Prospect Capecitabina Actavis comprimate filmate

Capecitabina Actavis este prescris de catre medici pentru tratamentul cancerelor de colon, cancerelor rectale, cancerelor gastrice sau al cancerelor de san.
Disponibil in variantele:
Capecitabina Actavis 150 mg comprimate filmate
Capecitabina Actavis 500 mg comprimate filmate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Capecitabina Actavis si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Capecitabina Actavis
3. Cum sa luati Capecitabina Actavis
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Capecitabina Actavis
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Capecitabina Actavis si pentru ce se utilizeaza
Capecitabina Actavis apartine unui grup de medicamente numite „citostatice”, care opresc cresterea celulelor canceroase. Capecitabina Actavis contine capecitabina 150 mg / 500 mg, care nu este ea insasi un citostatic. Numai dupa ce este absorbita in organism este transformata intr-un medicament anti-canceros activ (mai mult in tesuturile tumorale decat in cele normale).
Capecitabina Actavis este prescris de catre medici pentru tratamentul cancerelor de colon, cancerelor rectale, cancerelor gastrice sau al cancerelor de san.
In plus, Capecitabina Actavis este prescris de catre medici si pentru prevenirea reaparitiei cancerului de colon, dupa indepartarea completa a tumorii prin interventie chirurgicala.
Capecitabina Actavis poate fi utilizat singur sau in asociere cu alte medicamente.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Capecitabina Actavis
Nu luati Capecitabina Actavis:
– daca sunteti alergic la capecitabina, fluorouracil sau la oricare dintre celelalte componente ale Capecitabina Actavis (prezentate la pct. 6).
Trebuie sa va informati medicul daca stiti ca aveti alergie sau o reactie de hipersensibilitate la Capecitabina Actavis sau la terapia cu fluoropirimidina.
– daca sunteti gravida sau alaptati,
– daca aveti boli de sange,
– daca aveti boli ale ficatului sau boli ale rinichilor,
– daca aveti un deficit cunoscut al enzimei dihidropirimidin dehidrogenaza (DPD) sau
– daca sunteti tratat acum sau ati fost tratat in ultimele 4 saptamani cu brivudina, sorivudina sau clase similare de substante, ca parte a terapiei herpesului zoster (varicela sau zona zoster).

Atentionari si precautii:
Inainte de a incepe tratamentul cu Capecitabina Actavis, asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie daca:
– aveti boli ale ficatului sau rinichilor
– aveti sau ati avut alte boli, cum sunt afectiuni ale inimii sau dureri in piept
– aveti afectiuni la nivelul creierului
– aveti dezechilibre ale calciului
– aveti diabet zaharat

Alte medicamente si Capecitabina Actavis:
Inainte de inceperea tratamentului, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Acest lucru este foarte important, pentru ca administrarea mai multor medicamente in acelasi timp poate accentua sau slabi efectul acestora. Trebuie sa fiti precaut mai ales daca luati oricare dintre urmatoarele:
• medicamente pentru guta (alopurinol),
• medicamente anticoagulante (cumarina, warfarina),
• anumite medicamente antivirale (sorivudina si brivudina) sau
• medicamente pentru convulsiile epileptice si tremor (fenitoina).

Capecitabina Actavis cu alimente, bauturi si alcool:
Trebuie sa luati Capecitabina Actavis in decurs de maxim 30 de minute dupa mese.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Inainte de inceperea tratamentului trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, daca credeti ca sunteti gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida. Nu trebuie sa luati Capecitabina Actavis daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida. Nu trebuie sa alaptati daca luati Capecitabina Actavis. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:
Capecitabina Actavis va poate produce ameteli, greata sau oboseala. Este deci posibil ca medicamentul Capecitabina Actavis sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Capecitabina Actavis contine lactoza monohidrat:
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa il intrebati inainte de a lua Capecitabina Actavis.

3. Cum sa luati Capecitabina Actavis
Comprimatele de Capecitabina Actavis trebuie inghitite cu apa.
Medicul dumneavoastra va va prescrie doza si schema de tratament potrivite pentru dumneavoastra.
Doza de Capecitabina Actavis se calculeaza in functie de aria suprafetei corporale. Aria suprafatei corporale este calculata in functie de greutate si inaltime. Doza uzuala de Capecitabina Actavis este de 1250 mg/m2 de suprafata corporala, luata de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Se dau doua exemple:
• o persoana cu greutatea corporala de 64 kg si inaltimea de 1,64 m are o suprafata corporala de 1,7 m2 si trebuie sa ia 4 comprimate de 500 mg si 1 comprimat de 150 mg de doua ori pe zi.
• o persoana cu greutatea corporala de 80 kg si inaltimea de 1,80 m are o suprafata corporala de 2,00 m2 si trebuie sa ia 5 comprimate de 500 mg de doua ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabina Actavis se iau, in mod obisnuit, timp de 14 zile, dupa care urmeaza o perioada de 7 zile de pauza (cand nu se ia niciun comprimat). Aceasta perioada de 21 zile reprezinta un ciclu de tratament.
In cazul administrarii in asociere cu alte medicamente, doza uzuala pentru adulti poate fi mai mica de 1250 mg/m2 de suprafata corporala si este posibil sa fie necesar sa luati comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, in fiecare zi, fara perioada de pauza).

Medicul dumneavoastra va va spune ce doza trebuie sa luati, cand si pentru cat timp.
Este posibil ca medicul sa doreasca ca dumneavoastra sa luati o combinatie de comprimate a 150 mg si 500 mg pentru fiecare doza.
• Luati comprimatele in combinatia prescrisa de catre medicul dumneavoastra pentru dozele de dimineata si seara.
• Luati comprimatele intr-un interval de 30 de minute dupa sfarsitul mesei (mic dejun sau cina).
• Este foarte important sa luati toate medicamentele conform prescriptiei medicului dumneavoastra.

Daca ati luat mai multe comprimate Capecitabina Actavis decat trebuie adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua doza urmatoare.
Daca ati uitat sa luati Capecitabina Actavis: nu luati doza omisa si nici nu dublati doza urmatoare.
Continuati tratamentul obisnuit si adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca incetati sa luati Capecitabina Actavis:
Nu exista reactii adverse provocate de intreruperea tratamentului cu Capecitabina Actavis. In cazul in care utilizati anticoagulante cumarinice (de exemplu, Marcumar), la oprirea tratamentului cu Capecitabina Actavis poate fi necesar ca medicul dumneavoastrasa va ajusteze doza de anticoagulant.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire utilizarea acestui medicament, adresati-va mediculului dumneavoastra sau farmacistul.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Capecitabina Actavis poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Atunci cand Capecitabina Actavis este utilizat singur, cele mai frecvente reactii adverse, care pot afecta mai mult de 1 persoana din 10, sunt:
• diaree, greata, varsaturi, stomatita (rani la nivelul gurii si gatului) si dureri abdominale
• reactii de tip mana – picior la nivelul pielii (furnicaturi si amorteli, durere, umflare sau inrosire la nivelul palmelor sau talpilor), eruptii trecatoare pe piele, uscaciune a pielii sau mancarime
• oboseala
• pierdere a poftei de mancare (anorexie).

Aceste reactii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca intotdeauna sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra la aparitia oricarei reactii adverse. Medicul va poate indica sa reduceti doza si/sau sa intrerupeti temporar tratamentul cu Capecitabina Actavis. Acest lucru va ajuta sa reduceti riscul ca aceste reactii adverse sa continue sau sa devina severe.

INTRERUPETI imediat tratamentul cu Capecitabina Actavis si informati-l pe medicul dumneavoastra daca apare unul dintre urmatoarele simptome:
• Diaree: daca aveti o crestere la 4 sau mai multe scaune pe zi, comparativ cu numarul obisnuit de scaune din fiecare zi, sau diaree in timpul noptii.
• Varsaturi: daca numarul varsaturilor pe care le prezentati intr-o perioada de 24 de ore este mai mare de una.
• Greata: daca va pierdeti pofta de mancare si cantitatea de alimente consumata in fiecare zi este cu mult mai mica decat in mod obisnuit.
• Stomatita: daca aveti dureri, inrosire, umflaturi sau rani la nivelul gurii.
• Reactii de tip mana-picior la nivelul pielii: daca aveti dureri, umflaturi, inrosire la nivelul mainilor si/sau picioarelor.
• Febra sau infectii: daca aveti temperatura de 38°C sau mai mare, sau alte semne ale unei infectii.
• Dureri in piept: daca apare durere localizata in mijlocul pieptului, in special daca apare la efort.

Daca sunt abordate din timp, aceste reactii adverse se amelioreaza, de obicei, in timp de 2-3 zile de la intreruperea tratamentului. Totusi, daca aceste reactii adverse se manifesta in continuare, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra. Acesta va poate recomanda sa reincepeti tratamentul cu o doza mai mica.

Alte reactii adverse, mai putin frecvente si de regula usoare, care pot afecta intre 1 si 10 persoane din 100, sunt: scadere a numarului de celule albe sau rosii ale sangelui, eruptii trecatoare pe piele, usoara pierdere a parului, oboseala, febra, slabiciune, somnolenta, dureri de cap, senzatie de amorteala sau furnicaturi, modificari ale simtului gustativ, ameteli, insomnie, umflare a picioarelor, constipatie, deshidratare, herpes, inflamatie la nivelul nasului si gatului, infectii la nivelul pieptului, depresie, tulburari la nivelul ochilor, inflamatie a venelor (tromboflebita), respiratie ingreunata, sangerari la nivelul nasului, tuse, rinoree, sangerari la nivelul tubului digestiv, arsuri in capul pieptului, flatulenta excesiva, uscaciune a gurii, modificari ale culorii pielii, tulburari la nivelul unghiilor, durere la nivelul articulatiilor, pieptului sau spatelui si pierdere in greutate.

Daca sunteti ingrijorat din cauza acestora sau a oricaror alte reactii neasteptate, informati-l pe medicul dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. Cum se pastreaza Capecitabina Actavis
A nu se lasa acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister, dupa EXP.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine CapecitabinaActavis
– Substanta activa este capecitabina (150 mg per comprimat filmat).
– Substanta activa este capecitabina (500 mg per comprimat filmat).
– Celelalte componente sunt:
– Nucleul comprimatului: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, hipromeloza, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu.
– Filmul comprimatului: hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, oxid rosu de fer (E172).

Cum arata Capecitabina Actavis si continutul ambalajului
Comprimate filmate de culoare roz, in forma de capsula, biconvexe, marcate cu „150” /„500” pe o fata si netede pe cealalta fata.
Ambalajul de Capecitabina Actavis 150 mg comprimate filmate contine 60 de comprimate filmate.
Ambalajul de Capecitabina Actavis 500 mg comprimate filmate contine 120 de comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Actavis Group PTC ehf.
Reykjavikurvegur 76-78
220 Hafnarfjördur
Islanda

Fabricant
Actavis Nordic A/S
Ornegardsvej 16, 2820 Gentofte,
Danemarca

Actavis Group PTC ehf.
Reykjavikurvegur 76-78
220 Hafnarfjördur
Islanda

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2013

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.