Prospect CATHEJELL cu LIDOCAINA, gel uretral

Este un gel lubrifiant steril, anestezic si antiseptic, folosit pentru instilatii uretrale.

Compozitie
100 g gel contine clorhidrat de lidocaina 2 g, diclorhidrat de clorhexidina 0,05 g si excipienti: hidroxietilceluloza, glicerol, solutie lactat de sodiu, apa distilata pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutica: anestezice locale, amide.
Cathejell cu Lidocaina este o combinatie de clorhidrat de lidocaina si diclorhidrat de clorhexidina. Este un gel lubrifiant steril, anestezic si antiseptic, folosit pentru instilatii uretrale.

Indicatii terapeutice
Pentru lubrefiere si anestezie locala de contact, in urologie, inaintea unor manevre exploratorii – cateterizare, cistoscopie, etc. – sau in scop terapeutic.

Contraindicatii
– hipersensibilitate la lidocaina si alte anestezice amidice, la clorhexidina sau la celelalte componente ale produsului;
– bradicardie sinusala marcata , bradiaritmii severe;
– epilepsie necontrolata prin tratament;
– porfirie.

Precautii
Instilarea Cathejell cu Lidocaina trebuie facut numai de catre medic sau de personal medical calificat.
Se utilizeaza cu prudenta daca mucoasa uretrala este traumatizata, inflamata sau infectata. Se recomanda folosirea gelului de la inceput, pentru a evita absorbtia excesiva a lidocainei prin mucoasa traumatizata de manevre anterioare. Cathejell cu Lidocaina nu se introduce direct in uretra in cazul unui traiect fals; in aceasta situatie gelul se aplica pe instrument. Datorita absorbtiei ridicate a lidocainei, nu poate fi exclus riscul de aparitie a unor efecte sistemice.
Sportivii trebuie atentionati ca medicamentul contine un principiu activ care poate sa dea rezultate pozitive la testele antidoping.

Interactiuni
Administrarea concomitenta a lidocainei cu anumite beta-blocante (propranolol, metoprolol, nadolol) sau cu cimetidina – medicamente care ii inhiba metabolizarea hepatica – poate determina cresterea concentratiei plasmatice a lidocainei, favorizand eventual reactiile adverse cardiace si neurologice ale acesteia.

Atentionari speciale
Se impune prudenta in caz de insuficienta cardiaca, infarct miocardic acut, afectare severa a functiei hepatice sau renale, antecedente convulsive (epilepsie, socuri severe).

Sarcina si alaptarea:
Cathejell cu Lidocaina poate fi administrat in cursul sarcinii numai la indicatia medicului, dupa analiza raportului beneficiu matern / risc potential fetal.
Lidocaina traverseaza bariera placentara. Se excreta in cantitati mici in laptele matern. Dozele terapeutice de Cathejell cu Lidocaina nu implia risc pentru sugari.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Cathejell cu Lidocaina administrat corect nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
O seringa contine 12,5 g gel, din care se instileaza in uretra cca. 10g. Seringa este unidoza.
Nu se foloseste pentru odata mai mult decat continutul unei singure seringi, care este suficient pentru umplerea uretrei.
Cathejell cu Lidocaina se instileaza in uretra inaintea introducerii instrumentelor exploratorii si/sau se aplica pe acestea. Instilarea in uretra se face lent, de catre medic sau de personal medical calificat.

Mod de administrare pentru instilatii uretrale:
1. Se curata si se dezinfecteaza orificiul extern al uretrei.
2. Se trage de hartia de pe dosul blisterului, eliberand seringa.
3. Se rupe varful aplicatorului (eventual direct in ambalajul blisterului); varful se va indeparta complet (pentru a evita introducerea sa in uretra).
4. Se scoate prin strangere o picatura de gel, pentru a usura introducerea conului de aplicare in uretra.
5. Eliminarea continutului se realizeaza prin apasarea usoara si sustinuta a fundului seringii in armonica.

Reactii adverse
Reactiile alergice la lidocaina si clorhexidina sunt foarte rare. Au fost semnalate eruptii cutanate.
Reactiile adverse sismice la lidocaina sunt rare. Ele sunt favorizate de situatiile care determina absorbtia unor cantitati mari de lidocaina – doze excesive, mucoasa traumatizata sau inflamata. Reactiile adverse sistemice nervos centrale se manifesta prin stari de excitatie sau de deprimare: nervozitate, ameteli, vertij, somnolenta, tremor. Reactiile adverse cardiovasculare se manifesta prin bradicardie, hipertensiune sau hipotensiune arteriala, tulburari de ritm ventricular, tulburari de conducere (bloc atrio-ventricular).

Supradozaj
Simptomele de supradozaj corespund celor ale intoxicatiei acute cu lidocaina. In conditiile folosirii Cathejell cu Lidocaina, simptomatologia se reduce in general repede dupa terminarea aplicarii gelului.
Tratamentul supradozajului consta, dupa caz, in administrarea de oxigen, eventual ventilatie asistata. In cazul aparitiei convulsiilor se injecteaza intravenos diazepam (5 – 15 mg) sau tiopental sodic. In caz de bradicardie sau stop cardiac, se injecteaza intravenos atropina sau adrenalina, cat mai repede posibil, si se recurge la resurcitare cardiovasculara.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un blister a cate 5 seringi din polipropilena unidoza pentru administrare uretrala continand 12,5 g gel
Cutie cu un blister a cate 25 seringi din polipropilena unidoza pentru administrare uretrala continand 12,5 g gel

Producator
PHARMAZEUTISCHE FABRIK MONTAVIT GmbH
Salzbergstrasse 96, A-6060, Absam, Tirol, Austria

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
PHARMAZEUTISCHE FABRIK MONTAVIT GmbH
Salzbergstrasse 96, A-6060, Absam, Tirol, Austria

Data ultimei verificari a prospectului
Noiembrie, 2014

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.