Prospect AKINETON

Indicatii: Medicamentul este indicat in tratamentul simptomelor extrapiramidale (dischinezia precoce, akatizia, parkinsonismul secundar)
provocate de neuroleptice si alte medicamente cu actiune similara, cat si a tulburarilor similare parkinsonului (parkinsonoid); alte tulburari de motilitate extrapiramidale, generalizate sau localizate (distonii), sindromul Meige,blefarospasm sau torticolis spasmodicus, intoxicatii cu nicotina sau cu derivati organo – fosforici.

Compozitie: O tableta de Akineton contine 2 mg de clorhidrat de biperidina.

Posologie : Tratamentul cu Akineton trebuie inceput cu doze mici ce se cresc treptat pana la obtinerea efectului terapeutic dorit. Dozarea depinde de efectul terapeutic si de efectele secundare ale Akinetonului. Tabletele se iau in timpul sau dupa mese cu lichid. Experienta la copii este limitata si se bazeaza pe o utilizare de scurta durata, in special in tulburarile de motilitate declansate medicamentos (de ex. prin neuroleptice sau metoclopramid si substante analoge).

Boala Parkinson . Pentru inceput se administreaza adultilor 2×1/2 comprimat Akineton pe zi. Doza se poate creste zilnic pana la 1 comprimat. La pacienti varstnici, mai ales la cei cu afectiuni organice cerebrale, este necesara o dozare atenta, de ex. dupa urmatoarea schema:

dimineata pranz seara
ziua 1 si 22×1/2 cp./zi1/21/2
ziua 3 si 43×1/2 cp./zi1/21/21/2
ziua 5 si 62 cp./zi11/21/2
zilele 7 – 103×1 cp./zi111
ziua 11 si 124 cp./zi1 1/21 1/21
ziua 13 si 143×2 cp./zi222
Doza maxima pe zi este de 8 comprimate. Doza zilnica se va distribui uniform pe toata ziua. Dupa obtinerea dozei celei mai eficace si tolerata bine, se poate trece pe Akineton retard.
Tulburari de motilitate si alte tulburari extrapiramidale determinate medicamentos: Adultii iau in functie de gravitatea afectiunii, in completarea medicatiei neuroleptice, de 1-4 ori pe zi cate 1/2-2 comprimate, copii in varsta de 3-15 ani 1-3 ori pe zi cate 1/2-1 comprimat. Stabilirea unui tratament al tulburarilor de motilitate extrapiramidale se efectueaza incet, prin cresterea saptamanala a dozei de inceput de la 1 comprimat pe zi pana la doza maxima suportata, care poate depasi dozele maxime obisnuite de mai multe ori.

Efecte secundare: Efectele secundare apar in principal la inceputul tratamentului si la cresterea rapida a dozei. Intreruperea brusca trebuie evitata, in afara cazurilor de aparitie a unor complicatii grave. Pacientii varstnici, mai ales cei cu tulburari organice cerebrale: pot avea o sensibilitate ridicata chiar la doze terapeutice. Efectele secundare la nivelul sistemului nervos central: pot imbraca aspectul de oboseala, ameteli si uscaciunea gurii; in cazul dozelor mai mari pot aparea neliniste, vertij , frica, delir, iritare, din cand in cand slabire a memoriei si in cazuri rare, halucinatii. Efectele secundare periferice includ: uscaciunea gurii, tulburari de acomodare vizuala, hipohidroza , constipatie, simptome gastrice, cresterea frecventei cardiace si foarte rar, scaderea acesteia. Administrarea parenterala poate fi urmata de o cadere tensionala. Experientele cu animale: au demonstrat ca anticolinergicele cu actiune centrala, cum este si Akinetonul, pot determina o accentuare a tendintei la spasmofilie . Alte efecte secundare ce au fost observate ca urmare a administrarii de Akineton sunt dischineziile si eruptiile cutanate alergice, ca si tulburari ale coordonarii miscarilor, spasme musculare si tulburari ale vorbirii. In unele cazuri, mai ales la pacienti cu adenom de prostata, Akineton si Akineton retard pot provoca tulburari ale mictiunii (disurie, polachiurie) – se recomanda o reducere a dozei – si mult mai rar, retentie de urina (antidot: carbachol). Efectele secundare centrale si periferice: pot duce la o micsorare a capacitatii de a conduce automobilul sau de a utiliza masini, mai ales in combinatie cu alte medicamente care actioneaza central, anticolinergice sau alcool.

Interactiuni medicamentoase: Administrarea de Akineton in combinatie cu alte medicamente psihotrope, anticolinergice, antihistaminice, antiparkinsoniene si spasmolitice precipita aparitia efectelor secundare centrale si periferice. Administrarea de Akineton concomitent cu chinidina poate potenta efectul anticolinergic al celor doua medicamente (mai ales la nivelul nodului AV). Administrarea concomitenta de Akineton si levodopa poate potenta tulburarile motorii (dischinezia). Dischinezia tardiva indusa de neuroleptice poate fi accentuata de Akineton. Simptomatologia parkinsoniana din dischinezia tardiva poate fi atat de severa incat sa impuna o terapie anticolinergica continua. Anticolinergicele pot potenta reactiile adverse nervos centrale ale petidinei. Ca medicament cu actiune la nivelul SNC Akineton poate potenta efectul alcoolului. Efectul metoclopramidului este diminuat de asocierea cu Akineton.

Contraindicatii: Absolute: Administrarea de Akineton este absolut contraindicata in cazul glaucomului cu unghi inchis, stenozelor mecanice ale tractului digestiv si in megacolon. Relative: Administrarea de Akineton in cazul adenomului de prostata si in cazul bolilor cardiace insotite de tahicardie se va face cu atentie. Nu exista dovezi ca administrarea de Akineton se asociaza cu un risc teratogen crescut.

Sarcina si alaptare: Sarcina : Trebuie sa se tina seama de lipsa de experienta in administrarea de Akineton in timpul sarcinii si de aceea trebuie administrat cu precautie in timpul acesteia, in special in primele trei luni. Alaptarea : Medicamentele anticolinergice pot inhiba lactatia. Trebuie mentionat ca nu exista date asupra acestui subiect dar se stie ca Akineton trece in laptele matern si atinge concentratii egale cu cele din plasma. Intrucat nu se cunoaste farmacocinetica si farmacodinamica medicamentului la nou-nascut efectele sale toxice nu pot fi excluse si se recomanda, in general, intreruperea lactatiei.

Forma de prezentare: 20 comprimate (N1); 50 comprimate (N2); 100 comprimate (N3). Atentie A nu se mai utiliza dupa expirarea termenului de valabilitate A se pastra in locuri inaccesibile copiilor.

Producator: Knoll A.G.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.