Prospect Bloctimo 50 micrograme/doza spray nazal, suspensie

Acest medicament este utilizat in tratamentul rinitei alergice.
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Bloctimo si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Bloctimo
3. Cum sa utilizati Bloctimo
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Bloctimo
6. Contintul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Bloctimo si pentru ce se utilizeaza
Ce este Bloctimo?
Bloctimo contine furoat de mometazona, ce face parte din grupul de medicamente denumit corticosteroizi. Furoatul de mometazona nu trebuie confundat cu steroizii „anabolizanti”, utilizati in mod neadecvat de unii sportivi si administrati sub forma de comprimate sau de injectii.

Pentru ce se utilizeaza Bloctimo?
Bloctimo se utilizeaza:
Acest medicament este utilizat in tratamentul rinitei alergice determinate de alergie la polenul din iarba sau copaci (rinita alergica sezoniera, numita si “febra fanului”) sau de alergie, de exemplu la animale, acarieni sau mucegai (rinita alergica perena). Atunci cand cantitati foarte mici de substanta activa sunt pulverizate in nas, ajuta la ameliorarea inflamatiei, stranutului, mancarimilor nazale, a senzatiei de „nas infundat” sau a curgerii nasului.
In cazul rinitei alergice, Bloctimo spray nazal este utilizat la adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 6 ani.

De asemenea, acest medicament este utilizat in tratamentul polipilor nazali (mici excrescente in interiorul nasului) la adultii cu varsta de 18 ani si peste. Prin reducerea inflamatiei determina micsorarea treptata a polipilor.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Bloctimo
Nu utilizati Bloctimo
– daca sunteti alergic la furoat de mometazona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
– daca aveti o infectie la nivelul nasului. Trebuie sa asteptati pana la vindecarea acesteia inainte de a incepe sa utilizati sprayul nazal.
– daca ati suferit recent o interventie chirurgicala la nivelul nasului sau v-ati lovit la nas. Trebuie sa asteptati pana la vindecarea acestuia inainte de a incepe sa utilizati sprayul nazal.

Atentionari si precautii
Intrebati medicul sau farmacistul inainte sa utilizati Bloctimo:
– daca aveti sau ati avut tuberculoza
– daca suferiti de o infectie a ochiului cu virusul herpes simplex
– daca aveti orice alt tip de infectie
– daca luati orice alt tip de corticosteroizi, fie pe gura, fie injectabili
– daca suferiti de fibroza chistica (o boala genetica afectand mai multe organe, in mod deosebit plamanii si sistemul digestiv).

In timpul tratamentului cu Bloctimo, evitati sa veniti in contact cu persoane care sufera de rujeola sau varicela.

Anuntati medicul daca veniti in contact cu orice persoana care sufera de una dintre aceste infectii.
Utilizarea acestui spray nazal poate cauza rezultate pozitive ale testelor anti-doping.

Copii si adolescenti
Utilizarea pe termen lung a steriozilor cu administrare nazala, in doze mari, poate incetini cresterea copiilor. Medicul dumneavoastra poate verifica inaltimea copilului la interval regulate in timpul tratamentului si poate reduce doza daca se observa efecte.

Bloctimo impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Daca pentru tratamentul alergiei luati alte medicamente care contin corticosteroizi, fie pe gura fie sub forma injectabila, medicul va poate recomanda sa opriti tratamentul cand incepeti sa utilizati acest medicament. La un numar redus de persoane este posibil ca, dupa oprirea corticosteroizilor administrati oral sau injectabil, sa apara unele reactii adverse, cum sunt dureri articulare sau musculare, stare de slabiciune si depresie. In cazul aparitiei acestor simptome anuntati medicul, care va va recomanda daca sa continuati utilizarea sprayului nazal. De asemenea, este posibil sa faceti alte alergii, manifestate prin mancarimi oculare sau secretii oculare abundente sau aparitia unor pete rosii pe piele, insotite de mancarime.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti gravida, cu exceptia cazului in care v-a recomandat medicul. Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu acest medicament.

Bloctimo contine clorura de benzalconiu
Bloctimo contine solutie de clorura de benzalconiu (20 micrograme per pulverizare), care este iritant si poate provoca reactii adverse cutanate. Daca este utilizat pe perioade indelungate, conservantul clorura de benzalconiu poate cauza umflarea mucoasei nazale. In cazul unei astfel de reactii (nas congestionat permanent), trebuie utilizate pe cat posibil medicamente cu administrare orala care nu contin clorura de benzalconiu. Daca asemenea medicamente nu sunt disponibile, trebuie utilizata o alta forma farmaceutica.

3. Cum sa utilizati Bloctimo
Bloctimo este destinat doar administrarii pe cale nazala.

Doze
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Nu utilizati o doza mai mare, nu utilizati sprayul mai frecvent sau o perioada mai lunga de timp decat va recomanda medicul dumneavoastra.

Doza uzuala este de 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi. Dupa controlul simptomelor, medicul va poate recomanda sa utilizati o singura pulverizare in fiecare nara, o data pe zi.
Cu toate acestea, daca nu incepeti sa va simtiti mai bine, adresati-va medicului dumneavoastra care va poate recomanda sa cresteti doza pana la doza zilnica maxima de 4 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi. Dupa ce simptomele dumneavoastra sunt controlate, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa reduceti doza la 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi.

Utilizarea la copii si adolescenti
Copii cu varsta peste 12 ani
Doza uzuala este de 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi. Dupa controlul simptomelor, medicul va poate recomanda sa utilizati o singura pulverizare in fiecare nara, o data pe zi.
Cu toate acestea, daca nu incepeti sa va simtiti mai bine, adresati-va medicului dumneavoastra care va poate recomanda sa cresteti doza pana la maxim 4 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi. Dupa ce simptomele dumneavoastra sunt controlate, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa reduceti doza la 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani
Doza uzuala este de o pulverizare in fiecare nara, o data pe zi.

Forme severe de febra fanului
Daca suferiti de o forma severa de febra a fanului, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa incepeti tratamentul cu Bloctimo cu doua pana la patru saptamani inainte de inceperea sezonului polenului, acesta ajutand la preventia aparitiei simptomelor de febra a fanului. Medicul dumneavoastra va poate recomanda utilizarea altor tratamente impreuna cu acest medicament, in special daca aveti mancarimi oculare sau ochii iritati. La sfarsitul sezonului febrei fanului ar trebui ca simptomele dumneavoastra sa se amelioreze si este posibil sa nu mai aveti nevoie de tratament.

Polipi nazali
Doza uzuala de incepere a tratamentului este de 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi.
Daca simptomele nu sunt controlate dupa 5-6 saptamani, doza poate fi crescuta la 2 pulverizari in fiecare nara, de 2 ori pe zi. Dupa ce simptomele sunt controlate, medicul va poate recomanda sa reduceti doza. Daca nu observati nicio ameliorare a simptomelor dupa 5-6 saptamani de administrare de doua ori pe zi, trebuie sa contactati medicul pentru a discuta despre alte tratamente.

Mod de administrare
Cum sa pregatiti sprayul nazal pentru utilizare
Sprayul dumneavoastra nazal Bloctimo are un capac protector care protejeaza pompa dozatoare si o mentine curata.
Nu uitati sa scoateti capacul protector inainte de utilizarea sprayului si sa il puneti la loc dupa utilizare.
Daca utilizati sprayul pentru prima data, poate fi necesara „armarea” flaconului prin pulverizarea sprayului de 10 ori pana la producerea unui nor fin.

1. Mai intai agitati usor flaconul
2. Puneti indexul si degetul mijlociu de o parte si de alta a pompei dozatoare, iar degetul mare sub flacon.
3. Indreptati pompa dozatoare la distanta de dumneavoastra si apoi apasati cu degetele pentru a pompa sprayul.

Daca nu ati actionat sprayul timp de 14 zile sau mai mult, trebuie sa il „re-armati” prin pulverizare de 2 ori, pana cand se produce uniformizarea continutului.
La o doza normala de 2 pulverizari in fiecare nara pentru tratamentul febrei fanului, rinitei perene si polipilor nazali, acest medicament ar trebui sa furnizeze suficiente doze pentru 15 zile (flacon cu 60 de pulverizari), 30 de zile (flacon cu 120 pulverizari) sau 35 de zile (flacon cu 140 pulverizari).

Cum sa utilizati sprayul nazal
1. Agitati usor flaconul si scoateti capacul protector.
2. Suflati-va usor nasul.
3. Inchideti o nara cu un deget si introduceti pompa dozatoare in cealalta nara. Inclinati putin capul in fata, tinand flaconul orientat in sus.
4. Incepeti sa inspirati usor si lent pe nas si, in timp ce inspirati, pulverizati un puf in nas, apasand in jos O SINGURA DATA cu degetele.
5. Expirati pe gura. Repetati pasul 4 ca sa inhalati un al doilea puf in aceeasi nara.
6. Scoateti pompa dozatoare din nara si expirati pe gura.
7. Repetati pasii 3 pana la 6 pentru cealalta nara.
Dupa utilizarea sprayului, stergeti cu atentie pompa dozatoare cu o batista curata sau cu un servetel si puneti la loc capacul protector.

Cum sa curatati sprayul nazal
Este important sa va curatati in mod regulat sprayul nazal, altfel este posibil sa nu functioneze corect.
Scoateti capacul protector si trageti in afara cu blandete pompa dozatoare. Spalati pompa dozatoare si capacul protector in apa calda si apoi clatiti sub robinet. Lasati la uscat intr-un loc caldut. Impingeti pompa dozatoare la loc in flacon si puneti la loc capacul protector. Sprayul va trebui re-armat prin 2 pulverizari la prima utilizare de dupa spalare.

Daca utilizati mai mult Bloctimo decat trebuie
Este important sa va administrati doza asa cum este mentionat in acest prospect sau asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Utilizarea unei cantitati mai mari sau mai mici va poate agrava simptomele.
Spuneti medicului dumneavoastra daca ati utilizat in mod accidental o cantitate mai mare decat cea recomandata. Daca utilizati corticosteroizi o perioada lunga de timp sau in cantitati mari, este posibil ca, in cazuri rare, acestia sa va afecteze unii dintre hormonii dumneavoastra. La copii, acest lucru poate afecta cresterea si dezvoltarea.

Daca uitati sa utilizati Bloctimo
Daca ati uitat sa utilizati sprayul nazal la momentul potrivit, utilizati-l imediat dupa ce va amintiti, apoi continuati conform programului obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Bloctimo
La unii pacienti, Bloctimo poate incepe sa le amelioreze simptomele dupa 12 ore de la prima administrare. Cu toate acestea, este posibil ca beneficiul complet al tratamentului sa nu fie observat timp de pana la doua zile. Este foarte important sa utilizati in mod regulat sprayul nazal. Nu opriti tratamentul chiar daca va simtiti mai bine, decat daca medicul dumneavoastra v-a spus sa faceti acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

NU MAI luati acest medicament si solicitati imediat asistenta medicala daca aveti oricare dintre urmatoarele manifestari, care pot fi semne ale unei reactii alergice severe:
– Dificultate la respiratie sau inghitire
– Umflare a fetei, buzelor, limbii sau gatului

Alte reactii adverse:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
– Cefalee
– Sangerari nazale
– Dureri in nas sau in gat

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
– Infectii ale tractului respirator superior

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
– Reactii alergice imediate

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)
– Presiune crescuta la nivelul ochiului (glaucom), determinand tulburari vizuale
– Leziuni la nivelul componentei nasului care separa narile
– Modificari ale gustului sau mirosului.

Reactii adverse suplimentare la copii si adolescenti
Utilizate in doze mari si pe o perioada indelungata la copii, sprayurile nazale cu corticosteroizi pot reduce cresterea. Inaltimea copilului dumneavoastra trebuie monitorizata regulat.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http:/www.anm.ro/.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Bloctimo
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C.
Nu utilizati Bloctimo dupa data de expirare inscrisa pe flacon si pe cutie. Data expirarii se refera la ultima zi a lunii respective.
Fiecare flacon trebuie utilizat in decurs de 2 luni de la prima deschidere. Deschideti doar un flacon o data.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai utilizati. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Bloctimo
• Substanta activa este: Furoat de mometazona. Fiecare doza eliberata contine mometazona furoat 50 mg, sub forma de mometazona furoat monohidrat
• Celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu, glicerol, polisorbat 80, celuloza microcristalina si carmeloza sodica, acid citric monohidrat, citrat de sodiu, apa purificata.

Cum arata Bloctimo si continutul ambalajului
Bloctimo este un spray nazal suspensie.
Flacoanele contin 60 de pulverizari, 120 de pulverizari sau 140 de pulverizari.
Flacoanele cu 60, 120 si 140 de pulverizari sunt furnizate in cutii cu 1 spray nazal.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Actavis Group PTC ehf
Reykjavikurvegi 76-78, 220 Hafnafjordur
Islanda

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.