Prospect ATENOLOL 50 mg, 100 mg

Indicatii: Hipertensiune arteriala (singur sau asociat cu alti agenti antihipertensivi, in special diuretice tiazidice); angina pectorala; prevenirea secundara a infarctului acut de miocard la pacientii stabilizati hemodinamic; aritmii.
Compozitie: Un comprimat contine 50 mg, respectiv 100 mg atenolol, excipienti q.s. pentru un comprimat.

Actiune terapeutica: Atenololul este un simpatolitic beta1-blocant selectiv, lipsit de activitate de stabilizare a membranei si de activitate simpatomimetica intrinseca (partial agonist). Actiunea selectiva nu este absoluta, la doze mari blocand si receptorii beta2, in special pe cei localizati in musculatura bronhica si vasculara.

Datorita beta-blocarii adrenergice si a altor mecanisme atenololul are urmatoarele actiuni: antihipertensiva: prin antagonizarea competitiva a catecolaminelor in special la nivelul miocardului avand ca efect diminuarea frecventei respectiv debitului cardiac, printr-un mecanism central de scadere a tonusului muscular periferic, prin scaderea secretiei de renina; antianginoasa: datorita efectelor cronotropic si inotropic negative se reduce necesarul de oxigen al inimii, avand ca efect cresterea tolerantei la efort; antiaritmica: antagonizeaza aritmiile produse de catecolamine si digitalice, restabileste ritmul sinusal in tahicardia ventriculara experimentala indusa.

Reactii adverse: Medicamentul este in general bine tolerat, reactiile adverse cele mai comune sunt de obicei usoare si trecatoare: extremitati reci, oboseala musculara; tulburari gastrointestinale: diaree; tulburari cardiovasculare: bradicardie, hipotensiune, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; tulburari SNC: ameteala, greata, depresie mentala, dureri de cap, vise intense, tulburari de somn. Foarte rar pot apare: ras psoriaziform sau exacerbarea psoriazisului, purpura, alopecie reversibila. O varietate de efecte adverse raportate la alte beta-blocante pot fi considerate potentiale efecte adverse ale Atenololului: efecte hematologice: agranulocitoza; efecte alergice: febra, laringospasm, disfunctii respiratorii; efecte SNC: depresie mentala progresiva, halucinatii, sindrom reversibil acut de dezorientare in timp si spatiu, pierderea pe termen scurt a memoriei; efecte gastrointestinale: tromboze arteriale mezenterice, colite ischemice; alte efecte: rash eritematos, fenomen Raynaud.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la medicament sau la oricare alt beta-blocant adrenergic; bradicardie sinusala; bloc AV gradul II-III; soc cardiogen; insuficienta cardiaca decompensata.

Precautii: Administrarea Atenololului se face sub control medical. Se administreaza cu prudenta pacientilor cu urmatoarele afectiuni: insuficienta cardiaca, boli bronhospastice, diabet si hipoglicemie, functie renala afectata, bradicardie, tulburari circulatorii periferice. Atentionari speciale: in anestezie si marea chirurgie: nu se recomanda intreruperea tratamentului inaintea interventiei chirurgicale; se informeaza anestezistul pentru a alege anestezicul cu activitatea inotropa negativa cea mai joasa. Nu se intrerupe brusc tratamentul: risc de exacerbare a anginei si grabirea infarctului miocardic. Folosirea la femei insarcinate: impune evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc.

Supradozare: Simptomele supradozarii sunt: letargie, tulburari respiratorii, pauza sinusala, bradicardie, insuficienta cardiaca congestiva, hipotensiune, bronhospasm si hipoglicemie.

Tratament: inlaturarea medicamentului neabsorbit (administrarea de emetice, lavaj gastric, carbune activat), hemodializa, tratament simptomatic. In caz de: bradicardie: atropina intravenos; bloc AV gradul II-III: isoproterenol; insuficienta cardiaca: digitalizarea pacientului si administrarea de diuretic. Glucagonul poate fi folositor; hipotensiune: vasopresoare ca dopamina sau norepinefrina. Monitorizarea tensiunii arteriale; bronhospasm: un beta-stimulant ca: isoproterenol, terbutalina si/sau aminofilina; hipoglicemie: glucoza intravenos.

Interactiuni cu alte medicamente: Atenololul interactioneaza cu: medicamentele care produc depletia catecolaminelor (ex. rezerpina) – au efect aditiv, putand produce: hipotensiune si/sau bradicardie; anestezice, alcool, anxiolitice, diuretice: creste efectul hipotensiv; antiaritmice, glicozide cardiotonice: risc crescut de bloc AV si bradicardie; blocantii canalelor de calciu (diltiazem, verapamil): exagerare a efectelor hipotensive, bradicardie si insuficienta cardiaca; antihipertensive: creste efectul hipotensiv. Atenololul exacerbeaza fenomenul rebound ce apare la intreruperea brusca a tratamentului cu clonidina. Daca cele doua substante se administreaza concomitent, administrarea Atenololului trebuie intrerupta cu cateva zile inaintea intreruperii administrarii clonidinei. Daca se inlocuieste clonidina cu Atenololul, administrarea acestuia trebuie intarziata cateva zile dupa intreruperea administrarii clonidinei; antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, hormoni sexuali (estrogeni si contraceptive orale).

Doze, mod de administrare: Tratamentul cu Atenolol trebuie indivi-dualizat. Hipertensiune: doza initiala de Atenolol este de 50 mg/zi, fie singur sau asociat cu diuretice tiazidice. Daca efectul optim nu se obtin in 1-2 saptamani se creste doza la 100 mg/zi in una sau doua prize. Angina pectorala: doza initiala este de 50 mg/zi. Daca efectul optim nu se obtine intr-o saptamana se creste doza la 100 mg/zi intr-o singura priza. Unii pacienti necesita pentru obtinerea efectului optim doze de 200 mg/zi. Infarct miocardic: tratamentul oral cu Atenolol este tratament aditional celui i.v.. Se administreaza 50 mg la 10 minute dupa administrarea ultimei doze de Atenolol intravenos, apoi se repeta 50 mg la 12 ore si se continua cu 100 mg/zi in doza unica. Copii: nu se administreaza pentru ca nu exista experienta in utilizarea pediatrica. Varstnici: dozele se reduc in special la pacientii cu functie renala afectata, in functie de clearence-ul creatininei. Pacientilor dializati: se administreaza cate 50 mg dupa fiecare tratament de dializa, sub supraveghere medicala.

Forma de prezentare: Cutii continand 2 blistere a cate 10 comprimate de 25 mg. Cutii continand 2 blistere a cate 10 comprimate de 50 mg.

Conditii de pastrare: In ambalajul original, la temperaturi cuprinse intre 15-30°C. Ferit de lumina si umiditate. Termen de valabilitate: 2 ani.

Producator: Labormed Pharma

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.