Prospect Accupro® 10

Indicatii: Accupro 10 este un inhibitor al enzimei de conversie  a anginotensiei, folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a insuficientei cardiace congestive.
Comprimate filmate a 10 mg

Va rugam sa cititi acest prospect cu atentie inainte de a incepe tratamentul cu Accupro 10. Prospectul contine informatii importante despre tratament . Daca nu intelegeti sau doriti sa stiti mai mult, intrebati medical dumneavoastra sau farmacistul.

Numele medicamentului este Accupro® 10.

Ingredientul activ este clorhidratul de quinapril.

Ce contine acest medicament ?

Fiecare comprimat filmat, de forma triunghiulara, contine quinapril 10 mg sub forma de clorhidrat de quinapril 10,832 mg si excipienti: nucleu  – carbonat de magneziu  greu, gelatina , lactoza, crospovidona, stearat de magneziu ; film – Opadry alb OYS-7331 (hidroxipropilmetilceluloza, hidroxipropilceluloza, dioxide titan, Macrogol 400, ceara Candelila).

Accupro 10 este ambalat in cutii cu 3 blistere a cate 10 comprimate fimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata este: Pfizer H.C.P. Corporation, 235 East 42 Street, New York, NY 10017-5755, SUA.

Accupro 10 este fabricat de : Godecke GmbH, Mooswaldallee, 1, D-79090 Freiburg, Germania.

Ce fel de medicament  este Accupro 10 ?

Acest medicament  face parte din grupa medicamentelor care inhiba enzima de conversie  a angiotensinei. Inhibitorii enzimei de conversie  a angiotensinei actioneaza prin largirea vaselor de sange din corp, ceea ce micsoreaza presiunea sangelui din vase.

Inainte de a lua Accupro 10 ?

Daca raspunsul la oricare din intrebarile de mai jos este DA, trebuie sa intrebati medical inainte de a lua Accupro 10, deoarece, in aceste situatii, este posibil ca Accupro 10 sa nu va poata fi administrat:

•  ati avut vreodata reactii alegrice la Accupro 10, la oricare din componentii acestui medicament  sau la medicamente asemanatoare?

•  Sunteti insarcinata, intentionati sa deveniti insarcinata sau alaptati?

•  Efectuati sau trebuie sa efectuati o cura de desensibilizare , si anume pentru a reduce reactiile de albine sau de viespi?

•  Sunteti tratat sau pe cale de a fi tratat prin afereza lipoproteinelor cu densitate mica (inlaturarea colesterolului din sange prin anumite aparate)?

•  Sunteti tratat prin dializa ( prin folosirea de “rinichi artificial”)?

•  Suferiti de boli vasculare de collagen ( depunerea de collagen in vasele de sange)?

•  Suferiti de boli de rinichi?

•  Suntei planificat pentru operatii, inclusive la stomatolog?

Daca va aflati in tratament   cu Accupro 10, trebuie sa informati medical, deoarece cel mai probabil veti fi anesteziat, ceea ce este important pentru starea tensiunii arteriale.

•  Ati avut de curand diaree, varsaturi, transpiratii exaggerate sau ati suferit de alte afectiuni cu pierderi importante de lichide din corp? De asemenea, medical va va sfatui sa continuati sa beti lichide in cantitati normale in timpul tratamentului cu Accupro 10.

•  Luati alte medicamente care contin tetraciclina, litiu, suplimente de potasiu (inlocuitori pentru sarea de bucatarie, cu continut in potasiu), diuretice (medicamente care stimuleaza urinarea) sau alte medicamente impotriva hipertensiunii arteriale ( de exemplu, propranolol), a altor boli de inima ( de exemplu, digoxina ) sau cimetidina ( pentru ulcerul gastric)?

Pentru orice alte medicamente pe care le luati in timpul sau inainte de a incepe tratamentul cu

Accupro 10, intrebati medical.

Cum trebuie luat Accupro 10?

Accupro 10 se ia o data sau de doua ori pe zi. Veti incepe cu o doza  mica, dupa care, daca este necesar, doctoral va recomanda cresterea acesteia, pana se ajunge la doza  eficace.

Se recomanda administrarea comprimatelor la aceleasi ore ale zile, indiferent de mese.

Hipertensiune  arteriala

Doza initiala este, de obicei, de 10 mg, putand fi apoi crescuta 20-40 mag pe zi. De obicei, doza  nu va fi crescuta mai repede de o luna. Daca este necesar, medical poate prescrie pana la maximum 80 mg pe zi.

Daca deja va aflati in tratament  cu un diuretic, medical poate recomanda o doza  initiala de 5 mg quinapril, care poate fi apoi crescuta treptat.

Insuficienta cardiaca congestiva

Accupro 10 se administreaza in acelasi timp cu un diuretic, iar doza   initiala este de 5 mg quiapril, care poate fi apoi crescuta la 10-40 mg quinapril pe zi, luate o data sau impartite in doua prize.

Urmati cu strictete indicatiile medicului sin u schimbati niciodata dozele din proprie initiative.

Boli  de rinichi

Daca suferiti de boli de rinichi, medical poate sa va recomande doze mai mici.

Varstnici

Nu este necesara modificarea dozelor.

Copii

Accupro 10 nu este indicat copiilor.

Ce se intampla daca uitati sa luati un comprimat?

Nu fiti ingrijorat. Daca ati uitat sa luati un comprimat, luati-l imediat ce va amintiti, cu conditia san u fie ora programata pentru urmatoarea doza ; nu luati niciodata doua doze o data.

Ce se intampla daca luati prea multe comprimate o data?

Prea multe comprimate luate o data pot fi periculoase. Daca ati luat prea multe comprimate o data, anuntati medical imediat sau adresati-va cele mai apropiate unitati medicale. Luati cu dumneavoastra comprimatele ramase si/sau ambalajul, pentru ca personalul medical sa stie ce medicament  ati luat.

Acest medicament  poate cauza efecte nedorite?

Ca si alte medicamente, Accupro 10 poate uneori determina efecte nedorite. De obicei, acestea sunt  usoare si trecatoare.

In cazul tratamentului cu Accupro 10, singur sau impreuna cu medicamente diuretice, aceste efecte pot fi:

Observate la mai mult de unul din 100 pacienti: dureri de cap, ameteli, tuse  seaca, oboseala, greata   si /sau varsaturi, dureri musculare, diaree, dureri de piept, dureri abdominale, tulburari digestive, dureri de spate, respiratie dificila, stranut , stranut , secretii nazale abundente, dureri in gat, insomnie, hipotensiune arteriala ( scaderea presiunii sangelui), parestezii (amorteli, furnicaturi).

Alte efecte nedorite observate la mai putin de unul din 100 pacienti: reactii anafilactice (umflarea fetei, limbii si a faringelui, cu dificultati in respiratie), tulburari de vedere, uscaciunea gurii, acumulare de gaze in intestine, pancreatita (inflamarea pancreasului), scaderea numarului de trombocite din sanga ( cu formarea dificila a cheagurilor de sanga), depresie , nervozitate, somnolenta, caderea exagerata a parului, vanatai sau inrosirea pielii, transpiratii excessive, mancarime, infectii urinare, impotenta   sexual, dureri ale articulatiilor, umflarea membrelor sau umflarea generaluzata a corpului ( edem generalizat), anemie (scaderea numarului de cellule rosii din sanga) sau neutropenie/ agranulocitoza (scaderea numarului de cellule albe din sange, ceea ce duce la infectii frecvente), cresterea nivelului de potasiu din sange, cresterea creatininei si a azotului uremic ( substante care arata starea
functionarii rinichilor).

Adresati-va imediat medicului daca prezentati unul dintre aceste efecte nedorite sau daca apar alte efecte nedorite decat cele mentionate mai sus.

Puteti conduce vehicule sau folosi utilaje in timpul tratamentului cu Accupro 10?

Daca aveti ameteli, trebuie sa evitati conducerea vehiculelor sau folosirea de utilaje. Acestea pot apare mai ales la inceputul tratamentului.

Cum se pastreaza Accupro 10?

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Ase pastra la temperaturi sub 15 – 30 ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Aveti grija de medicament

Acest tratament   este pentru dumneavoastra. Doar medical va poate recomanda tratamentul cu Accupro 10. Nu dati niciodata medicamentul altor personae, deoarece le poate dauna, chiar daca prezinta manifestari asemanatoare cu ale dumneavoastra.

Informatii suplimentare

Acest prospect nu contine toate informatiile despre medicament .

Daca aveti intrebari sau nu sunteti siguri de ceva, consultati medical sau farmacistul.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.