Prospect Amlodipina Aurobindo comprimate

Amlodipina Aurobindo este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala) sau a unui anumit tip de durere in piept, denumita angina pectorala, o forma rara a acesteia fiind angina pectorala Prinzmetal sau angina pectorala vasospastica.
Disponibil in variantele:
Amlodipina Aurobindo 5 mg comprimate
Amlodipina Aurobindo 10 mg comprimate

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Amlodipina Aurobindo si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Amlodipina Aurobindo
3. Cum sa luati Amlodipina Aurobindo
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Amlodipina Aurobindo
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE AMLODIPINA AUROBINDO SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Amlodipina Aurobindo contine substanta activa amlodipina, care face parte din grupul medicamentelor cunoscute sub denumirea de antagonisti de calciu.
Amlodipina Aurobindo este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala) sau a unui anumit tip de durere in piept, denumita angina pectorala, o forma rara a acesteia fiind angina pectorala Prinzmetal sau angina pectorala vasospastica.
La pacientii cu tensiune arteriala mare, medicamentul dumneavoastra functioneaza prin relaxarea vaselor sanguine, facilitand astfel circulatia sangelui. La pacientii cu angina pectorala, Amlodipina Aurobindo actioneaza prin ameliorarea alimentarii cu sange a muschiului inimii, care beneficiaza astfel de mai mult oxigen, ceea ce previne aparitia durerii in piept. Medicamentul dumneavoastra nu amelioreaza imediat durerea in piept determinata de angina pectorala.

2. INAINTE SA LUATI AMLODIPINA AUROBINDO
Nu luati Amlodipina Aurobindo
– Daca sunteti alergic (hipersensibil) la amlodipina sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului dumneavoastra, prezentate la pct. 6, sau la oricare alt antagonist de calciu. Alergia se poate manifesta prin mancarime si inrosire a pielii sau dificultati la respiratie.
– Daca aveti tensiunea arteriala foarte mica (hipotensiune arteriala)
– Daca aveti o ingustare a valvei aortice a inimii (stenoza aortica) sau prezentati soc cardiogen (o afectiune in care inima nu este capabila sa furnizeze corpului o cantitate suficienta de sange)
– Daca aveti insuficienta cardiaca instalata dupa un infarct de miocard.

Aveti grija deosebita cand utilizati Amlodipina Aurobindo
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti sau ati avut vreuna din urmatoarele afectiuni:
– Infarct miocardic recent
– Insuficienta cardiaca
– Crestere severa a tensiunii arteriale (criza hipertensiva)
– Boala a ficatului
– Sunteti varstnic si doza dumneavoastra trebuie crescuta

Utilizarea la copii si adolescenti
Amlodipina Aurobindo nu a fost studiat la copii cu varsta mai mica de 6 ani. Amlodipina Aurobindo trebuie utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale doar la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani (vezi pct. 3).
Pentru mai multe informatii, adresati-va medicului dumneavoastra

Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Amlodipina Aurobindo poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente cum sunt:
– ketoconazol, itraconazol (medicamente antifungice)
– ritonavir, indinavir, nelfinavir (medicamente numite inhibitori de proteaza, utilizate in tratamentul infectiei cu HIV)
– rifampicina, eritromicina, claritromicina (antibiotice)
– hypericum perforatum (sunatoare)
– verapamil, diltiazem (medicamente pentru inima)
– dantrolen (perfuzie utilizata pentru tratamentul anormalitatilor severede reglare a temperaturii corpului)
– simvastatina (medicamente pentru colesterol din sange)
Amlodipina Aurobindo poate scadea tensiunea arteriala intr-o masura mai mare, daca luati deja alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.

Folosirea Amlodipina Aurobindo impreuna cu alimente si bauturi
Persoanele care utilizeaza Amlodipina Aurobindo nu trebuie sa consume suc de grepfrut sau grepfrut.
Acest lucru este necesar deoarece grepfrutul si sucul de grepfrut pot duce la cresterea concentratiei substantei active, amlodipina, in sange, care poate determina o crestere imprevizibila a efectului de scadere a tensiunii arteriale al Amlodipina Aurobindo.

Sarcina
Daca credeti ca sunteti gravida sau planuiti sa ramaneti gravida, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a lua Amlodipina Aurobindo.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca amlodipina se secreta in lapte matern. Daca alaptati sau urmeaza sa alaptati, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a lua Amlodipina Aurobindo.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Amlodipina Aurobindo poate sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
In cazul in care comprimatele va provoaca greata, ameteli, oboseala sau dureri de cap, nu conduceti vehicule sau folositi utilaje si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

3. CUM SA LUATI AMLODIPINA AUROBINDO
Luati intotdeauna Amlodipina Aurobindo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza initiala uzuala este un comprimat o Amlodipina Aurobindo 5 mg o data pe zi. Doza poate fi crescuta la un comprimat Amlodipina Aurobindo 10 mg o data pe zi.
Medicamentul dumneavoastra poate fi luat inainte sau dupa alimente si bauturi. Ar trebui sa va luati medicamentul in acelasi moment al zilei, cu o cantitate suficienta de apa. Nu luati Amlodipina Aurobindo cu suc de grepfrut.

Utilizarea la copii si adolescenti
La copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani) doza initiala recomandata este de 2,5 mg amlodipina o data pe zi. Doza maxima recomandata este de 5 mg o data pe zi. In acest moment nu sunt disponibile comprimate care sa contina 2,5 mg amlodipina si nu este posibila obtinerea dozelor de 2,5 mg amlodipina pentru Amlodipina Aurobindo 5 mg comprimate, deoarece aceste comprimate nu sunt fabricate pentru a se rupe in doua parti egale.
Este important sa luati comprimatele in mod constant. Mergeti la medicul dumneavoastra inainte de terminarea comprimatelor.

Daca luati mai mult Amlodipina Aurobindo decat trebuie
In cazul in care ati luat prea multe comprimate, tensiunea dumneavoastra arteriala poate scadea, chiar in mod sever. Va puteti simti ametit, buimacit, in stare de lesin sau slabit. Daca scaderea tensiunii arteriale este suficient de severa se poate instala socul. Pielea dumneavoastra poate parea rece si umeda si va puteti pierde cunostinta. Daca luati prea mult din Amlodipina Aurobindo, solicitati imediat asistenta medicala.

Daca uitati sa luati Amlodipina Aurobindo
Nu va faceti griji. Daca ati uitat sa luati un comprimat o, renuntati la acea doza. Luati urmatoarea doza, la momentul corect. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Amlodipina Aurobindo
Medicul dumneavoastra va va spune cat timp sa luati acest medicament. Afectiunea dumneavoastra poate reveni, daca intrerupeti medicamentul mai devreme decat ati fost sfatuit.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Amlodipina Aurobindo poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Mergeti la medicul dumneavoastra imediat daca dupa ce ati luat medicamentul resimtiti vreuna din reactiile adverse severe, foarte rare, prezentate mai jos.
– Respiratie suieratoare, durere in piept, scurtare a respiratiei sau dificultate la respiratie, instalate brusc
– Umflare a pleoapelor, fetei sau buzelor
– Umflare a limbii si gatului, ce determina dificultate la respiratie
– Reactii severe la nivelul pielii, incluzand eruptie intensa trecatoare pe piele, urticarie, inrosire a pielii pe intreg corpul, mancarimi intense, aparitie de vezicule, cojire si umflare a pielii, inflamare a mucoaselor (sindrom Stevens Johnson) sau alte reactii alergice
– Infarct miocardic, batai neregulate ale inimii
– Pancreas inflamat, ce poate cauza dureri abdominale si de spate severe, insotite de o stare general de rau accentuata.

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse frecvente. Daca vreuna dintre aceste reactii adverse va face probleme sau daca persista mai mult de o saptamana, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100
– Dureri de cap, ameteli, somnolenta (in special la inceputul tratamentului)
– Palpitatii (constientizare a batailor inimii), inrosire brusca a fetei
– Dureri la nivelul abdomenului, greata
– Umflare la nivelul gleznelor (edem), oboseala

Alte reactii adverse raportate includ urmatoarele reactii prezentate mai jos. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000
– Tulburari ale dispozitiei, teama fara motiv, depresie, insomnie
– Tremuraturi, tulburari ale gustului, lesin, slabiciune
– Senzatie de furnicaturi si intepaturi la nivelul membrelor; scadere a sensibilitatii la durere
– Tulburari ale vedererii, vedere dubla, tiuituri in urechi
– Tensiune arteriala mica
– Stranut/nas care curge, ca urmare a inflamatiei mucoasei de la nivelul nasului (rinita)
– Tulburari ale tranzitului intestinal, diaree, constipatie, indigestie, uscaciune a gurii, varsaturi
– Cadere in exces a parului, transpiratii excesive, mancarime la nivelul pielii, purpura, modificari de culoare la nivelul pielii
– Tulburari la urinare, nevoie crescuta de urinare in timpul noptii, crestere a frecventei urinarilor
– Incapacitate de a obtine o erectie, disconfort la nivelul sanilor sau crestere a sanilor la barbati
– Slabiciune, durere, stare generala de rau
– Dureri ale articulatiilor sau dureri ale muschilor, crampe musculare, dureri de spate
– Crestere sau scadere in greutate

Rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000
– Confuzie

Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000
– Scadere a numarului de globule albe, scadere a numarului de plachete sanguine, ce poate determina aparitia neobisnuita de vanatai sau sangerare cu usurinta (distrugere a globulelor rosii)
– Crestere a concentratiei de zahar in sange (hiperglicemie);
– O afectiune a nervilor, ce poate determina slabiciune, furnicaturi sau amorteli
– Tuse, umflare a gingiilor
– Balonare la nivel abdominal (gastrita)
– Functie anormala a ficatului, inflamatie a ficatului (hepatita), colorare in galben a pielii (icter), crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice care apare la unele teste medicale
– Tonus muscular crescut
– Inflamare a vaselor de sange, adeseori insotita de eruptie trecatoare pe piele
– Sensibilitate la lumina
– Afectiuni in cadrul carora apare o asociere de manifestari cum sunt rigiditate, tremuraturi si/sau tulburari ale miscarilor

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA AMLODIPINA AUROBINDO
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Amlodipina Aurobindo dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa „Exp”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Amlodipina Aurobindo
– Substanta activa este amlodipina, sub forma de amlodipina besilat.
– Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, hidrogen fosfat de calciu, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu.

Cum arata Amlodipina Aurobindo si continutul ambalajului
5 mg: comprimate rectangulare, cu fetele plane, cu marginile tesite, de culoare alba sau aproape alba, stantate cu “C” pe o parte si cu “58” pe partea cealalta
10 mg: comprimate rotunde, cu marginile tesite de culoare alba sau aproape alba, stantate cu “C” pe o parte si cu “59” pe partea cealalta
Blister alb opac din PVC/PVdC-Al
Marimi de ambalaj: 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 120, 200, 250, 300, 500 comprimate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Aurobindo Pharma (Malta) Limited
Vault 14, Level 2, Valletta Waterfront
Floriana FRN 1913
Malta

Fabricantul
APL Swift services (Malta) Limited
HF26, Hal Far Induatrial Estate, Hal Far
Birzebbuggia, BBG 3000
Malta

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2014

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.