Prospect ACID IOPANOIC

Actiune terapeutica si indicatii: Produs organoiodat de contrast , indicat pentru colecistografie si colangiografie.

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand acid iopanoic 500 mg (cutie cu 18 buc.).

Mod de administrare: Oral, la adulti obisnuit 6 comprimate (3 g), inghitite impreuna cu un pahar cu apa, 10-14 ore inaintea colecistografiei; la nevoie, se poate repeta aceeasi doza (fara a depasi 6 g in 24 de ore); se va face pregatirea recomandata de medicul radiolog.

Reactii adverse: Uneori greata , voma, diaree, dureri abdominale (de obicei minore si trecatoare), ocazional senzatie de usturime la mictiune , rareori prurit, congestia pielii, urticarie; sunt posibile reactii severe de intoleranta la iod, cu dispnee si soc . Creste iodul proteic sanguin (pentru cateva luni).

Contraindicatii: Intoleranta sau alergie la iod (investigare anamnestica), boli hepato-renale grave, insuficienta renala avansata, afectiuni gastrointestinale care impiedica absorbtia adecvata a produsului de contrast ; prudenta in caz de colangita, hipertiroidism sever, boli renale (nu se repeta doza ), insuficienta cardiaca, scleroza miocardica, boala coronariana (se atropinizeaza in prealabil pentru a evita reflexele vagale), astm bronsic, alergii diverse, tuberculoza ; in timpul sarcinii nu este recomandabil examenul radiologic abdominal.

Producator: Terapia

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.