Prospect Xalcom, picaturi oftalmice, solutie, 50 ug/5 mg

Xalcom este folosit pentru tratamentul glacomului cu unghi deschis si al hipertensiunii intraoculare, stari in care presiunea intraoculara este crescuta.
Substantele active din Xalcom sunt latanoprost, care apartine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de prostaglandine si timolol, cunoscut ca agent beta-blocant. Ambele substante active contribuie la scaderea presiunii intraoculare.

2.INAINTE SA UTILIZATI XALCOM
Nu utilizati Xaicom:
– daca suferiti de hipersensibilitate (alergie) la latanoprost sau maleat de timolol, sau la oricare dintre componentele medicamentului mentionate mai sus.
– daca suferiti sau ati suferit de astm bronsic sau de o boala respiratorie cunoscuta sub denumirea de bronhopneumopatie cronica obstructiva severa.
– daca suferiti de unele boli de inima, cum sunt bradicardia sinusala, blocul atrio-ventricular sever, insuficienta cardiaca sau soc cardiogen.

Aveti grija deosebita cand utilizati Xalcom:
– daca suferiti de o boala grava de inima sau de plamani;
– daca suferiti de hipoglicemie sau de diabet zaharat;
– daca suferiti de hipertiroidism;
– daca sunteti alergic la multe substante, deoarece tratamentul cu adrenalina poate fi ineficient;
– daca portiunea colorata a ochiului dumneavoastra (irisul) este constituita dintr-un amestec de culori, de exemplu albastru-brun, verde-brun, gri-brun sau galben-brun, culoarea ochiului se poate schimba pe parcursul tratamentului de lunga durata;
– daca suferiti de alte forme de glaucpm, edem macular, sunteti predispus la inflamatii oculare cum sunt irita si uveita, vi s-a extras cristalinul sau acesta a fost inlocuit cu un cristalin artificial;
– daca purtati lentile de contact.

Utilizarea altor medicamente:
Unele medicamente, atunci cand sunt administrate in acelasi timp cu Xalcom, pot influenta modul in care Xalcom actioneaza, sau Xalcom poate influenta modul in care aceste medicamente actioneaza. Spuneti medicului daca sunteti in tratament cu oricare dintre medicamentele urmatoare:
– medicamente pentru tratarea unor boli de inima, deoarece folosirea lor in acelasi timp cu tratamentul cu Xalcom trebuie evitata, de exemplu, medicamente beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, guanetidina, antiaritmice, digitalice sau parasimpatomimetice;
– clonidina;
– medicamente antidiabetice;
– prostaglandine.
Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alt medicament, inclusiv cele care se iau fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea
Xalcom nu se foloseste in timpul sarcinii.
Xalcom nu se foloseste in timpul alaptarii sau alaptarea trebuie oprita in timpul tratamentului.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor:
Ca si in cazul altor picaturi oftalmice, daca apar tulburari de vedere, mai ales la inceputul tratamentului, asteptati pana cand acestea dispar inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Xalcom:
Xalcom contine clorura de benzalconiu (conservant). De aceea, purtatorii lentilelor de contact trebuie sa le scoata inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie sa le reintroduca mai devreme de 15 minute. Clorura de benzalconiu poate, de asemenea, irita ochii.

3.CUM SA UTILIZATI XALCOM
Utilizati intotdeauna Xalcom exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea intens sau prea slab, contactati medicul sau farmacistul.

Adulti (inclusiv persoane varstnice)
Se instileaza 1 picatura in fiecare ochi afectat, o data pe zi. Daca trebuie sa folositi si alt medicament sub forma de picaturi oftalmice, instilati-le la 5 minute dupa sau inaintea instilarii de Xalcom.

Copii si adolescenti
Tratamentul cu Xalcom nu a fost studiat la copii si adolescenti.
Respectand urmatoarele etape, asigurati folosirea corecta a medicamentului Xalcom: Extrageti capacul protector al flaconului si desurubati capacul intern al flaconului. Cu degetul aratator coborati cu blandete pleoapa inferioara a ochiului afectat. Plasati varful flaconului aproape de ochi, presati usor peretii flaconului lasand sa curga o picatura in ochiul respectiv. Insurubati la loc capacul intern al flaconului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Xalcom
Administrarea mai multor picaturi poate produce iritatia si inrosirea ochiului. Daca un copil a inghitit accidental continutul flaconului cu Xalcom, adresati-va imediat medicului sau celei mai apropiate unitati spitalicesti.

Daca uitati sa utilizati Xalcom
Asteptati momentul urmatoarei doze. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Xalcom poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Ochii se pot irita, cu urmatoarele fenomene: inrosirea usoara a ochiului sau ochilor tratati , senzatia de corp strain in ochi, inflamati e, durere locala.
Daca portiunea colorata a ochiului dumneavoastra (irisul) este constituita dintr-un amestec de culori, de exemplu albastru-brun, verde-brun, gri-brun sau galben-brun, veti putea observa o modificare foarte lenta a culorii dupa o perioada de timp. Irisul poate deveni mai brun si mai inchis la culoare. Aceasta diferenta de culoare poate fi mai vizibila daca se trateaza numai un ochi.
Modificarile de culoare sunt foarte rare la pacientii cu ochii de culoare uniforma, de exemplu albastri, cenusii, verzi sau caprui.
Reducerea vederii datorita unui edem la nivelul retinei a fost rar observata, fiind constatata mai ales la pacientii la care lipseste cristalinul sau acesta a fost inlocuit cu un cristalin artificial. Daca vederea slabeste, contactati medicul imediat.
Se poate produce inchiderea la culoare a pleoapelor.
La putini pacienti au aparut eruptii cutanate.
Rareori sunt posibile dificultati de respiratie, mai ales la pacientii astmatici.
La un numar foarte mic de pacienti suferind de angina pectorala s-a constatat accentuarea durerilor in piept.
Datorita fiecaruia dintre componente in parte, sunt posibile si alte reactii adverse.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA XALCOM
Nu utilizati Xalcom dupa data de expirare inscrisa pe flacon.
Nu lasati medicamentul la indemana si vederea copiilor.
Inainte de prima deschidere, pastrati medicamentul la temperaturi intre 2-8°C, in ambalajul original.
Dupa prima deschidere a flaconului, medicamentul poate fi folosit timp de maximum 4 saptamani.
Odata ce flaconul a fost deschis, pastrati Xalcom la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Xalcom
Substantele active sunt latanoprost si timolol. Un mililitru picaturi oftalmice, solutie, contine latanoprost 50 micrograme si timolol 5 mg sub forma de maleat de timolol 6,8 mg.
Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, clorura de benzalconiu, fosfat dihidrogen de sodiu monohidrat, fosfat disodic anhidru, solutie de acid clorhidric si solutie de hidroxid de sodium (pentru a ajusta pH-ul solutiei la valoarea de 6), apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Xalcom si continutul ambalajului
Xalcom este ambalat in flacoane de plastic cu picurator, cu capac infiletat si un capac suplimentar de plastic pentru protectie. Fiecare flacon contine 2,5 ml picaturi oftalmice, solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Pharmacia & Upjohn N.V./S.A., Rijksweg
12..2870 Puurs, Belgia.
Pfizer Manutacturing Belgium N.V., Rijksweg
12, 2870.Puurs, Belgia.
Acest prospect a fost aprobat in Martie 2006.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.