Prospect Wilzin

Wilzin este un medicament care contine substanta activa zinc.
Acesta este disponibil sub forma de capsule (albastre: 25 mg; portocalii: 50 mg).

Pentru ce se utilizeaza Wilzin?
Wilzin se utilizeaza pentru tratarea bolii Wilson. Boala Wilson este o tulburare ereditara rara in care pacientilor le lipseste o enzima necesara pentru eliminarea din organism a cuprului continut in alimente. Aceasta duce la acumularea de cupru in organism, mai intai in ficat, apoi in alte organe, cum ar fi in ochi si in creier. Aceasta acumulare provoaca o varietate de efecte, intre care boli hepatice si afectiuni ale sistemului nervos.
Deoarece numarul de pacienti cu boala Wilson este scazut, boala este considerata „rara”, iar Wilzin a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 31 iulie 2001.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Wilzin?
Tratamentul cu Wilzin trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea bolii Wilson.
Doza obisnuita pentru adulti este de 50 mg de trei ori pe zi. La copii se utilizeaza o doza redusa. Wilzin trebuie sa se administreze pe stomacul gol, cu cel putin o ora inainte de masa sau la doua – trei ore dupa masa. Tratamentul cu Wilzin se face pe termen lung. Pacientii care trec de la un „agent chelator” (un alt tip de medicament pentru boala Wilson) la Wilzin trebuie sa continue utilizarea agentului chelator timp de doua pana la trei saptamani dupa inceperea tratamentului cu Wilzin, deoarece Wilzin incepe sa actioneze pe deplin dupa o anumita perioada de timp. Doza maxima de Wilzin este de 50 mg de cinci ori pe zi. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Cum actioneaza Wilzin?
Substanta activa din Wilzin este cationul de zinc (zinc incarcat pozitiv), care blocheaza absorbtia cuprului din regimul alimentar. Aceasta actioneaza prin stimularea producerii de catre organism a unei proteine numite metalotioneina la nivelul celulelor mucoasei intestinale. Aceasta proteina se leaga de cupru si previne transferarea acestuia in sange. Cuprul este apoi eliminat din organism in fecale. In timp, cantitatea de cupru din organism scade, ameliorand simptomele bolii. Zincul este utilizat pentru tratarea bolii Wilson din 1958.

Cum a fost studiat Wilzin?
Datorita faptului ca zincul este utilizat pentru tratarea bolii Wilson de multi ani, societatea a prezentat rezultate ale studiilor din literatura de specialitate publicata. In total, datele care sustin utilizarea Wilzin au provenit de la 255 de pacienti cu boala Wilson. Studiul principal a inclus 148 de pacienti care au fost tratati cu Wilzin, dar nu a comparat Wilzin cu alte tratamente. Principala masura a eficacitatii a investigat daca pacientii inregistrau un control suficient al concentratiilor de cupru.

Ce beneficii a prezentat Wilzin in timpul studiilor?
S-a demonstrat ca Wilzin este eficace in reducerea absorbtiei cuprului si scaderea cantitatii de cupru din organism. In studiul principal, 91% din pacientii evaluati (91 din 100) au prezentat un control suficient al concentratiilor de cupru in primul an de tratament cu Wilzin.

Care sunt riscurile asociate cu Wilzin?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Wilzin (observate la 1 pana la 10 din 100 de pacienti) sunt iritatia gastrica (iritarea stomacului) si concentratiile sanguine ridicate ale enzimelor (amilaza, lipaza si fosfataza alcalina). Iritatia gastrica are, de obicei, forma cea mai grava la prima doza de dimineata si dispare dupa primele zile de tratament. Amanarea primei doze pana mai tarziu in cursul diminetii sau administrarea dozei cu o cantitate mica de alimente ce contin proteine, cum ar fi carne, ar putea fi de ajutor. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Wilzin, a se consulta prospectul.
Wilzin nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la zinc sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

De ce a fost aprobat Wilzin?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a remarcat ca boala Wilson este fatala, iar celelalte medicamente deja utilizate pentru tratarea bolii pot avea efecte secundare grave. Prin urmare, Comitetul a decis ca beneficiile Wilzin sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratamentul bolii Wilson. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Wilzin.

Alte informatii despre Wilzin:
Comisia Europeana a acordat Orphan Europe SARL o autorizatie de introducere pe piata pentru Wilzin, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 13 octombrie 2004. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 13 octombrie 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.