un tip de antibiotice numite aminoglicozide, de exemplu gentamicina, tobramicina
-medicamente care contin furosemida, utilizata pentru eliminarea apei din corp
-contraceptive orale
Spuneti medicului dumneavoastra daca cele enumerate mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a vi se administra Ceftamil: daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, daca alaptati Medicul dumneavoastra va evalua beneficiul tratamentului cu Ceftamil pentru dumneavoastra si riscul pentru copil.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor Ceftamil poate provoca reactii adverse care va pot afecta capacitatea de a conduce vehicule, cum sunt ametelile. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat daca sunteti sigur ca nu sunteti afectat de acest medicament.

Ceftamil contine carbonat de sodiu. Ceftamil contine 2,3 mmol (54 mg) sodiu pe flacon. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.
3. Cum se administreaza Ceftamil Ceftamilse administreaza de regula de catre un medic sau o asistenta medicala. Poate fi administrat sub forma de perfuzie intravenoasa sau sub forma de injectie intr-o vena sau muschi. Solutia de Ceftamil este preparata de catre medic, farmacist sau asistenta medicala folosind apa 3 pentru preparate injectabile sau un lichid intravenos compatibil. Doza uzuala Doza corecta de Ceftamil va fi stabilita de catre medicul dumneavoastra si depinde de: severitatea si tipul infectiei; daca sunteti tratat cu alte antibiotice; greutatea ?i varsta; functia rinichilor.
Nou-nascuti (0-2 luni) Pentru fiecare kg din greutatea copilului, se vor administra intre 25 si 60 mg Ceftamil pe zi, fractionat in doua prize. Sugari (cu varsta peste 2 luni) si copii cu greutate sub 40 kg Pentru fiecare kg din greutatea sugarului sau copilului, se vor administra intre 100 si 150 mg Ceftamil pe zi fractionat in trei prize. Doza maxima este de 6 g pe zi.
Adulti si adolescenti cu greutatea de 40 kg sau peste 1 g pana la 2 g Ceftamil de trei ori pe zi. Doza maxima este de 9 g pe zi.
Pacienti cu varsta peste 65 de ani Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca in mod obisnuit 3 g pe zi, in special in cazul pacientilor cu varsta peste 80 de ani.
Pacienti cu tulburari ale rinichilor Este posibil sa vi se administreze o doza diferita de cea obisnuita. Medicul sau asistenta va stabili care este doza necesara de Ceftamil, in functie de severitatea afectiunii rinichilor. Medicul va va monitoriza cu atentie si este posibil sa vi se efectueze mai des teste ale functiei renale.

Daca vi se administreaza mai mult Ceftamil decat trebuie.
Daca accidental vi se administreaza o cantitate mai mare de Ceftamil decat doza recomandata, adresati- va imediat medicului dumneavoastra sau celui mai apropiat spital. Daca se omite administrarea Ceftamil Daca s-a omis o injectie, aceasta trebuie efectuata cat mai curand posibil. Cu toate acestea, daca este aproape momentul administrarii urmatoarei injectii, sariti peste injectia uitata. Nu trebuie sa vi se administreze o doza dubla (doua injectii in acela?i timp) pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Ceftamil Nu incetati sa utilizati Ceftamil decat daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru. Daca aveti intrebari adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactii adverse la care trebuie sa fiti atenti.
Urmatoarele reactii adverse grave au aparut la un numar mic de persoane, dar frecventa de aparitie exacta a acestora nu este cunoscuta: Reactii alergice severe. Semnele includ eruptii in relief insotite de mancarime, umflarea, uneori a fetei sau a gurii care determina dificultati de respiratie. Eruptie pe piele care poate lua forma unor vezicule, si care au aspectul unor tinte de dimensiuni mici (punct intunecat central, inconjurat de o zona deschisa la culoare, cu un cerc 4 intunecat la margine). Eruptii generalizate pe piele insotite de vezicule ?i descuamarea pielii. (Acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau necrolizei epidermice toxice). Tulburari ale sistemului nervos: tremuraturi, convulsivii si, in unele cazuri, coma. Acestea au aparut la persoane carora li s-a administrat o doza prea mare, mai ales la cele cu afectiuni ale rinichilor.

Adresati-va imediat unui medic sau asistente medicale daca prezentati vreunul dintre aceste simptome. Reactii adverse frecvente, diaree, umflarea si inrosirea pielii de-a lungul unei vene, eruptie in relief, de culoare rosie, care poate fi insotita de mancarime, durere, senzatie de arsura, umflare sau inflamatie la locul de administrare a injectiei.
Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati vreuna dintre aceste reactii adverse. Reactii adverse frecvente care pot fi depistate la analizele de sange: cre?terea numarului unui tip de globule albe din sange (eozinofilie), cresterea numarului de celule care ajuta la coagularea sangelui, cresterea valorilor enzimelor hepatice.
Reactii adverse mai putin frecvente: inflamatia intestinului care poate determina durere sau diaree care poate sa contina sange, micoze – infectii determinate de ciuperci, la nivelul gurii sau vaginului, durere de cap, ameteli, dureri de stomac, greata sau varsaturi, febra ?i frisoane.
Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati vreuna dintre aceste reactii adverse. Reactii adverse mai putin frecvente care pot fi depistate la analizele de sange: scaderea numarului de globule albe din sange, scaderea numarului plachetelor din sange (celule care ajuta la coagularea sangelui), cresterea concentratiilor de uree, azot uric sau creatininei in sange.
Alte reactii adverse
Alte reactii adverse au aparut la un numar mic de persoane, dar frecventa de aparitie exacta a acestora nu este cunoscuta: inflamatia rinichilor sau insuficienta renala, senzatie de furnicaturi ?i intepaturi, gust neplacut, colorarea in galben a albului ochilor sau a pielii.
Alte reactii adverse care pot fi depistate la analizele de sange: distrugerea prea rapida a globulelor rosii din sange, cresterea numarului unui anumit tip de globule albe din sange, scadere severa a numarului de globule albe din sange.

5 Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10 Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare: care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile

Daca aveti reactii adverse. Daca vreuna din reactiile adverse devine severa sau deranjanta sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Raportarea reactiilor adverse Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului ?i a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Ceftamil Nu lasati acest medicament la vederea ?i indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului ?i alte informatii

Ce contine Ceftamil?
Substanta activa este ceftazidima (sub forma de ceftazidima pentahidrat). Fiecare flacon contine ceftazidima 1 g (sub forma de ceftazidima pentahidrat). – Celalalt component este: carbonatul de sodiu. Fiecare flacon contine 2,3 mmol (54 mg) sodiu.

Cum arata Ceftamil si continutul ambalajului?
Ceftamil se prezinta sub forma de pulbere de culoare alba sau galben pal. Ambalajul Cutie cu 1 flacon din sticla incolora, capacitate 17 ml, 10 ml, 30 ml sau 15 ml, inchis cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila Cutie cu 50 flacoane din sticla incolora, capacitate 17 ml, 10 ml, 30 ml sau 15 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila Cutie cu 10 flacoane din sticla incolora, capacitate 17 ml, 10 ml, 30 ml sau 15 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila 6 Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata ?i fabricantul Antibiotice SA Str.Valea Lupului nr.1, 707410 Ia?i Romania
Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.