Prospect Atacand Plus comprimate

Este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la pacientii adulti.
Disponibil in variantele:
Atacand Plus 16 mg/12,5 mg comprimate
Atacand Plus 32 mg/12,5 mg comprimate
Atacand Plus 32 mg/25 mg comprimate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Atacand Plus si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Atacand Plus
3. Cum sa luati Atacand Plus
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Atacand Plus
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE ATACAND PLUS SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Denumirea medicamentului dumneavoastra este Atacand Plus. Este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la pacientii adulti. Atacand Plus contine doua substante active: candesartan cilexetil si hidroclorotiazida. Acestea actioneaza impreuna pentru a va scadea tensiunea arteriala.
– Candesartan cilexetil face parte dintr-o clasa de medicamente denumita antagonisti ai receptorului de angiotensina II. Face ca vasele dumneavoastra de sange sa se relaxeze si sa se dilate. Acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
– Hidroclorotiazida face parte dintr-o clasa de medicamente denumita diuretice (comprimate care elimina apa). Hidroclorotiazida va ajuta organismul sa elimine apa si sarurile, cum este sodiul, in urina. Acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Medicul dumneavoastra va poate prescrie Atacand Plus, daca tensiunea dumneavoastra arteriala nu a fost controlata corespunzator de candesartan cilexetil sau de hidroclorotiazida administrate singure.

2. INAINTE SA LUATI ATACAND PLUS
Nu luati Atacand Plus daca:
– sunteti alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la hidroclorotiazida sau la oricare dintre celelalte componente ale Atacand Plus (vezi pct. 6).
– sunteti alergic la medicamente sulfonamide. Daca nu sunteti sigur daca acest lucru este valabil in cazul dumneavoastra, va rugam sa il intrebati pe medicul dumneavoastra.
– sunteti insarcinata de mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine sa evitati utilizarea Atacand Plus si in stadiile initiale ale sarcinii – vezi sectiunea referitoare la sarcina).
– aveti probleme severe ale rinichilor.
– aveti boala severa a ficatului sau obstructie biliara (o problema a drenajului bilei din vezicula biliara)
– aveti constant concentratii mici de potasiu in sange.
– aveti constant concentratii mari de calciu in sange.
– ati avut vreodata guta.
Daca nu sunteti sigur daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Atacand Plus.

Aveti grija deosebita cand utilizati Atacand Plus
Inainte sa luati sau in timp ce luati Atacand Plus, informati-l pe medicul dumneavoatra daca:
– aveti diabet zaharat.
– aveti probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor.
– vi s-a efectuat recent un transplant renal.
– varsati sau ati prezentat recent varsaturi severe sau aveti diaree.
– aveti o boala a glandelor suprarenale denumita sindromul Conn (denumit si hiperaldosteronism primar)
– ati avut vreodata o boala denumita lupus eritematos sistemic (LES)
– aveti tensiune arteriala mica
– ati avut vreodata accident vascular cerebral
– ati avut vreodata alergie sau astm bronsic
– trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca considerati ca sunteti (sau ati putea ramane) gravida. Atacand Plus nu este recomandat in stadiile initiale ale sarcinii si nu trebuie luat daca sarcina este mai mare de 3 luni, deoarece poate provoca leziuni grave copilului dumneavoastra daca este utilizat in acest stadiu al sarcinii (vezi sectiunea referitoare la sarcina).
Medicul dumneavoastra poate dori sa va vada mai des sau sa efectueze anumite analize daca aveti vreuna dintre aceste boli.
Daca urmeaza sa vi se efectueze o operatie, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe stomatolog ca luati Atacand Plus. Acest lucru este necesar deoarece Atacand Plus, atunci cand este combinat cu anumite anestezice, poate provoca o scadere a tensiunii arteriale.
Atacand Plus poate provoca cresterea sensibilitatii pielii la soare.

Utilizarea la copii si adolescenti
Nu exista experienta privind utilizarea Atacand Plus la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani). De aceea, Atacand Plus nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Atacand Plus poate influenta modul in care actioneaza unele medicamente, iar unele medicamente pot avea efect asupra Atacand Plus. Daca utilizati anumite medicamente, este posibil sa fie necesar ca medicul dumneavoastra sa va faca analize de sange periodic.

In special, informati-l pe medicul dumneavoatra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:
– Alte medicamente care va ajuta la scaderea tensiunii arteriale, incluzand beta blocante, diazoxid si inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) cum sunt enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul.
– Medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).
– Acid acetilsalicilic (daca luati mai mult de 3 g in fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii si inflamatiei).
– Suplimente de potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu (medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sangele dumneavoastra).
– Calciu sau suplimente de vitamina D.
– Medicamente pentru scaderea colesterolului, cum sunt colestipolul sau colestiramina.
– Medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulina).
– Medicamente pentru controlul ritmului batailor inimii (medicamente antiaritmice) cum sunt digoxina si beta blocantele.
– Medicamente ale caror efecte pot fi influentate de concentratiile de potasiu din sange cum sunt unele medicamente antipsihotice.
– Heparina (un medicament pentru subtierea sangelui).
– Comprimate care elimina apa (diuretice).
– Laxative.
– Penicilina (un antibiotic).
– Amfotericina (pentru tratamentul infectiilor fungice).
– Litiu (un medicament pentru probleme de sanatate mintala).
– Steroizi cum este prednisolonul.
– Hormon pituitar (ACTH).
– Medicamente pentru tratamentul cancerului.
– Amantadina (pentru tratamentul bolii Parkinson sau pentru infectiile grave provocate de virusuri).
– Barbiturice (un tip de sedative utilizat si pentru tratamentul epilepsiei).
– Carbenoxolona (pentru tratamentul bolii esofagiene sau ulcerelor de la nivelul gurii).
– Medicamente anticolinergice cum sunt atropina si biperidenul.
– Ciclosporina, un medicament utilizat in caz de transplant de organ, pentru evitarea respingerii organului transplantat.
– Alte medicamente care pot duce la amplificarea efectului antihipertensiv cum sunt baclofenul (un medicament pentru ameliorarea spasticitatii), amifostina (utilizata in tratamentul cancerului) si anumite medicamente antipsihotice.

Folosirea Atacand Plus impreuna cu alimente si bauturi (in special cu alcool etilic)
– Puteti sa luati Atacand Plus cu sau fara alimente.
– Cand vi se prescrie Atacand Plus, discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa beti alcool etilic.
Alcoolul etilic va poate face sa va simtiti ametit sau slabit.

Sarcina si alaptarea
Sarcina
Trebuie sa il informati pe medicul dumneavoatra daca credeti ca sunteti (sau ca ati putea ramane) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa intrerupeti administrarea Atacand Plus inainte de a ramane gravida sau cat mai curand dupa ce aflati ca sunteti gravida si va va sfatui sa luati alt medicament in loc de Atacand Plus. Atacand Plus nu este recomandat in stadiile initiale ale sarcinii si nu trebuie luat cand sarcina este mai mare de 3 luni, deoarece poate provoca leziuni grave copilului dumneavoastra, daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.

Alaptare
Informati-l pe medicul dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti sa alaptati. Atacand Plus nu este recomandat mamelor care alapteaza si medicul dumneavoastra poate alege alt tratament pentru dumneavoastra daca doriti sa alaptati, mai ales in cazul in care copilul dumneavoastra este non-nascut sau prematur.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Unele persoane se pot simti obosite sau ametite atunci cand iau Atacand Plus. Daca acest lucru este valabil in cazul dumneavoastra, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje sau vehicule.

Informatii importante privind unele componente ale Atacand Plus
Atacand Plus contine lactoza care este un tip de zahar. Daca vi s-a spus de catre medic ca aveti intoleranta la anumite glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI ATACAND PLUS
Luati intotdeauna Atacand Plus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Este important sa continuati sa luati Atacand Plus in fiecare zi.

Doza uzuala de Atacand Plus este de un comprimat o data pe zi.
Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa.
Incercati sa luati comprimatul in fiecare zi, la aceeasi ora. Acest lucru va va ajuta sa va amintiti sa il luati.

Daca luati mai mult Atacand Plus decat trebuie
Daca luati mai mult Atacand Plus decat v-a prescris medicul dumneavoastra, contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Atacand Plus
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Pur si simplu luati urmatoarea doza, in mod normal.

Daca incetati sa luati Atacand Plus
Daca incetati sa luati Atacand Plus, tensiunea arteriala va poate creste din nou. De aceea, nu opriti tratamentul cu Atacand Plus inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Atacand Plus poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Este important sa stiti care pot fi aceste reactii adverse. Unele dintre reactiile adverse la Atacand Plus sunt provocate de candesartan cilexetil, iar altele sunt provocate de hidroclorotiazida.
Intrerupeti administrarea Atacand Plus si solicitati imediat ajutor medical daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice:
– dificultati la respiratie, cu sau fara umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
– umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care va poate provoca dificultati la inghitire.
– mancarime severa a pielii (cu umflaturi pe piele).

Atacand Plus poate provoca o scadere a numarului de globule albe. Rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi scazuta si puteti observa oboseala, infectie sau febra. Daca se intampla acest lucru, contactati-l pe medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va poate efectua ocazional analize de sange pentru a verifica daca Atacand Plus a avut vreun efect asupra sangelui dumneavoastra (agranulocitoza).

Alte reactii adverse posibile includ:
Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
– Modificari ale rezultatelor analizelor de sange:
– O cantitate redusa de sodiu in sangele dumneavoastra. Daca aceasta scadere este severa, puteti observa slabiciune, lipsa de energie sau crampe musculare.
– O cantitate crescuta de potasiu in sangele dumneavoastra, mai ales daca aveti deja probleme ale rinichilor sau insuficienta cardiaca. Daca aceasta situatie este severa, puteti observa oboseala, slabiciune, batai neregulate ale inimii sau senzatie de intepaturi si furnicaturi.
– O cantitate crescuta de colesterol, zahar sau acid uric in sangele dumneavoastra.
– Zahar in urina dumneavoastra.
– Senzatie de ameteli/senzatie de invartire sau de slabiciune.
– Durere de cap.
– Infectie respiratorie.

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 100)
– Tensiune arteriala mica. Aceasta va poate face sa va simtiti lesinat sau ametit.
– Pierdere a poftei de mancare, diaree, constipatie, iritatie gastrica.
– Eruptie trecatoare pe piele, eruptie insotita de umflaturi pe piele (urticarie), eruptie provocata de sensibilitatea la lumina soarelui.

Rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 1000)
– Icter (ingalbenire a pielii sau a albului ochilor). Daca vi se intampla acest lucru, contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra.
– Efecte asupra modului in care functioneaza rinichii dumneavoastra, mai ales daca aveti probleme ale rinichilor sau insuficienta cardiaca.
– Tulburari ale somnului, depresie, agitatie.
– Senzatie de furnicaturi sau intepaturi la nivelul bratelor sau picioarelor.
– Vedere incetosata pentru o scurta perioada de timp.
– Batai anormale ale inimii.
– Dificultati la respiratie (incluzand inflamatie a plamanilor si prezenta de lichid la nivelul plamanilor).
– Temperatura mare (febra).
– Inflamatie a pancreasului. Aceasta provoaca durere moderata sau severa la nivelul stomacului.
– Crampe musculare.
– Leziuni ale vaselor de sange, care provoaca puncte rosii sau vinetii pe piele.
– O reducere a numarului de globule albe sau rosii sau de trombocite din sange.

Puteti observa oboseala, infectie, febra sau invinetire cu usurinta.
– O eruptie severa, care apare rapid, cu vezicule si descuamare a pielii si posibil vezicule in interiorul gurii
– Agravare a unor reactii asemanatoare lupusului eritematos existent sau aparitie a unor reactii cutanate neobisnuite

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
– Umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
– Mancarime.
– Durere la nivelul spatelui, durere la nivelul articulatiilor si muschilor.
– Modificari ale modului in care functioneaza ficatul dumneavoastra, incluzand inflamatie a ficatului (hepatita). Puteti observa oboseala, ingalbenire a pielii si a albului ochilor si simptome ca de gripa.
– Tuse
– Greata.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
– Scaderea brusca a vederii
– Durere brusca la nivelul ochiului (glaucom acut cu unghi inchis)
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ATACAND PLUS
– A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
– Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
– Nu utilizati Atacand Plus dupa data de expirare inscrisa pe cutie, blister sau flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Atacand Plus
Substantele active din Atacand Plus sunt candesartan cilexetil si hidroclorotiazida. Comprimatele contin 16 mg sau 32 mg de candesartan cilexetil si 12,5 mg sau 25 mg de hidroclorotiazida.
Celelalte componente sunt: carmeloza calcica, hidroxipropilceluloza, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, amidon de porumb si macrogol.
Atacand Plus 16 mg/12,5 mg si Atacand Plus 32 mg/25 mg contin si oxid rosu de fer (E 172).
Atacand Plus 16 mg/12,5 mg, Atacand Plus 32 mg/12,5 mg si Atacand Plus 32 mg/25 mg contin si oxid galben de fer (E 172).

Cum arata Atacand Plus si continutul ambalajului
Comprimatele Atacand Plus 16/12,5 mg sunt ovale, biconvexe, de culoarea piersicii, cu o linie mediana pe ambele fete si marcate cu A CS pe o fata.

Comprimatele Atacand Plus 32 mg/12,5 mg sunt ovale, biconvexe, de culoare galbena, cu o linie mediana si marcate cu A CJ pe o fata si un marcaj median pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale de-a lungul liniei mediane.

Comprimatele Atacand Plus 32 mg /25 mg sunt ovale, biconvexe, de culoare roz, cu o linie mediana si marcate cu A CD pe o fata si un marcaj median pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale de-a lungul liniei mediane.

Comprimatele Atacand Plus 16 mg/12,5 mg sunt disponibile in cutii cu flacon din plastic continand 100 comprimate sau in cutii cu blistere care contin 7, 14, 15, 15×1 (blister unidoza), 28, 28×1 (blister unidoza), 30, 30×1 (blister unidoza), 50, 50×1 (blister unidoza), 56, 56×1 (blister unidoza), 90, 98, 98×1 (blister unidoza), 100 si 300 comprimate.

Comprimatele Atacand Plus 32 mg/12,5 mg sunt disponibile in cutii cu flacon din plastic continand 100 comprimate sau in cutii cu blistere care contin 7, 14, 15, 15×1 (blister unidoza), 28, 28×1 (blister unidoza), 30, 30×1 (blister unidoza), 50, 50×1 (blister unidoza), 56, 56×1 (blister unidoza), 98, 98×1 (blister unidoza), 100 si 300 comprimate.

Comprimatele Atacand Plus 32 mg/25 mg sunt disponibile in cutii cu blistere care contin 7, 14, 15, 15×1 (blister unidoza), 28, 28×1 (blister unidoza), 30, 30×1 (blister unidoza), 50, 50×1 (blister unidoza), 56, 56X1 (blister unidoza), 98, 98×1 (blister unidoza), 100 si 300 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
AstraZeneca AB,
SE-15185, Sodertalje, Suedia

Fabricanti
AstraZeneca AB
Gartunavagen SE-151 85 Sodertalje, Suedia

AstraZeneca GmbH
Tinsdaler Weg 183, D-22880 Wedel, Germania

Corden Pharma GmbH
Otto-Hahn-Strasse, 68723 Plankstad, Germania

AndersonBrecon (UK) Limited
Forest Road, Hay-on-Wye Hereford,
Herefordshire, HR3 5EH Marea Britanie

AndersonBrecon (UK) Limited
Wye Valley Business Park, Brecon Road, Hay-on-Wye Hereford,
Herefordshire, HR3 5PG, Marea Britanie

AstraZeneca UK Limited
Silk Road Business Park, Macclesfield, Cheshire,
SK10 2NA, Marea Britanie

Biofabri, S.L.
A Relva, s/n, O Porrino
36400 Pontevedra, Spania

Astrazeneca Reims
Parc Industriel Pompelle, Chemin de Vrilly
51689 Reims Cedex 2, Franta

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.