Prospect Vpriv

Prezentul document este un rezumat al Raportului european public de evaluare (EPAR) pentru Vpriv. Documentul explică modul în care Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a evaluat medicamentul, pentru a emite avizul în favoarea acordării autorizaţiei de introducere pe piaţă şi recomandările privind condiţiile de utilizare pentru Vpriv.

Ce este Vpriv?
Vpriv este o pulbere care se reconstituie într-o soluţie perfuzabilă (picurare în venă). Conţine substanţa activă velaglucerase alfa.

Pentru ce se utilizează Vpriv?
Vpriv se utilizează pentru tratamentul pe termen lung al pacienţilor cu boala Gaucher. Boala Gaucher este o afecţiune ereditară rară, în care pacienţii nu au o cantitate suficientă dintr-o enzimă numită glucocerebrozidază, care, în mod normal, descompune o lipidă numită glucocerebrozidă. Fără această enzimă, glucocerebrozida se acumulează în organism, de obicei, în ficat, splină şi oase, producând simptomele bolii: anemie (număr scăzut de globule roşii), oboseală, formarea cu uşurinţă a vânătăilor şi o tendinţă de sângerare, splină şi ficat mărite şi dureri şi fracturi osoase.

Vpriv se utilizează la pacienţii cu tipul 1 de boală Gaucher, tipul care afectează, de obicei, ficatul, splina şi oasele.
Deoarece numărul de pacienţi cu boală Gaucher este scăzut, boala este considerată „rară”, iar Vpriv a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit în bolile rare) la 9 iunie 2010.
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

Cum se utilizează Vpriv?
Tratamentul cu Vpriv trebuie supravegheat de un medic cu experienţă în abordarea terapeutică a bolii Gaucher.
Vpriv se administrează sub formă de perfuzie cu durata de o oră la fiecare două săptămâni. Doza poate fi ajustată în funcţie de simptomele şi răspunsul la tratament al fiecărui pacient. Primele trei perfuzii se administrează în spital, dar poate fi avută în vedere administrarea la domiciliu a perfuziilor următoare la pacienţii care tolerează bine medicamentul. Perfuziile la domiciliu trebuie supravegheate de un cadru medical.

Cum acţionează Vpriv?
Boala Gaucher apare din cauza lipsei unei enzime numite glucocerebrozidază. Substanţa activă din Vpriv, velaglucerase alfa, este o copie a acestei enzime, fiind produsă printr-o metodă numită „tehnologia ADN-ului recombinant”: enzima este creată prin activarea unei gene dintr-o celulă umană care îi permite să producă această enzimă. Velaglucerase alfa înlocuieşte enzima lipsă din boala Gaucher, ajutând la descompunerea glucocerebrozidei şi împiedicând acumularea acesteia în organism.

Cum a fost studiat Vpriv?
Efectele Vpriv au fost testate iniţial pe modele experimentale înainte de a fi studiate la om.
Într-un studiu principal la care au participat 35 de pacienţi (inclusiv 9 copii) cu tipul 1 de boală Gaucher, Vpriv a fost comparat cu imigluceraza (un alt medicament pentru boala Gaucher). Principala măsură a eficacităţii a fost ameliorarea anemiei, unul din simptomele bolii, după 41 de săptămâni. Studiul a investigat, de asemenea, controlul altor semne ale bolii, precum creşterea numărului de trombocite din sânge şi reducerea mărimii ficatului şi splinei.

Ce beneficii a prezentat Vpriv pe parcursul studiilor?
Vpriv a fost la fel de eficace ca imigluceraza în reducerea anemiei. Vpriv a crescut cantitatea de hemoglobină (proteina din globulele roşii care transportă oxigenul) în medie cu 1,6 grame pe decilitru (de la 11,4 g/dl), în timp ce imigluceraza a crescut cantitatea de hemoglobină în medie cu 1,5 g/dl (de la 10,6 g/dl). Studiul a demonstrat, de asemenea, că Vpriv este la fel de eficace ca imigluceraza în controlul altor simptome ale bolii Gaucher.

Care sunt riscurile asociate cu Vpriv?
În cadrul studiilor, cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu Vpriv (observate la mai mult de 1 din 10 pacienţi) au fost durerile de cap, ameţeala, durerile osoase, artralgia (dureri articulare), durerile de spate, reacţiile asociate perfuziei, astenia (slăbiciune) sau fatigabilitatea (oboseală) şi pirexia (febră) sau temperatura crescută a corpului. Pentru lista completă a efectelor secundare raportate în urma tratamentului cu Vpriv, a se consulta prospectul.

Vpriv nu trebuie utilizat la persoanele care prezintă o reacţie alergică severă la velaglucerase alfa sau la oricare din celelalte componente ale medicamentului.

De ce a fost aprobat Vpriv?
CHMP a hotărât că beneficiile Vpriv sunt mai mari decât riscurile asociate şi a recomandat eliberarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.

Alte informaţii despre Vpriv:
Comisia Europeană a acordat Shire Pharmaceuticals Ireland Limited o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Vpriv, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 26 august 2010. Autorizaţia de introducere pe piaţă este valabilă cinci ani, după care poate fi reînnoită.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Vpriv, a se consulta prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.