Prospect Zalmoxis

Zalmoxis este un medicament utilizat la pacienti adulti ca tratament adaugat dupa transplantul de celule stem hematopoietice haploidentice (TCSH, un transplant de celule care se pot transforma in diferite tipuri de celule ale sangelui) de la un donator partial compatibil (numit transplant haploidentic).
Zalmoxis

Celule T alogene modificate genetic cu codul unui vector retroviral pentru o forma trunchiata a receptorului cu afinitate scazuta pentru factorul de crestere neuronala uman (LNGFR) si timidin kinaza virusului herpes simplex tip 1 (HSV-TK Mut2)

Ce este Zalmoxis si pentru ce se utilizeaza?
Zalmoxis este un medicament utilizat la pacienti adulti ca tratament adaugat dupa transplantul de celule stem hematopoietice haploidentice (TCSH, un transplant de celule care se pot transforma in diferite tipuri de celule ale sangelui) de la un donator partial compatibil (numit transplant haploidentic).
Zalmoxis este utilizat la pacientii carora li s-a efectuat un TCSH haploidentic deoarece sufera de forme grave de cancer al sangelui, precum anumite forme de leucemie si limfom. Inainte de efectuarea unui TCSH, pacientului i se administreaza tratament pentru eliminarea din maduva osoasa a celulelor existente, inclusiv a celulelor canceroase si a celor cu rol imunitar. Zalmoxis este administrat pentru a ajuta la refacerea sistemului imunitar al pacientului dupa efectuarea transplantului.
Zalmoxis este un tip de medicament pentru terapie avansata, denumit „medicament pentru terapie celulara somatica”. Acesta este un tip de medicament care contine celule sau tesuturi manipulate astfel incat sa poata fi utilizate pentru vindecarea, diagnosticarea sau prevenirea unei boli. Zalmoxis contine celule T (un tip de celule albe din sange) care au fost modificate genetic1. Pentru producerea Zalmoxis,celulele T care provin de la donatorul TCSH sunt separate de restul celulelor din cadrul transplantului.
Ulterior aceste celule T sunt modificate genetic, prin introducerea unei „gene sinucigase”.Din cauza numarului mic de pacienti pentru care se efectueaza un TCSH haploidentic, Zalmoxis a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 20 octombrie 2003.

Cum se utilizeaza Zalmoxis?
Zalmoxis se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala, iar tratamentul trebuie sa se desfasoare sub supravegherea unui medic cu experienta in efectuarea TCSH ca tratament pentru diferite forme de cancer al sangelui. Zalmoxis se prepara pentru utilizare in functie de cazul specific al fiecarui pacient. Medicamentul se administreaza timp de 21-49 de zile de la transplant, insa numai daca prin transplant nu a refacut deja sistemul imunitar al pacientului si daca pacientul nu a dezvoltat boala grefa contra gazda (in care celulele donatorului ataca corpul pacientului).
Zalmoxis se administreaza sub forma de perfuzie (picurare) in vena timp de aproximativ 20-60 de minute, o data pe luna, timp de pana la 4 luni, pana cand celulele T circulante ajung la un anumit nivel. Doza de Zalmoxis depinde de greutatea corporala a pacientului. Pentru mai multe informatii, cititi prospectul.

Cum actioneaza Zalmoxis?
Atunci cand este administrat in urma transplantului, Zalmoxis ajuta pacientii sa isi refaca sistemul imunitar si astfel ii protejeaza impotriva infectiilor. Cu toate acestea, uneori este posibil ca celulele T din componenta Zalmoxis sa atace corpul pacientului, cauzand boala grefa contra gazda. Celulele T din
componenta Zalmoxis contin o gena sinucigasa, care le face sensibile la medicamentele ganciclovir si valganciclovir. Daca pacientul dezvolta boala grefa contra gazda, se administreaza ganciclovir sau valganciclovir, care ucide celulele T cu gena sinucigasa, tratand astfel boala si prevenind evolutia ulterioara a acesteia.

Ce beneficii a prezentat Zalmoxis pe parcursul studiilor?
Zalmoxis a fost studiat in cadrul unui studiu principal la care au participat 30 de pacienti, carora li s-a efectuat TCSH haploidentic pentru forme grave de cancer al sangelui. In acest studiu Zalmoxis nu a fost comparat cu niciun alt tratament. Principala masura a eficacitatii a fost refacerea sistemului
imunitar, masurata prin nivelurile de celule T din sange. La 77 % din pacientii carora li s-a administrat Zalmoxis (23 din 30) li s-a refacut sistemul imunitar. Boala grefa contra gazda a aparut la 10 dintre pacientii carora li s-a administrat apoi ganciclovir sau valganciclovir, in monoterapie sau in asociere cu alte medicamente. Toti cei 10 pacienti s-au vindecat de boala grefa contra gazda. Datele din studiul principal au fost, de asemenea, coroborate cu datele dintr-un al doilea studiu aflat in curs de desfasurare, iar ratele de supravietuire pentru un numar de 37 de pacienti carora li s-a
administrat tratament cu Zalmoxis (23 dintre ei provenind din studiul principal si 14 din studiul aflat in desfasurare) au fost comparate cu ratele dintr-o baza de date de 140 de pacienti carora li s-a efectuat un TCSH haploidentic in trecut. Numarul pacientilor care au supravietuit dupa un an a fost de 51 % din 1 Celule T alogene modificate genetic cu codul unui vector retroviral, pentru o forma trunchiata a receptorului cu afinitate scazuta pentru factorul de crestere neuronala uman (?LNGFR) si timidin kinaza virusului herpes simplex tip 1 (HSV-TK Mut2). pacientii care au primit tratament cu Zalmoxis, in comparatie cu 34-40 % din pacientii care nu au primit tratament cu Zalmoxis.

Care sunt riscurile asociate cu Zalmoxis?
Cea mai frecventa reactie adversa asociata cu Zalmoxis (care poate afecta mai mult de 1 persoana din 10) este boala acuta grefa contra gazda (care se dezvolta in aproximativ 100 de zile de la transplant).
In cazul utilizarii Zalmoxis, aceasta boala poate fi tratata cu ganciclovir sau valganciclovir. Zalmoxis este contraindicat la pacientii al caror sistem imunitar a fost reconstituit. De asemenea, este contraindicata utilizarea sa la pacientii care au dezvoltat deja boala grefa contra gazda si care necesita
tratament pentru aceasta. Pentru lista completa de restrictii si reactii adverse raportate in asociere cu Zalmoxis, cititi prospectul.

De ce a fost aprobat Zalmoxis?
S-a demonstrat ca Zalmoxis contribuie la restabilirea sistemelor imunitare ale pacientilor carora li s-a efectuat TCSH haploidentic pentru forme grave de cancer al sangelui; acesti pacienti au optiuni de tratament limitate si un prognostic nefavorabil. Profilul de siguranta pentru Zalmoxis este considerat
acceptabil. Riscul principal il prezinta boala grefa contra gazda, insa aceasta poate fi tratata cu succes cu ajutorul ganciclovirului sau al valganciclovirului, care ucid celulele T din Zalmoxis.
Desi sunt necesare mai multe date pentru a stabili care este ponderea beneficiului, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Zalmoxis sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. Zalmoxis a primit „aprobare conditionata”. Aceasta inseamna ca sunt asteptate dovezi suplimentare
despre acest medicament, pe care compania are obligatia sa le furnizeze. In fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va analiza orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Zalmoxis?
Avand in vedere ca Zalmoxis a primit aprobare conditionata, compania care comercializeaza Zalmoxis va furniza rezultatele unui studiu aflat in desfasurare, la care participa pacienti cu leucemie acuta cu risc crescut. Studiul va face o comparatie intre TCSH haploidentic urmat de tratament cu Zalmoxis, TCSH haploidentic care contine celule T urmat de tratament cu ciclofosfamida (un medicament care previne boala grefa contra gazda) si TCSH haploidentic fara celule T.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Zalmoxis?
Compania care comercializeaza Zalmoxis va pune la dispozitia personalului medical materiale educationale care contin informatii detaliate privind riscurile, boala grefa contra gazda si utilizarea corecta a medicamentului. De asemenea, compania va culege intr-un registru date de la toti pacientii
carora li s-a administrat tratament cu Zalmoxis si va monitoriza evolutia acestora dupa tratament, cu scopul de a studia siguranta si eficacitatea pe termen lung a medicamentului. In Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospect au fost incluse, de asemenea, recomandari si masuri de precautie pentru utilizarea sigura si eficace a Zalmoxis, care trebuie respectate de
personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.