Prospect Almesten 25 mg comprimate filmate

Almesten este utilizat pentru tratamentul cancerului de san incipient hormono-dependent, la femei aflate in postmenopauza, dupa 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Almesten si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Almesten
3. Cum sa luati Almesten
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Almesten
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE ALMESTEN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Medicamentul dumneavoastra se numeste Almesten. Almesten apartine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de aromataza. Aceste medicamente interfereaza cu o substanta denumita aromataza, care este necesara pentru producerea hormonului sexual feminin, estrogenul, in special la femeile aflate in perioada de dupa menopauza (postmenopauza). Scaderea concentratiilor de estrogen din organism reprezinta o modalitate de a trata cancerul de san hormono-dependent.
Almesten este utilizat pentru tratamentul cancerului de san incipient hormono-dependent, la femei aflate in postmenopauza, dupa 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.
De asemenea, Almesten este utilizat pentru tratamentul cancerului de san avansat hormono-dependent, la femei aflate in postmenopauza, in cazul in care tratamentul initial cu un alt medicament hormonal nu a determinat rezultatele dorite.

2. INAINTE SA LUATI ALMESTEN
Nu luati Almesten
– daca sunteti sau ati fost alergica (hipersensibila) la exemestan (substanta activa din Almesten) sau la oricare dintre celelalte componente ale Almesten (vezi punctul 6).
– daca nu sunteti inca la “menopauza”, adica inca aveti menstruatie
– daca stiti ca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau daca alaptati.

Aveti grija deosebita cand luati Almesten
– Inaintea inceperii tratamentului cu Almesten, medicul dumneavoastra va poate efectua analize ale sangelui pentru a se asigura ca sunteti la menopauza.
– Inaintea tratamentului cu Almesten, spuneti medicului dumneavoastra daca aveti o afectiune a ficatului sau rinichilor.
– Daca aveti istoric sau suferiti de orice boala care afecteaza rezistenta oaselor. Astfel de medicamente scad concentratia de hormoni feminini, ceea ce poate determina pierderea sarurilor mineralelor din compozitia oaselor si, astfel, le scad rezistenta. Trebuie sa efectuati teste pentru masurarea densitatii osoasa inainte si in timpul tratamentului. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru prevenirea si tratamentul pierderilor de masa osoasa.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Almesten nu trebuie administrat in acelasi timp cu terapia de substitutie hormonala (TSH).
Urmatoarele medicamente trebuie utilizate cu precautie atunci cand luati Almesten. Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:
– rifampicina (un antibiotic)
– carbamazepina sau fenitoina (anticonvulsivante utilizate pentru tratamentul epilepsiei)
– planta numita sunatoare (Hypericum perforatum) sau preparate pe baza de plante care contin sunatoare.

Sarcina si alaptarea
Nu luati Almesten daca sunteti gravida sau alaptati.
Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida, spuneti-i medicului dumneavoastra.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre prevenirea unei sarcini nedorite in cazul in care exista posibilitatea sa ramaneti gravida.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca va simtiti molesit, ametit sau slabit in timpul tratamentului cu Almesten, nu trebuie sa incercati sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

3. CUM SA LUATI ALMESTEN
Luati intotdeauna Almesten exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra va va spune cum sa luati Almesten si pentru cat timp.

Femei adulte si in varsta
Doza uzuala este de un comprimat filmat de 25 mg pe zi.
Comprimatele filmate trebuie inghitite dupa masa, aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi.

Copii si adolescenti
Almesten nu este recomandat la copii si adolescenti.

Daca luati mai mult decat trebuie din Almesten
Daca luati din greseala prea multe comprimate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la unitatea de primiri urgente a celui mai apropiat spital. Aratati cutia de Almesten comprimate filmate.

Daca uitati sa luati Almesten
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca uitati sa luati comprimatul filmat, luati-l imediat ce va amintiti. Daca este aproape momentul sa luati urmatoarea doza, luati aceasta doza la ora obisnuita.

Daca incetati sa luati Almesten
Nu incetati sa luati comprimatele filmate chiar daca va simtiti mai bine, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va spune acest lucru.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Almesten poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. In general, Almesten este bine tolerat si urmatoarele reactii adverse observate la pacientele tratate cu Almesten sunt mai ales usoare sau moderate. Majoritatea reactiilor adverse sunt determinate de lipsa de estrogen (de exemplu bufeurile).

Reactii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane)
– Dificultati la adormire
– Dureri de cap
– Bufeuri
– Greata
– Transpiratii abundente
– Dureri ale muschilor si articulatiilor (incluzand osteoartrita, dureri de spate, artrita si intepenire a articulatiilor)
– Oboseala

Reactii adverse frecvente (apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai putin de 1 din 10 persoane)
– Pierderea poftei de mancare
– Depresie
– Ameteala, sindrom de tunel carpian (o asociere de simptome cum sunt intepaturi, senzatie de amorteala si durere care afecteaza intreaga mana cu exceptia degetului mic)
– Dureri de stomac, varsaturi (senzatie de rau), constipatie, indigestie, diaree
– Eruptie trecatoare pe piele, caderea parului
– Subtierea oaselor, care poate determina scaderea rezistentei lor (osteoporoza), determinand fracturi ale oaselor (rupturi sau fisuri) in anumite cazuri
– Dureri, umflarea mainilor si picioarelor

Reactii adverse mai putin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000, dar la mai putin de 1 din 100 persoane)
– Somnolenta
– Slabiciune a muschilor

Poate sa apara inflamatia ficatului (hepatita). Simptomele includ stare generala de rau, greata, icter (colorarea in galben a pielii si a albului ochilor), mancarime, durere abdominala in partea dreapta si pierderea poftei de mancare. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca ati efectuat analize ale sangelui, se poate observa daca exista modificari ale functiei ficatului. Pot sa apara modificari ale numarului anumitor celule din sange (limfocite) si al trombocitelor (celule din sange cu rol in coagulare) care circula in sange, in special la pacientii cu limfopenie preexistenta (numar scazut de limfocite in sange).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ALMESTEN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Almesten dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa „EXP:”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Almesten
– Substanta activa este exemestan. Fiecare comprimat filmat contine exemestan 25 mg.
– Celelalte componente sunt:
Nucleu:
Manitol, copovidona, crospovidona, celuloza microcristalina silicifiata, amidon glicolat de sodiu (Tip A), stearat de magneziu.

Film:
Hipromeloza, macrogol 400, dioxid de titan.

Cum arata Almesten si continutul ambalajului
Comprimate filmate rotunde, in forma de cupa, de culoare alba pana la aproape alba, marcate cu „25” pe una dintre fete si plane pe cealalta fata.
Almesten este disponibil in cutii cu 10, 14, 20, 30, 60, 90 si 100 (blistere a cate 10 sau 14) comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Alapis Romania S.R.L.
Str. Leordeni nr. 13
Oras Bragadiru, judetul Ilfov
Romania

Producatori
EirGen Pharma Ltd.
Westside Business Park, Old Kilmeaden Road, Waterford
Irlanda.

Siegfried Generics (Malta) Ltd
HHF070 Hal Far Industrial Estate, Hal Far BBG3000
Malta.

Acest prospect a fost aprobat in Mai 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.