Prospect Cefrom 1 g

Acest medicament este indicat pentru tratamentul infectiilor severe.
Compozitie: Un flacon contine cefpiroma 1 g sub forma de sulfat de cefpiroma 1,191 g si excipient, carbonat de sodiu anhidru.

Grupa farmacoterapeutica: alte antibiotice beta-lactamice, cefalosporine de generatia a 4-a.

CAND SE UTILIZEAZA ACEST MEDICAMENT Acest medicament este indicat pentru tratamentul infectiilor severe, in special pentru:
infectii ale aparatului respirator inferior (bronhopneumonie si pneumonie lobara); infectii complicate ale aparatului urinar superior (pielonefrita) si inferior; infectii ale pielii si tesuturilor moi (celulita, abcese cutanate si plagi infectate); infectii la pacientii neutropenici; bacteriemie si septicemie; infectii severe.

ATENTIONARI ! CAND NU TREBUIE UTILIZAT ACEST MEDICAMENT: Acest medicament NU TREBUIE NICIODATA UTILIZAT in caz de alergie la antibiotice din grupul cefalosporinelor. Daca aveti nelamuriri intrebati medicul sau farmacistul.

ATENTIONARI SPECIALE: Aparitia oricaror manifestari alergice impune intreruperea tratamentului. Alergia la peniciline este incrucisata cu alergia la cefalosporine in 5 pana la 10 % din cazuri. Informati medicul dumneavoastra daca ati avut orice fel de manifestare alergica in timpul tratamentelor anterioare cu antibiotice.

PRECAUTII IN UTILIZARE: Informati medicul dumneavoastra daca stiti ca aveti insuficienta renala. In timpul asocierii cu antibiotice cu potential toxic renal (in special aminoglicozide) sau cu anumite diuretice, functia renala trebuie monitorizata. Dozarea glucozei in urina cu tehnici non-enzimatice poate produce o reactie fals-pozitiva, dar este nemodificata prin tehnica cu glucozo-oxidaza. Acest medicament poate produce false cresteri ale concentratiei creatininei plasmatice daca se utilizeaza testul cu picrat. Daca vi se dozeaza creatinina, informati ca utilizati acest medicament. In caz de dieta desodata sau hiposodata luati in considerare ca 1 g din acest medicament contine 105 mg sodiu.

DACA AVETI NELAMURIRI, CERETI SFATUL MEDICULUI DUMNEAVOASTRA SAU FARMACISTULUI.

A NU SE LASA LA INDEMANA COPIILOR. INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE SI ALTE INTERACTIUNI PENTRU A EVITA EVENTUALE INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, TREBUIE SA INFORMATI REGULAT MEDICUL DUMNEAVOASTRA SAU FARMACISTUL DESPRE ORICE ALT TRATAMENT UTILIZAT.

SARCINA SI ALAPTAREA: Nu trebuie sa utilizati acest medicament in timpul sarcinii. Daca descoperiti ca ati devenit insarcinata in timpul tratamentului, informati medicul dumneavoastra care va decide masurile necesare. Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca alaptati. In general, in timpul sarcinii si alaptarii trebuie sa intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament.

EXCIPIENTI CARE TREBUIE CUNOSCUTI PENTRU UTILIZAREA FARA RISCURI LA ANUMITI PACIENTI Carbonat de sodiu anhidru.
CUM SE UTILIZEAZA ACEST MEDICAMENT Doze IN TOATE CAZURILE URMATI PRESCRIPTIA MEDICULUI.
In general, la adultii cu functie renala normala, doza uzuala este urmatoarea: – 2 – 4 g pe zi pentru infectiile urinare, pulmonare, ale pielii si tesuturilor moi; – 4 g pe zi in bacteriemii, septicemii, episoade febrile la pacientii neutropenici si infectii severe la pacientii din unitatile de terapie intensiva. La pacientii cu insuficienta renala doza trebuie redusa. La pacientii varstnici, nu este necesara reducerea dozei, cu exceptia cazurilor de insuficienta renala.
Mod si cale de administrare Cale intravenoasa Acest medicament se poate administra: –
Direct, in injectie intravenoasa: Continutul unui flacon a 1 g sau 2 g cefpiroma se dizolva in 10 ml, respectiv 20 ml apa pentru preparate injectabile si apoi se injecteaza in vena, timp de 3- 5 minute sau in portiunea distala a tubului de perfuzie. La pacientii cu insuficienta renala se vor dizolva 0,25 g sau 0,5 g cefpiroma in 2 ml, respectiv 5 ml apa pentru preparate injectabile. In perfuzie intravenoasa de scurta durata: continutul unui flacon a 1 g sau 2 g cefpiroma trebuie dizolvat in 100 ml apa pentru preparate injectabile si apoi perfuzat timp de 20 – 30 minute. De asemenea, pot fi folosite urmatoarele solutii perfuzabile: clorura de sodiu 0,9%, solutie Ringer, solutii standard de electroliti, solutie de glucoza 5% si 10 %, solutie de fructoza 5%, solutie de glucoza 6% + clorura de sodiu 0,9%.
Nota: cand se dizolva medicamentul apare efervescenta, flaconul trebuind agitat usor pana la dizolvarea completa a cefpiromei (pana la 5 minute).

Recomandari: Preferabil, solutia se va administra imediat dupa reconstituire. Medicamentul nu trebuie amestecat cu alt antibiotic in aceeasi seringa sau in aceeasi perfuzie. Cefrom 1 g nu se va administra cu solutii de bicarbonat de sodiu.
Frecventa administrarilor Acest medicament se va administra la intervale de 12 ore.

REACTII ADVERSE Ca orice alt medicament si acest produs poate produce, la unele persoane, efecte mai mult sau mai putin neplacute: – reactii alergice – reactii cutanate, febra, mancarime, care pot fi severe in unele cazuri; – manifestari gastro-intestinale – greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree. Daca apare diaree in timpul tratamentului, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
NICIODATA NU TREBUIE SA URMATI UN TRATAMENT ANTIDIAREIC FARA PRESCRIPTIE MEDICALA.
S-a semnalat cresterea valorii serice a unor enzime hepatice (aspartat aminotransferaza – ASAT, alanin aminotransferaza – ALAT, fosfataza alcalina, ?-glutamil transpeptidaza – ?-GT, lactic dehidrogenaza – LDH) si/sau ale bilirubinei. S-au observat usoare efecte asupra functiei renale (cresterea creatininei plasmatice) care impun rareori intreruperea tratamentului. De asemenea, s-a observat scaderea numarului anumitor celule sanguine si tulburari ale gustului imediat dupa injectare.

INFORMATI MEDICUL DUMNEAVOASTRA DACA APAR ORICE FEL DE EFECTE NEDORITE NEMENTIONATE IN ACEST PROSPECT.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A se pastra la temperaturi intre 2 – 8°C, pana la 24 ore, dupa reconstituirea solutiei.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj Cutie cu un flacon continand pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila.
Producator Patheon UK Ltd, Marea Britanie Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata Laboratoire Aventis 46 quai de la Rapee, 75601, Paris Cedex 12, Franta

Data ultimei verificari a prospectului Ianuarie, 2009

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.