Prospect Amlodipina Generics

Amlodipina este utilizata pentru tensiune arteriala crescuta si variate tipuri de angina pectorala exceptand angina pectorala instabila
Disponibil in variantele de:
Amlodipina Generics 5 mg
Amlodipina Generics 10 mg

IN ACEST PROSPECT GASITI:
1. Ce este Amlodipina Generics si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Amlodipina Generics
3. Cum sa luati Amlodipina Generics
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Amlodipina Generics
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE AMLODIPINA GENERICS SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Amlodipina apartine unei clase de medicamente cunoscute ca blocante ale canalelor de calciu (antagonisti de calciu). Blocantele canalelor de calciu scad tensiunea arteriala relaxand peretii vaselor de sange astfel incat sangele sa treaca mai usor prin ele. Ele au de asemenea un efect asupra inimii, astfel incat pot fi folosite pentru angina (angina pectorala). Ele amelioreaza aportul sanguin catre muschiul cardiac acesta primind mai mult oxigen si avand ca rezultat.prevenirea aparitiei durerii in piept.

Amlodipina este utilizata pentru:
– Tensiune arteriala crescuta
– Variate tipuri de angina pectorala exceptand angina pectorala instabila
Amlodipina poate fi utilizata pentru a trata angina pectorala, singura sau impreuna cu alte medicamente.

2. INAINTE SA LUATI AMLODIPINA GENERICS
Nu utilizati Amlodipina Generics
– Daca sunteti alergic (hipersensibil) la amlodipina sau la blocante ale canalelor de calciu similare (asa numitii derivati de dihidropiridina), sau la oricare dintre celelalte componente ale Amlodipina Generics
– Daca aveti tensiune arteriala foarte mica
– Daca suferiti de soc (o scadere severa a tensiunii arteriale datorita careia deveniti inconstient).
– Daca aveti insuficienta cardiaca instalata in urma unui infarct miocardic acut.
– Daca fluxul sanguin din partea stanga a inimii este obstructionat.
In cazul in care nu sunteti sigur daca va aflati in oricare dintre situatiile de mai sus, intrebati farmacistul sau medicul dumneavoastra.

Aveti grija deosebita cand utilizati Amlodipina Generics
-Daca aveti insuficienta cardiaca
– Daca aveti probleme cu rinichii
– Daca aveti probleme cu ficatul; amlodipina trebuie utilizata cu foarte mare atentie deoarece doza necesara nu este cunoscuta exact in aceasta situatie.

Utilizarea altor medicamente
Diltiazem (un medicament folosit pentru a trata tensiunea arteriala crescuta si probleme cu ritmul cardiac): utilizarea concomitenta poate creste efectul amlodipinei. Utilizarea concomitenta a altor medicamente, precum ketoconazolul, itraconazolul (medicamente pentru infectiile cu ciuperci), inhibitori de proteaza aHIV cum este ritonavir (un medicament pentru HIV/SIDA), claritromicina, eritromicina, telitromicina (antibiotice) si nefazodona (medicament pentru a trata depresia) poate de asemenea creste efectul amlodipinei. Ketoconazolul, itraconazolul sau ritonavirul pot creste efectul amlodipinei chiar mai mult decat diltiazemul.
Efectul amlodipinei poate fi scazut de catre medicamente care cresc metabolizarea amlodipinei, cum sunt rifampicina si rifabutina (antibiotice utilizate pentru anumite infectii), sunatoarea (un produs pentru depresie care poate fi cumparat fara prescriptie medicala), dexametazona (cortizon), fenobarbitalul, fenitoina, carbamazepina (medicamente pentru epilepsie) si nevirapina (medicament antiviral).
Amlodipina poate creste efectul altor medicamente utilizate pentru a scadea tensiunea arteriala (cum sunt beta-blocantele, inhibitorii ECA, alfa-blocantele si diureticele-medicamente care elimina apa). La pacientii cu risc (de exemplu, persoanele care au avut recent un infarct miocardic), asocierea antagonistilor de calciu cu un beta-blocant poate determina insuficienta cardiaca, tensiune arteriala scazuta, si un (nou) infarct miocardic.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, incluzand medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Amlodipina Generics impreuna cu alimente si bauturi
Amlodipina poate fi utilizata cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea
Exista putine informatii daca este daunator sa se administreze amlodipina in timpul nasterii. Amlodipina trebuie administrata in timpul sarcinii numai daca medicul dumneavoastra decide ca este absolut necesar.
Nu exista informatii asupra utilizarii amlodipinei in timpul alaptarii. Sunteti sfatuita sa nu alaptati in timp ce luati amlodipina. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Copii
Siguranta si eficacitatea au fost studiate la baieti si fete cu varsta intre 6 si 17 ani. Amlodipina Generics nu a fost studiata la copiii cu varsta sub 6 ani. Pentru mai multe informatii, discutati cu medicul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Amlodipina poate determina ameteli, oboseala, sau greata. Aceste reactii adverse sunt mai probabil sa apara dupa inceperea tratamentului sau dupa cresterea dozei. Daca aveti oricare din aceste reactii adverse, trebuie sa aveti in vedere ca aceasta poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si/sau de a folosi utilaje.

3. CUM SA LUATI AMLODIPINA GENERICS
Intotdeauna sa luati Amlodipina Generics exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa va sfatuiti cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza este stabilita de catre medicul dumneavoastra.
Inghititi comprimatele cu suficient lichid, de exemplu cu un pahar de apa. Comprimatele pot fi luate inainte, in timpul sau dupa masa.

Adulti
Doza initiala pentru tensiune arteriala mare si angina pectorala: 5 mg o data pe zi.
Doza maxima pentru tensiune arteriala mare si angina pectorala: daca nu s-a observat un efect suficient dupa 2-4 saptamani, doza poate fi crescuta pana la maxim 10 mg o data pe zi.

Varstnici
Nu exista o doza speciala pentru varstnici; totusi, trebuie avuta atentie cand este crescuta doza.

Copii (cu varsta intre 6-17 ani)
Pentru copii (cu varsta intre 6-17 ani), doza uzuala de initiere recomandata este de 2,5 mg pe zi. Doza maxima recomandata este de 5 mg pe zi.

Daca aveti probleme la nivelul rinichilor
Daca aveti probleme la nivelul rinichilor, doza nu trebuie schimbata. Amlodipina nu poate fi eliminata din sange prin dializa (rinichi artificial).
Daca faceti dializa, amlodipina trebuie luata cu deosebita atentie.

Daca aveti probleme la nivelul ficatului
Doza exacta necesara pentru pacientii cu probleme la nivelul ficatului nu a fost determinata. Daca aveti probleme la nivelul ficatului, amlodipina trebuie luata cu deosebita atentie (vezi, de asemenea, pct „Aveti grija deosebita cu Amlodipina Generics”).
Daca considerati ca Amlodipina Generics nu are efect sau are un efect prea puternic, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Amlodipina Generics
Daca dumneavoastra sau altcineva a luat amlodipina in exces, contactati imediat medicul dumneavoastra sau departamentul de urgentta al unui spital. Persoana respectiva trebuie asezata la orizontala cu bratele si picioarele in sus (sprijinindu-se pe cateva perne, de exemplu). Simptomele supradozajului sunt: ameteli marcate si/sau senzatie de confuzie, probleme de respiratie, senzatia de a urina des.

Daca uitati sa luati Amlodipina Generics
Daca ati uitat sa luati un comprimat, il mai puteti lua pana la 12 ore de la ora obisnuita la care trebuia sa luati comprimatul. Daca au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia sa luati comprimatul, nu trebuie sa luati doza uitata si trebuie sa luati urmatorul comprimat la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Amlodipina Generics
Medicul dumneavoastra v-a spus pentru cat timp va trebui sa luati amlodipina. Daca opriti tratamentul brusc, simptomele dumneavoastra pot reveni. Nu opriti tratamentul mai devreme decat ati stabilit, fara sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Amlodipina Generics poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. O lista cu posibilele reactii adverse este prezentata mai jos:

Foarte frecvente inseamna 1 sau mai mult de 1 din 10 pacienti

Frecvente inseamna 1 sau mai mult de 1 din 100 pacienti dar mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente inseamna 1 sau mai mult de 1 din 1000 de pacienti dar mai putin de 1 din 100 de pacienti

Rare inseamna 1 sau mai mult de 1 din 10000 dar mai putin de 1 din 1000 de pacienti

Foarte rare inseamna mai putin de 1 din 10000 de pacienti incluzand cazurile izolate
Trebuie sa opriti administrarea de Amlodipina Generics si sa contactati imediat medicul daca aveti simptome de angioedem, cum sunt:
– fata, limba sau gat umflate
– dificultate la inghitire
– urticarie si dificultati in respiratie

Posibile reactii adverse sunt:
frecvente:
– senzatie de slabiciune sau oboseala, somnolenta, ameteli, durere de cap (mai ales la inceputul tratamentului)
– inrosirea fetei (mai ales la inceputul tratamentului)
– greata, durere de stomac
– umflare a gleznelor si a altor parti ale corpului

mai putin frecvente:
– somn dificil, schimbari ale dispozitiei (incluzand anxietate), depresie
– tremurat necontrolat (tremor), tulburari ale gustului sau pierderea gustului, lesin, reducerea perceptiilor sau sensibilitatii (mai ales la nivelul pielii), senzatie de arsura sau mancarime la nivelul pielii
– tulburari de vedere (incluzand vedere dubla)
– tiuit in urechi (tinitus)
– tensiune arteriala scazuta, ritm al inimii neregulat sau batai ale inimii lipsa (palpitatii)
– scurtarea respiratiei, dificultati in respiratie, mancarime la nivelul nasului, rinoree (nas care curge)
– varsaturi, indigestie (dispepsie), modificari de tranzit intestinal (incluzand diaree si constipatie), uscaciunea gurii
– caderea parului
– pete rosiatice pe piele, schimbarea culorii pielii, transpiratie excesiva, mancarime a pielii, eruptii trecatoare pe piele
– crampe musculare, durere de spate, durere musculara, durere articulara
– necesitatea de a urina des
– impotenta, marirea sanilor la barbati (ginecomastie)
– durere la nivelul toracelui, durere in tot corpul, senzatia de slabiciune, oboseala, lipsa de energie
– cresterea sau scaderea in greutate

rare:
– confuzie

foarte rare:
– numar mic de celule albe in sange ce determina un risc mai mare de infectii (leucocitopenie), numar mic de plachete sanguine cu risc de invinetire (trombocitopenie)
– reactii alergice
– concentratie marita de zahar in sange (hiperglicemie)
– rigiditate musculara neobisnuita ce determina control slab al miscarii, o senzatie de arsura sau senzatie de amorteala sau de slabiciune in maini si picioare (neuropatie periferica)
– infarct miocardic, durere severa la nivelul toracelui, batai ale inimii neobisnuite sau anormale
– inflamatia vaselor de sange sau limfatice, deseori cu eruptie tranzitorie la nivelul pielii (vasculita)
– tuse
– inflamatia pancreasului ce determina durere severa la nivelul abdomenului si a spatelui (pancreatita)
– inflamatia stomacului (simptomele includ: durere, greata, varsaturi, varsatura cu sange, sange in scaun)
– sangerare, gingii sensibile sau tumefiate
– urina inchisa la culoare, scaun decolorat, ingalbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), greata, febra (hepatita)
– cresterea concentratiei enzimelor ficatului in sange indicand functie anormala a ficatului
– reactie alergica severa care determina umflarea fetei sau a gatului
– reactie severa la nivelul pielii, urticarie, descuamarea pielii, reactie alergica grav cu febra, pete rosii, dureri articulare si/sau probleme de vedere (Sindrom Stevens-Johnson), umflarea buzelor, pleoapelor si a organelor genitale (edem Quincke)
– sensibilitate la lumina

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA AMLODIPINA GENERICS
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Amlodipina Generics dupa data de expirare inscrisa pe cutie, flacon sau blister, dupa EXP.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Nu utilizati Amlodipina Generics daca observati orice modificari de culoare a comprimatelor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Amlodipina Generics
Substanta activa este amlodipina.
Fiecare comprimat contine 5 mg sau 10 mg de amlodipina (sub forma de amlodipina besilat)
Celelalte componente sunt hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloza microcristalina,amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu.

Cum arata Amlodipina Generics si continutul ambalajului
Comprimatele de Amlodipina Generics 5 mg sunt de culoare alba, rotunde, marcate cu „5” pe o fata si cu o linie mediana pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.
Comprimatele de Amlodipina Generics 10 mg sunt de culoare alba, rotunde, marcate cu „10” pe o fata si cu o linie mediana pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.
Comprimatele de Amlodipina Generics sunt ambalate in blistere cu 10, 14, 28, 30, 50, 56, 100, 180 comprimate/cutie
Comprimatele de Amlodipina Generics sunt ambalate in flacoane cu 28, 30, 56, 100, 180, 500 comprimate/cutie
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul(ii)

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Generics [UK] Limited
Station Close, Potters Bar,
Hertfordshire, EN6 1TL, Marea Britanie

Producatorii:
McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories,
35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Irlanda

Tjoa Pack Hungary Ltd,
(fost Pharmapack Kft)
2040 Budaors, Vasut u. 13, Ungaria

Generics [UK] Ltd,
Station Close, Potters Bar,
Hertfordshire, EN6 1TL, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.