Prospect Cavinton Forte 10 mg comprimate

Cavinton Forte 10 mg comprimate este un medicament folosit pentru tratamentul anumitor boli asociate tulburarilor circulatiei cerebrale.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Cavinton Forte 10 mg comprimate si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Cavinton Forte 10 mg comprimate
3. Cum sa utilizati Cavinton Forte 10 mg comprimate
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Cavinton Forte 10 mg comprimate
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE CAVINTON FORTE, COMPRIMATE, 10 mg SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Cavinton Forte 10 mg comprimate este un medicament folosit pentru tratamentul anumitor boli asociate tulburarilor circulatiei cerebrale. Cavinton Forte 10 mg comprimate este de asemenea utilizat, pentru tratamentul anumitor boli oftalmologice si otologice bazate pe afectiuni vasculare sau pentru atenuarea simptomelor acestora.

2. INAINTE SA UTILIZATI CAVINTON FORTE 10 mg COMPRIMATE
Nu utilizati Cavinton Forte 10 mg comprimate
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la vinpocetina sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
– in timpul sarcinii si alaptarii;
– la copii, datorita experientei insuficiente privind utilizarea vinpocetinei la acest grup de pacienti.

Aveti grija deosebita cand utilizati Cavinton Forte 10 mg comprimate
Cavinton Forte 10 mg comprimate trebuie prescris dupa o evaluare medicala individuala
– in cazul anumitor boli cardiace (se recomanda controlul EKG in cazul sindromului QT prelungit sau in cazul tratamentului concomitent cu medicamente ce determina alungirea intervalului QT).
– in caz de intoleranta la lactoza (trebuie avut in vedere continutul in lactoza al medicamentului, deoarece fiecare comprimat de 10 mg contine 83 mg lactoza, asadar pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament).

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Trebuie sa informati medicul daca luati medicamente care contin alfa-metildopa, un anticoagulant
(medicament care previne formarea cheagurilor de sange) sau un anti-aritmic (medicament pentru tratamentul tulburarilor de ritm cardiac).

Utilizarea Cavinton Forte 10 mg comprimate cu alimente si bauturi
Este recomandata utilizarea Cavinton Forte 10 mg comprimate dupa mese.

Sarcina si alaptarea
Medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii.
Vinpocetina traverseaza placenta si este excretata in laptele matern, de aceea administrarea acesteia trebuie evitata in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile date privind efectele vinpocetinei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Cavinton Forte 10 mg comprimate
In caz de intoleranta la lactoza (zaharul din lapte) trebuie luat in considerare ca fiecare comprimat Cavinton Forte 10 mg contine 83 mg lactoza.

3. CUM SA LUATI Cavinton Forte 10 mg comprimate
Luati intotdeauna Cavinton Forte 10 mg comprimate exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca nu este prescris altfel de catre medic, doza zilnica uzuala este de 1 comprimat Cavinton Forte de 3 ori pe zi.
Nu este necesara o ajustare a dozei, in cazul pacientilor cu boli renale sau hepatice.

Comprimatele trebuie luate dupa mese.
In cazul in care considerati ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului sau farmacistului dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Cavinton Forte 10 mg comprimate
Contactati medicul sau mergeti la sectia de urgente a celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Cavinton Forte 10 mg comprimate
Nu luati o doza dubla deoarece nu veti putea compensa doza pierduta, dar va puteti expune riscurilor asociate supradozajului. Luati urmatoarea doza la ora obisnuita.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Cavinton Forte 10 mg comprimate poate cauza reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Tulburari hematologice si ale sistemului limfatic: rare: leucopenie, trombocitopenie; foarte rare: anemie, aglutinarea globulelor rosii (eritrocitelor).
Tulburari ale sistemului imunitar: foarte rare: hipersensibilitate.
Tulburari metabolice si de nutritie: mai putin frecvente: hipercolesterolemie; rare: apetit alimentar scazut, anorexie, diabet zaharat.
Tulburari psihice: rare: insomnie, tulburari ale somnului, agitatie, neliniste; foarte rare: stare euforica, depresie.
Tulburari ale sistemului nervos: mai putin frecvente: cefalee; rare: ameteala, disgeuzie, stupor, hemipareza, somnolenta, amnezie; foarte rare: tremor, convulsii.
Tulburari oculare: rare: papiloedem; foarte rare: hiperemie conjunctivala.
Tulburari acustice si vestibulare: mai putin frecvente: vertij; rare: hiperacuzie, hipoacuzie, tinitus.
Tulburari cardiace: rare: ischemie/infarct miocardic, angina pectorala, bradicardie, tahicardie, extrasistole, palpitatii; foarte rare: aritmie, fibrilatii atriale.
Tulburari vasculare: mai putin frecvente: hipotensiune arteriala; rare: hipertensiune arteriala, bufeuri, tromboflebita; foarte rare: fluctuatii ale tensiunii arteriale.
Tulburari gastro-intestinale: mai putin frecvente: discomfort abdominal, uscaciunea gurii, greata; rare: dureri abdominale, constipatie, diaree, dispepsie, varsaturi; foarte rare: disfagie, stomatita.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: rare: eritem, hiperhidroza, prurit, urticarie, eruptii cutanate; foarte rare: dermatita.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: rare: astenie, fatigabilitate, senzatie de cald; foarte rare: discomfort toracic, hipotermie.

Investigatii diagnostice: mai putin frecvente:scaderea tensiunii arteriale, rare: cresterea tensiunii arteriale, cresterea concentratiei de trigliceride in sange, subdenivelarea segmentului ST, scaderea/cresterea numarului de eozinofile, modificarea valorilor enzimelor hepatice; foarte rare: scaderea/cresterea numarului de leucocite, scaderea numarului de globule rosii, scurtarea timpului de protrombina, crestere in greutate.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA Cavinton Forte 10 mg comprimate
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Nu utilizati Cavinton Forte 10 mg comprimate dupa data expirarii, inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Cavinton Forte 10 mg comprimate
Substanta activa in fiecare comprimat este vinpocetina 10 mg.
Celelalte componente sunt dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, lactoza monohidrat.

Cum arata Cavinton Forte 10 mg comprimate si continutul ambalajului
Aspect exterior:
Comprimate, rotunde, plate, albe sau aproape albe, cu diametrul de 8 mm, cu margini, gravate pe o fata cu “10 mg” si cu sant de divizare pe cealalta fata.

Ambalaj:
30 sau 90 comprimate.
Comprimatele sunt ambalate in blistere PVC/aluminiu.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Gedeon Richter Romania S.A.
Str. Cuza Voda nr. 99-105, 540306 Targu Mures, Romania

Producator
Gedeon Richter Plc.
1103 Budapesta, Gyömr?i út. 19-21, Ungaria

Acest prospect a fost aprobat in martie 2010

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.